Lemondott az Országos Roma Önkormányzat elnöke

Buri Edina; Hegedüs István
Budapest, 2016. január 27. Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke és Buri Edina hivatalvezető (b), az ORÖ vitatott módon eltávolított vezetői sajtótájékoztatót tartanak a szervezet budapesti székházában 2016. január 27-én. Hegedüs István bejelentette, hogy bírósághoz fordul, mert szerinte az ORÖ közgyűlésének január 18-i rendkívüli ülésén jogtalanul vonták meg a bizalmat tőle és az önkormányzat hivatalvezetőjétől. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Előbbre való a tisztesség és a becsület, mint a személyes érdek - indokolta lemondását Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke. Hegedüs szerint a roma önkormányzat amúgy is a személyes politikai harcok martalékává vált, ő pedig a harcokba nem akart beszállni.
Vágólapra másolva!

Önös gazdasági érdekek, személyes politikai ambíciók és a legmagasabb szintű korrupció - indokolta a RomNetnek megküldött nyilatkozatában lemondásának okát Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke.

Az elnök szerint az elmúlt egy év belső hatalmi harcai, a nyomozó hatóságok tétlensége abban erősítették meg, hogy nem remélhet megújulást az Országos Roma Önkormányzatban. Megjegyezte azt is, hogy annak ellenére, hogy hangfelvételek bizonyították a legmagasabb szintű korrupciót, a befolyásolást, mégsem történt semmi.

Egyértelműen Farkas Flórián miniszterelnöki megbízottra célozva pedig azt írta:

a cigányság istápolása ma egyenlőségjelet mutat a zsarolással, a fenyegetéssel és a korrupcióval.

Hegedüs István a lemondásáról már tájékoztatta a Fővárosi Kormányhivatalt, a képviselőknek pedig ma délután jelenti be. Az elnöki feladatok ideiglenes ellátására Lakatos Istvánt jelölte ki.

Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke és Buri Edina hivatalvezető, az ORÖ vitatott módon eltávolított vezetői Forrás: MTI/Marjai János

Járóka Lívia új feladatot kap?

Új, roma és társadalmi felzárkózási ügyekért felelős szakdiplomata álláshely létesítéséről döntött március elsejétől a kormány.

Az indoklás szerint erre a roma és társadalmi felzárkózási ügyekkel kapcsolatos diplomáciai feladatok színvonalas ellátása, valamint az Európai Unió intézményeivel való kapcsolattartás és eredményes érdekérvényesítés érdekében van szükség.