Újabb négyszázmillió forintot keresnek a Roma Önkormányzaton

Hegedüs István
Budapest, 2016. február 16. Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) távozó elnöke az ORÖ fővárosi székházában tartott sajtótájékoztatón 2016. február 16-án. Hegedüs István lemondott a szervezet vezetéséről. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Tizenegy újabb ügyben kezdeményezett vizsgálatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Roma Önkormányzat ellen szabálytalan pénzköltések miatt. Ha minden esetben megállapítják a törvénytelenséget, akkor a szervezetnek négyszázmillió forintot kell visszafizetnie. Pongó Ignác, a Magyarországi Cigányok Országos Fórumának képviselője szerint minden szabálytalanságért Farkas Flórián, miniszterelnöki biztost terheli a felelősség, miután a kérdéses időszakban neki volt utalványozási joga.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma újabb 11 ügyben kezdeményezett szabálytalansági eljárást az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) ellen, a Híd a munka világába nevű projekt miatt.

A minisztérium gyanúja szerint:

  • Plágiummal vádolható tanulmányokra fizettek ki 200 millió forintot.
  • Úgy foglalkoztattak embereket, hogy egy embernek egyszerre több 8 órás munkaviszonya is volt. A fizetések elérhették a másfél millió forintot is.
  • Összefonódást sejtenek a pályázati pénzek felhasználásánál a megbízók és a megbízottak között.

Ha a tárca gyanúja minden esetben beigazolódik, akkor 400 millió forintot kell visszafizetni a pályázati pénzek szabálytalan felhasználása miatt. Az ORÖ tavalyról – szintén szabálytalan pénzfelhasználás miatt – tartozik még 140 millió forinttal, az Index információi szerint pedig 1,2 milliárd forintot is követelhetnek még rajtuk a Híd a munka világába nevű projekt szabálytalan pénzfelhasználásai miatt.

Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat távozó elnöke Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az Emmi által kezdeményezett vizsgálatok miatt visszafizetendő pénz összege egyébként elérheti a 2-2,5 milliárd forintot is. A tárca összesen 36 eljárást kezdeményezett, ebből 17 még mindig folyamatban van.

A ORÖ évente 361 millió forintnyi normatív támogatást kap, tehát –ha minden esetben pénzvisszafizetésre kötelezik őket - a csőd szélére kerülhetnek.

Az elnök lemondott

Remélem, lesz olyan elnök, aki feléleszti az Országos Roma Önkormányzatot – mondta Hegedüs István, aki – amellett, hogy mandátumát megtartotta - hivatalosan is bejelentette lemondását az elnöki posztról. A szervezetet átmenetileg Lakatos István lungo dromos képviselő vezeti majd, a korábbi hivatalvezető, Buri Edina pedig szintén távozik.

A leköszönő elnök egészségi állapotával indokolta lemondását Forrás: MTI/Illyés Tibor

Pongó Ignác (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma - MCF) az Origo kérdésére elmondta, hogy az Emmi által vizsgált ügyekben Farkas Flórián, miniszterelnöki biztost terheli a felelősség, miután a kérdéses időszakban neki volt utalványozási joga. Állítása szerint Farkas Flórián nem áll szóba az ORÖ mostani vezetőivel sem. „Ha sajtót vagy médiát lát elrohan, ugyanezt csinálja velünk is" – mondta.

"A pénzeket nem a magyarországi cigányok, és nem az ORÖ képviselői tüntették el" - fogalmazott, hozzátéve, hogy feljelentést tesznek az ügyben.