Tüntető tanárokkal telt meg a Kossuth tér

2016.02.13.
Pedagógus tüntetés
Vágólapra másolva!
Tömegek jöhetnek el a Kossuth téri pedagógustüntetésre, amin az oktatás válsága, a Klik túlhatalma miatt tiltakoznak majd a tanárok és támogatóik. A demonstrációra ápolók és bányászok is eljönnek, a tiltakozók szerint a kormány a gyerekek jövőjével játszik, ha nem törődik a szakmai krízissel. Kövesse az Origón az eseményeket, cikkünk folyamatosan frissül!
Vágólapra másolva!

Hatalmas tüntetés kezdődik a Kossuth téren, országos méretet öltött a tanárok tiltakozó akciója. Az oktatás válsága és saját helyzetük miatt tüntető pedagógusok délelőtt 11-től foglalják el a Kossuth teret.

Megtelik a Kossuth tér

Tudósítónk szerint lassan megtelik a tér, több ezren lehetnek a Parlament előtt, a tömeg a Jászai Mari térről áramlik, és egy időre blokkolta a Szent István körutat is. A tiltakozókat rezesbanda és szolidáris taxisok vezették fel a Kossuth térig - csak a felvezető menetben több mint ezren lehettek.

Az akció méreteit jelzi, hogy a tüntetés Facebook-oldalán már több mint nyolcezren jelezték, hogy biztosan eljönnek, az Origo olvasói pedig egyenesen több tízezres demonstrációra számítanak.

Már érkeznek a tüntetés résztvevői a Jászai Mari térre Fotó: Marton Szilvia - Origo

Tíz óra után már több százan gyülekeztek a Jászai Mari tér és a Kossuth tér környékén, a tömeget úgy tűnik, a szitáló eső sem zavarja - sokan vonulnak a Pedagógusok Szakszervezetének transzparensei alatt, sok a civil, szakszervezeti kitűző nélkül érkező demonstráló is.

Több százan vonulnak a rakparton Fotó: Marton Szilvia - Origo

Ezt akarják

A demonstráló tanárok 25 pontban foglalták össze követeléseiket, ezek közül talán a legfontosabbak:

  • állítsák vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget,
  • csökkentsék a tananyag- és óramennyiséget a diákok érdekében,
  • az intézményfenntartó Klikből ki kell emelni az iskolákat,
  • rendezzék a pedagógusbéreket, a pótlékok visszavezetésével,
  • az iskolavezetők kapják vissza korábbi jogköreiket,
  • biztosítani kell a tankönyvválasztás szabadságát,
  • szüntessék meg a 16 óráig tartó kötelező iskolai benntartózkodást.

Támogatóik vannak

A tanárok által kezdeményezett tüntetéssorozatról tíz megkérdezettből kilenc hallott, és háromnegyedük összességében egyetért a követelésekkel - derül ki a Publicus Intézet legfrissebb felméréséből. A Vasárnapi Hírek megbízásából készített felmérés szerint a követelések közül a válaszadók a diákok túlzott terhelését, az alacsony tanári fizetéseket, a tanárok túlzott terhelését, valamint a tankönyvválasztás szabadságának megszüntetését tartják a legnagyobb problémának. A megkérdezettek kétharmada szerint, ha a tanároknak sikerülne elérnie a céljaikat, összességében jobb lenne a hazai oktatás színvonala. Az oktatási rendszer állapotával a megkérdezettek több mint fele elégedetlen, és háromnegyedük szerint az elmúlt években ez romlott. A válaszadók szerint a jelenlegi állapotokért egyértelműen a kormány a felelős.

A miskolciak borítottak

A pedagógusok hónapok óta ismételik kéréseiket, de nyilvánosan először a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete lépett: a testület a növekvő adminisztratív terhek és a folyton változó tanterv miatt az oktatás jövőjét látta veszélyben – november végén kiadott

nyílt levelükhöz több mint 800 iskola és 32 ezer egyéni támogató csatlakozott.

A Kossuth téri demonstrációnak a miskolci tanártüntetés ágyazott meg: február 3-án a szakadó eső ellenére kétezren tartottak fáklyás felvonulást a városban, de több száz fős szimpátiatüntetéseket tartottak Budapesten, Veszprémben, Győrben és Sopronban is.

A tüntetéseken

a Kliket irányító Emberi Erőforrások Minisztériuma elégtelent kapott szervezésből, üzemeltetésből, empátiából és szakmaiságból.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke pedig arról beszélt, hogy a tanárok nagyobb felelősséget éreznek a gyerekek jövője iránt, mint azok, akik az országot irányítják.

Fáklyás felvonulás Miskolcon: a Parlament elé meghirdetett tüntetésre már tízezreket várnak Fotó: M.Schmidt János – Origo

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyi fórumokon és a köznevelési kerekasztal megtartásával próbálta enyhíteni a feszültséget. Balog Zoltán miniszter nyilvánosan elismerte, hogy az oktatásügy túl központosításával

Úgy tűnik, a pedagógustársadalom ezeket a kísérleteket látszategyeztetéseknek tartja. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke például már bánja, hogy elment a kedden tartott kerekasztal-beszélgetésre, mivel az szerinte nem volt alkalmas valódi változások kikényszerítésére.

A rendezvényre sok szimpatizánst várnak a szervezők, azaz a PSZ és a PDSZ tanári szakszervezetek: Sándor Mária, a fekete ruhás ápoló és társai üzentek, hogy ott lesznek a Kossuth téren, de külön buszokkal érkeznek a pécsi bányászok is, de több ezer középiskolás, felsőoktatási hallgató és civil is jelezte részvételét az eseményen - tudósítónk pedig a közalkalmazotti MKKSZ szakszervezet feliratait is látta a helyszínen, a szervezet szintén szolidáris a pedagógusokkal.

Palkovics már tudja

A tüntetés hírét sajátosan kezelte a Magyar Távirati Iroda sajtó számára készülő, eseményeket előjelző aloldala: szombati eseménynaptárából kimaradt a pedagógusok 11 órától kezdődő demonstrációja, nem feledkeztek viszont el arról, hogy 10:30-kor Palkovics László oktatási államtitkár reagál az eseményre – félórával a demonstráció kezdete előtt.

Éledező Soros-csapatok?

A tüntetés mellett ugyanakkor nem ment el szó nélkül a Civil Összefogás Fóruma: a tanárok által kért bürokráciacsökkentést ők is támogatják, de közleményükben arra figyelmeztetnek, hogy a pedagógusok elsőként kaptak béremelést a polgári kormánytól - ezért gyakorolniuk kellene "a türelem erényét".

A CÖF emellett aggódik a baloldali pártok befolyása miatt. Hozzáteszik, az oktatás ügyében kezdett párbeszéd csak akkor lehet sikeres, ha a felek ellen tudnak állni az

feszültségkeltő kísérleteinek.