Habony ingyenbulijáról nem tudott a miniszter

Habony Árpád, Szépművészeti Múzeum, Baán László
Vágólapra másolva!
Hiller Istvánnak 2007-ben nem volt tudomása arról, hogy Habony Árpád ingyen kapta meg a Szépművészeti Múzeumot az esküvői afterpartijára. Az akkori oktatási és kulturális miniszter elmondta az Origónak, hogy ha tudott volna róla, eltiltotta volna Baán Lászlót, a múzeum igazgatóját attól, hogy ingyen adja ki magánszemélyeknek a közintézményt.
Vágólapra másolva!

Hiller István azt állítja, hogy 2007-ben még nem is hallotta Habony Árpád nevét. "Ha hallottam volna, akkor sem tudom, kiről van szó” - mondta kérdésünkre az MSZP-s politikus.

Illusztráció: Sztankó Bálint - Origo

Bár az akkoriban Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium alá tartozott a Szépművészeti,

a miniszter nem tudott arról, hogy Habony esküvői lakodalmát ott tartották.

Hiller szerint számos alkalommal használták állami rendezvényekre az olyan jelentős kulturális intézményeket, mint például a Szépművészeti, az Iparművészeti vagy a Müpa. Előfordult, hogy állami kitüntetéseket adtak át, vagy ezekben tartották a március 15-i és október 23-i ünnepségeket.

Hiller István nem tudott a Szépművészetiben tartott ingyenbuliról Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Azt azonban miniszterként sosem engedélyezte, hogy olyan magánrendezvényeket tartsanak bennük, mint Habony Árpád esküvő utáni bulija. „Ha tudomást szereztem volna róla, eltiltom Baán Lászlót ettől a gyakorlattól” – mondta Hiller az Origónak.

Az Emmi hallgat

Megkérdeztük a Szépművészetit jelenleg fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumát is a közintézményben tartott ingyenbuliról, de szűkszavúan továbbirányítottak minket a Szépművészeti Múzeumhoz. A tárca válasza azért furcsa, mert az Emminek az intézmény költségvetési szándékait és működési szabályzatát is jóvá kell hagynia.

Jóban vannak Forrás: Origo

Baán László szerdán a Radio Q egyik műsorában magyarázta meg a kérdéses esetet. Eszerint a múzeumnak érdeke fűződik ahhoz, hogy fontos emberekkel jó viszonyt ápoljon. Az igazgató magyarázatát itt hallgathatja meg.

Baán invitálta Habonyékat

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria rendszeresen ad teret privát rendezvényeknek, fogadásoknak. A múzeum hivatalos indoklása szerint ezt egyrészt a bérbeadásból származó bevétel indokolja, „függetlenül a résztvevők körétől”. Más esetekben azonban „a múzeum érdeke, hogy az intézmény térítésmentesen adja a tereit bérbe a múzeum társadalmi kapcsolatainak és támogatottságának erősítése érdekében”.

Állításuk szerint pontosan ez történt 2007-ben is, amikor is

Költséget ez nem jelentett a múzeumnak, és állításuk szerint ez nem is egyedi eset.

Baán László egyre többet kényszerül magyarázkodásra Fotó: Pivarnyik Balázs - Origo

A múzeum szerint mindennek semmi köze ahhoz, hogy Baán László volt Habony Árpád esküvői tanúja, és ahhoz sem, hogy személyes jó viszonyt ápolnak. Egyébként Habony akkor Kaminski Fannyt vette el, jelenleg Kaminski Fanny kezeli Orbán Viktor Facebook-oldalát.

Bár a múzeum az indoklásban nem nevezi meg Habony Árpádot, állítása szerint abból, hogy jó kapcsolatot ápolnak „ezzel a körrel”, az intézménynek előnye származik.

Náray Tamás divattervező például 1,5 millió forintot fizetett,

mikor egy divatbemutatóra bérelték ki a Szépművészetit - szúrta ki a 444.hu.

Baánt megrótta a felettese

Baán László korábban elmondta: annak sincs semmi köze Habony Árpádhoz fűződő ismeretségéhez, hogy egy áttételesen hozzá köthető magáncégnek adott bérbe tíz, a Szépművészeti gyűjteményében lévő, nagy értékű festményt 2013 végén. A műtárgyak összértéke közel 300 millió forint volt, a kölcsönzésért a múzeum képenként havi 15 ezer forintot kért.

Habony ismerősei megkerülték a minisztert a képek kölcsönzésekor Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A kölcsönzéshez miniszteri engedély kellett volna, Baán mégis önhatalmúlag döntött. A múzeum „adminisztratív hibának” nevezte az esetet, amiért 2014. október 30-án Baán írásos figyelmeztetést kapott a Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nevében eljáró Cseri Miklóstól. A dokumentumot elkértük a tárcától.

Így intették meg Baánt, amiért kiadta a képeket a Brand Labnek Forrás: Origo

A dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy Baánt nem egy hibás kölcsönzési gyakorlat, hanem egy konkrét eset, a Brand Labbel kötött szerződés miatt rótták meg. A figyelmeztetés külön említi azt is, hogy az eset sajtónyilvánosságot kapott – a figyelmeztetés két héttel az után történt, hogy a Vs.hu közölte a szerződést.

Amit lehetett Habonyéknak, nem lehet az Origónak

Miután kiderült, hogy a Brand Labnek kölcsönadott festmények három hónapig a Habony Árpádhoz köthető Szerb utcai lakásban lógtak,

az Origo képkölcsönzési szándékkal fordult a múzeumhoz.

Nem muzeális intézményként szerettük volna egy hónapra kölcsönbe venni Gerrit van Bronchhorst Vénusz és Cupido című festményét. Mivel ez a kép is ott lógott a Szerb utcában, egyúttal arról is meggyőződhettünk volna, hogy a képeknek valóban nem esett semmi bántódása, ahogy azt a múzeum állítja.

Ezt a képet szerettük volna kikölcsönözni Forrás: Szépművészeti Múzeum

Különös választ kaptunk: 2014. május 10. óta a múzeum csak az államháztartásnak és muzeális intézményeknek ad kölcsön műtárgyakat. Ugyanakkor a vonatkozó jogszabályok szerintünk sehol nem zárják ki a magáncégnek történő új kölcsönzést, ezért tovább kérdezősködtünk.

A múzeum ezek után elismerte, hogy a magáncégnek való képkölcsönzés ugyan nem törvényellenes, de nem is kötelezettsége a múzeumnak. Baán László 2014-ben hozott döntése alapján a Szépművészeti nem ad kölcsön új műtárgyakat, „így sajnos az Önök kérését sem tudjuk teljesíteni” - válaszolták.