Mi leszünk az új migránsok

pedagógus tüntetés miskolc
Vágólapra másolva!
Hány zsák pénzt küldött Soros? Miért csonka az oktatási kerekasztal? Hová menjen Orbán Viktor? Miért figyelt Miskolcra szerda este az ország?
Vágólapra másolva!

„Az ország Miskolcra figyel ma este” – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője a miskolci Hősök terén felállított színpadon. Több ezer ember az esőben állva hallgatta.

Egy órával korábban

Szerda délután 4 körül cudar volt az idő Miskolcon. Az eső már javában szemerkélt, a Herman Ottó Gimnázium bejárata felett lobogott a szélben az uniós és a magyar zászló. Elvileg még világos volt, de a szürke felhők hatékonyan takarták el a napot. Több százan, talán ezren álldogáltak az épület előtt az utcán, és egyre csak gyűltek. Nem messze egy mentőautó állt, a környéken pedig mindenfelé buszok parkoltak.

A vártnál többen voltak Fotó: M.Schmidt János – Origo

Egy kisteherautóból trombitaszó hallatszott – de nem élőben. A kocsiban laptopról szólt a Windows Media Player, a rakodótér hátuljába méretes hangfalakat pakoltak be. A legtöbben kedélyesen beszélgettek. Főként felnőttek, de sok volt a fiatal is. Fogszabályzós lányok, baseballsapkás vagányok, pedáns legények. Valaki arra kéri a felvonulókat, hogy lehetőleg maradjanak a járdán. A Herman Ottó Gimnázium által szervezett demonstráción a tömeg átvonult a Hősök terére.

A hangulat jó volt Forrás: MTI/Vajda János

– mondta a mikrofonba az egyik szülő. „Hogy merik a hitvány politikusok a pedagógusok fölé emelni magukat?”

Szerinte az, hogy a pedagógusok közönye véget ért, jól mutatja, hogy mekkora a baj.

„Bárki, aki azt állítja, hogy ez most pártpolitikai rendezvény, az hazug. El a kezekkel a gyerekeinktől!” Ezek után két ember lépett a mikrofonhoz, egyiküknél gitár, és előadták a „Ha én rózsa volnék” kezdetű dalt.

Változott a terv

Mivel az előzetes várakozásnál sokkal több ember gyűlt össze, a rendőrök úgy döntöttek, hogy inkább lezárják a forgalmat azokban az utcákban, amelyeken át eljutunk a sétálóutcás zónáig.

Jól bírták az esőt a fáklyák Fotó: M.Schmidt János – Origo

„A lányom is ide járt” – mesélte egy ősz hajú hölgy. Nem hozott magával esernyőt, egy kapualjból figyeli az eseményeket. „Nagyon büszke vagyok rá,

és azt akarom, hogy az unokámat is ugyanebben a szellemiségben tanítsák.

Most őmiatta vagyok itt. Örülök, hogy ilyen sokan eljöttek.”

A stadionban nincsenek ennyien

„Minek tanuljanak a fiatalok ebben az országban, ahol a gázszerelőből lett milliárdos. Jogos, hogy felvonulnak” – mondta egy negyvenes férfi, aki egy üzlet előtt dohányozva nézte a menetet. „De szerintem nem sokra mennek vele.”

Szóltak a sípok és a dudák Fotó: M.Schmidt János – Origo

„Ennyi ember felett nem tudnak csak úgy elnézni” – szállt vele vitába egy idősebb úr. „Nézze meg, csak jönnek és jönnek, és nem fogynak el.

Évnyitós hangulat

„Az esőisten Miskolcot siratja” – mondta az egyik szervező felvezetésként a Hősök terén. A menetet fehér ponyvával lefedett színpad fogadta. A díszletet egy szemmel láthatóan túltolt, ütött-kopott rozsdás bicikli alkotja. Látszik, hogy legfeljebb pár métert lehetne vele megtenni, és szétesne.

Az eső sem tántorította el a tömeget Fotó: M.Schmidt János – Origo

A műsort egyórásra tervezték, de másfél lett belőle. Az egésznek volt egy kis évnyitós hangulata, főleg a fellépő tanárok miatt. „Kedves szülők, gyerekek” – mondogatták. A közönség viszont inkább mintha egy koncerten érezte volna magát. Hálásan tapsoltak, kurjongattak. Volt, aki sípot fújt, volt, aki dudaféleséget, és azt skandálták, hogy „nem-hagy-juk!”

Bukott a minisztérium

Pilz Olivér, a Hermann matematika-fizika-biológia szakos tanára azzal kezdte beszédét, nem elég, hogy megtelt a tér, de még

a környező utcákban is rengetegen vannak.

A tanár úr visszafogottan, nyugodt hangon beszél. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát fiktív diákként osztályozza le („Legyen mondjuk Emma, vagy nem is... Emmi”). A minisztérium elégtelent kapott szervezésből, üzemeltetésből, empátiából és szakmaiságból is. Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója azt mondta, nem fél. Ő valamivel lazább kiállású, mint Pilz. Csendben hallgatják, amíg az oktatás problémáit és az iskolája követeléseit sorolta, de

amikor eljutott oda, hogy szüntessék meg a Kliket, kitört az ováció.

Azt is jól fogadta a tömeg, amikor azt követelte, szüntessék be a tanárellenes, 40-60 ezer forintos pedagógusi béremelésekről szóló álhírek terjesztését.

A Hősök tere felé tart a menet Fotó: M.Schmidt János – Origo

Két hermannos diáklány is beszédet tartott. „Olyan lesz a jövő, amilyen a jelen iskolája” – idézett Szentgyörgyi Alberttől egyikük.

Közülük valók

Tóth Réka, a Független Diákparlamentet képviselő egyetemista lány viszont jól beszólt a tanároknak és a szakszervezeteknek is. Szerinte a diákokat a tanárok és a szakszervezet se hallgatja meg, pedig hát az ő bőrükre megy a játék, nekik is helyet kellene szorítani a kerekasztal körül. „Mi közülük valók vagyunk, és le is fogunk tenni egy saját javaslatcsomagot.”

Még egy egyetemista megszólalt, Gulyás Balázs. Szemüveges, elegáns, fekete szövetkabátban, nagy adag haraggal a hangjában. Szerinte a kormány a felsőoktatást megalázza, és pénzpumpának használja, miközben stadionokat épít. „A felcsúti stadion a mi jövőnkből épült” – mondta („nem-hagy-juk!” – skandálják néhányan).

Budapesten is tüntettek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

„Orbán Viktor 2008-ban még azt ígérte, hogy több pénzt fognak az oktatásra fordítani. Orbán Viktor azt is mondta, hogy arra jut pénz, amire akarjuk, hogy jusson” – mondta. „Most viszont időzített bombán ül az ország. Félmillió fiatal már külföldre tolta a biciklit.

Gulyás Balázs is követelte a Klik megszűnését, majd azt javasolta Orbán Viktornak, hogy költözzön Észak-Koreába, ha annyira szereti a központosítgatást. „Lejár az idő, húzzál bele” – szólt neki az egyik szervező.

Három zsák Soros-pénz

Mendrey László, a PDSZ elnöke egyből egy Balog Zoltán-idézettel hergelte a közönséget, felolvasta a miniszter nyilatkozatát, amely szerint

annyira stabil az ország helyzete, hogy lehetőség van a belső korrekciókra.

Szerinte a miskolci gimnázium tiltakozása búvópatakként indult, és hömpölygő áradattá vált. Ezek után beszélt még egy kicsit Balogról („Neee” – kiáltja valaki). Szerinte a miniszter azt hiszi, hogy ez egy jó rendszer, amibe került egy kis porszem, pedig a nagy egésszel van a baj. „Sokak szerint a Soros minden tüntetőnek 3 zsák pénzt nyomott a kezébe. A fanclub persze ilyen, őket a valóság nem érdekli. Ne legyenek kétségeink. Mi leszünk az új migránsok.”

Szolidaritástüntetés Budapesten, a Szabadság téren Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Szerinte a minisztérium által meghirdetett jövő heti kerekasztal nem elég kerek, mivel csak a Keresztény Iskolák Szakszervezetét, a Kereskedelmi és Iparkamarát hívták meg, a szülőket pedig a Nagycsaládosok Egyesülete képviseli. Mendrey László megkért minden jelenlevőt és minden jó érzésű embert, hogy tartsa magát távol ettől a „csonka kerekasztaltól”.

Mi a bajuk a pedagógusoknak?

„Az ország Miskolcra figyel ma este” – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője. „Figyelnek, akik velünk vannak, és figyel a hatalom is.” A szakszervezeti vezető úgy véli, hogy a hatalom még most sem érti, hogy mi a bajuk a pedagógusoknak. Itt ismét elsorolták az oktatási rendszer problémáit, ezúttal a tanár szemszögéből.

„Elvették a tanítás örömét, a gyerekektől pedig, hogy gyerekek lehessenek.”

Ezek után jelentették be a február 13-i tüntetést, ami a Kossuth téren lesz.

„Azért vagyok itt, mert teljesítettem a női princípiumomat, és szültem 3 gyereket” – mondta Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervet elnöke. „Május elsején én is ápolónő voltam, és most én is tanár vagyok” – mondta. „Nem hagyjuk a gyerekeink jövőjét.” „Nem-hagy-juk” – skandálja a rendőrség szerint mintegy ötezer fős közönség.