Salgótarján döntetlenre áll, nálunk Ön is szavazhat

Salgótarján Választás Salgótarjáni időközi választás 2016 február.
Salgótarjáni időközi választás 2016 február.
Vágólapra másolva!
Fej-fej mellett áll Fekete Zsolt és Simon Tibor két héttel a salgótarjáni időközi polgármester-választás előtt – derült ki a Republikon Intézet legfrissebb felméréséből. 
Vágólapra másolva!

Nagyon szoros küzdelem várható Salgótarjánban a február 28-i polgármester-választáson, ami egyértelműen kétesélyes: a baloldal által támogatott Fekete Zsolt és Simon Tibor, a Fidesz-jelöltje között dől majd el a verseny – derül ki a Republikon Intézet salgótarjáni közvélemény-kutatásából, amit az időközi választásra készülő városban készíttetett az aktuális politikai vélemények és a potenciális indulók ismertségének és kedveltségének felmérésére.

Szavazzon!

Ön kire szavazna, ha Salgótarjánban élne?

A négy induló közül mind ismertség, mind szimpátia alapján

Fekete Zsolt és Simon Tibor tekinthetők esélyes jelöltnek,

sem a jobbikos Hulitka István, sem a munkáspárti Thürmer Gyula nem számíthat jó eredményre.

Fekete Zsolt, az MSZP–DK és a Munkáspárt 2006 közös jelöltje Fotó: Polyak Attila - Origo

A salgótarjániak pártpreferenciája jelentősen eltér az országos mérésektől: a Fidesz itt relatíve gyengébb, de még így is a legerősebb (27 százalék), a második helyen álló 16 százalékos MSZP pedig jóval megelőzi a 9 százaléknyi támogatóval bíró Jobbikot.

A többi párt támogatottságát is figyelembe véve úgy látják, hogy a Fidesz valamivel erősebb, mint a baloldal együttvéve, ez a tény pedig a kormánypárt által támogatott Simon Tibor mellett szól. A jelenlegi alpolgármester,

Fekete Zsolt ugyanakkor szimpatikusabb a választók számára,

és mellette szól, hogy az elhunyt szocialista Dóra Ottó munkásságának elismerése egyértelműen pozitív.

Fej-fej mellett

A választási részvételüket biztosra ígérő és a jelöltek közül választani is tudó salgótarjániak között Fekete Zsolt és Simon Tibor egyaránt 45-45 százalékra áll, Hulitka István, a Jobbik jelöltje 6, míg Thürmer Gyula 4 százalékot kapna.

Simon Tibor a Fidesz–KDNP jelöltje Fotó: Polyák Attila - Origo

A választás kimenetelét

döntően két tényező befolyásolhatja:

egyrészt a mozgósítás, azaz mennyire képes a két jelölt a saját, meglévő szavazóit voksolásra bírni február 28-án. Másrészt kérdéses, hogy a jelenleg bizonytalan, illetve nem esélyes jelöltek mögött álló szavazók inkább a Fidesz által támogatott vagy pedig a baloldali, az önkormányzati munka folytatását ígérő jelöltet preferálják inkább.