Itt a pedagógusok válasza Orbánnak: szervezik a sztrájkot

Galló Istvánné beszél Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ sajtótájékoztató szakszervezeti vezető SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY tanár TÁRGY Budapest, 2012. december 11.
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a minisztérium és
Budapest, 2012. december 11. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a minisztérium és a pedagógus szakszervezetek egyeztető tárgyalását követő sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2012. december 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Nem akar számháborúzni Orbán Viktorral a pedagógusok bérének emelkedéséről a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné, ám azt közölte: a közoktatási kerekasztal munkájában továbbra sem vesznek részt, valamint megkezdik az országos pedagógussztrájk szervezését.
Vágólapra másolva!

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) országos elnöksége Orbán Viktor parlamenti felszólalása közben is ülésezett, és úgy döntött, továbbra sem vesznek részt a Közoktatási Kerekasztal munkájában, valamint arról is határozott, hogy

megkezdik az előkészületeket az országos pedagógussztrájk megszervezésére

– mondta az Origónak Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

Galló Istvánné szerint döntöttek: megkezdik az országos pedagógussztrájk előkészítését Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint arról az Origo beszámolt, Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával indult a parlament tavaszi ülésszaka, beszédében pedig kitért a hétvégi pedagógustüntetéseken is megfogalmazott béremelési követelésre is. Azt kérte, "ne helyezzék a pedagógusok nyomás alá a kormányt", most más területeken kell befejezni a béremelést.

Nem akar számháborúzni

Mivel az elnökség egész nap ülésezett, Galló Istvánné nem követte a kormányfő parlamenti beszédét, ezért nem is akart vele "számháborúba" bocsátkozni a pedagógusok béréről. Az elnök arra reagált, hogy a miniszterelnök - részint a pedagógusok követeléseire, részint az ellenzéki bírálatokra reagálva - arról beszélt: 2010-hez képest a pedagógusok ma jelentősen többet keresnek.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Konkrét példát is mondott a kormányfő. Szerinte egy általános iskolai tanító idén átlagosan 40 százalékkal keres többet - mintegy 3,6 millió forintot -, mint 2010-ben, míg egy középiskolai tanár 27 százalékkal. Továbbá Orbán visszautasította azokat az állításokat, miszerint kevesebb pénz jutna az oktatásra vagy az egészségügyre, mint korábban.

Annyit viszont általánosságban Galló Istvánné elmondott, hogy bár

az Orbán-kormány valóban emelte korábban a pedagógusok bérét, egyúttal megszüntetett egy sor korábban járó bérpótlékot

és más kiegészítést, valamint növelték is a tanárok kötelező óraszámát, vagyis jóval többet kell dolgozniuk az összességében alig nőtt jövedelmükért.

A szombati pedagógustüntetés: tízezres tömeg gyűlt össze a Kossuth téren Fotó: Marton Szilvia - Origo

A pedagógusok 25 pontos követelései közt szereplő,

a kormányfő által elutasított béremelésről pedig a PSZ elnöke azt mondta: továbbra is időszerű a követelésük.

Jelezte: most a pedagógusok nem is maguknak, hanem a munkájukat segítő, technikai-adminisztratív feladatokat végző mintegy 50 ezer embernek követelnek béremelést, mivel az ő bértáblájuk 2008 órta változatlan.

Havi 50 bruttó a plusz

Miközben Orbán Viktor szavaiból az derült ki, hogy most akár egymillió forinttal is többet kereshetnek a pedagógusok, mint 2010-ben, az Origónak nyilatkozó tanárok más számokat említettek. Nemrég egy óvodapedagógus, egy általános iskolai fejlesztőpedagógus és egy középiskolai igazgató beszélt pályájáról és a fizetéséről.

Balog Zoltán erőforrás-miniszter és Czunyiné Bertalan Judit volt államtitkár, most kormánybiztos Forrás: MTI/Marjai János

Minden évben kaptunk valamennyi emelést.

ahol 2013 előtt" - mondta az óvodapedagógus. Egy középiskolai tanár havi fizetése pedig 2013-ban nettó 166 ezer forint volt, 2016-ra ez nettó 199 ezerre nőtt.

A fideszesek kétharmada mellettük

Ami a tiltakozó pedagógusok követeléseit illeti, a Publicus Intézet friss felmérése szerint a tanárok által kezdeményezett tüntetéssorozatról tíz megkérdezettből kilenc hallott, és háromnegyedük összességében egyetért a követelésekkel.

Az oktatási rendszer állapotával a megkérdezettek több mint fele elégedetlen.

A válaszadók szerint a jelenlegi állapotokért a kormányt hibáztatják. A tanárok követeléseivel a válaszadók háromnegyede összességében egyetért, még a Fidesz-szavazók kétharmada - 65 százaléka - is.