Disszidált a legkisebb magyar falu polgármestere

Pajer Kristóf, Megyer
Vágólapra másolva!
Angliában kapott munkát, így egy fél éve a szigetországba költözött a családjával a legkisebb magyar falu, a teljesen kibérelhető Veszprém megyei Megyer polgármestere, Pajer Kristóf. A férfi portsmouthi otthonában tiszteletbeli konzulátust is üzemeltet a megyerieknek.
Vágólapra másolva!

"Tudatom, hogy tavaly Angliába költöztem egy időre családommal" - tette közzé a Facebookon a legkisebb magyar falu, a Veszprém megyei Megyer község független polgármestere, Pajer Kristóf. Megyer neve onnan lehet ismerős, hogy

egy turisztikai attrakcióként a falu teljesen kibérelhető:

főutcástul, házakkal, pajtával, tehenekkel.

Angliában kapott munkát

Az elmúlt tíz évben a falut a pusztulástól megmentő és turisztikai célponttá, fesztiválhelyszínné fejlesztő polgármester eredeti munkahelyének nemzetközi anyacége révén kapott munkát Angliában, ahová tavaly augusztusban költözött ki a családjával. Pajer Kristóf ugyanis főállását mindvégig megtartotta, a településvezetői feladatokat társadalmi megbízatású polgármesterként látta el.

Megyer barátainak!Tudatom, hogy tavaly Angliába költöztem egy időre családommal. Megyert lélekben nem hagytam el, sőt,...

Közzétette: Megyer Pajta2016. március 18.

A polgármesteri tisztséget a költözés ellenére megtartotta - mondta az Origónak Pajer Kristóf, aki szerint

a magyar választási törvény szerint - ha akarna, és megválasztanák - a portsmouthi utcánkban élő bangladesi szomszédom is lehetne helyettem polgármester Megyeren”,

így tehát az sem kizáró ok, hogy tartósan külföldön él.

Itt minden kicsit más

Pajer az elmúlt fél év tapasztalatai alapján rendelkezik összehasonlítási alappal a szigetország és Magyarország viszonyait illetően. Mint mondta, meglepte, hogy "itt havi, összesen 200 ezer forintnyi adót és biztosítást közel 880 ezer forintnyi fizetésből térítek, míg Magyarországon ugyanezt már 360 ezer forint bruttó bér után kellene megfizetnem."

A falu a távollétében is hibátlanul működik - nyugtatott meg Pajer, aki sok munkát fektetett az utóbbi tíz évben a településbe,

így örül, hogy sikerült találnia valakit, aki "rajta tartja a szemét" mindenen, ő pedig, ha szükséges, hazautazik. "Így él Angliában egy disszidens magyar polgármester, aki szerint volna mit javítani a hazai önkormányzati autonómián" - állapította meg.

Lenne még min javítani

Példaként említette, hogy egy Megyer méretű, de akár egy ezerfős kistelepülés nem főállású polgármesterére is az vonatkozik, hogy a bértábla alapján - ezt az államtitkári béralaphoz viszonyítják - kemény heti 4 óra munkát fizetnek ki.

Ez pedig olyan abszurd helyzetekhez vezet, hogy "ha Megyerről el akarok indulni a megyei járási hivatalba, egy kollégát magammal kell hogy vigyek, hogy a költségtérítés alapján visszajussunk a falunkba". Budapestre már legalább hármuknak kell elindulni, hogy a havi keretük elég legyen.

a magyar államtitkári fizetés mértéke, a 15 fontos órabér már itt is kiemelkedőnek számít" - jegyezte meg Pajer Kristóf.

"Tiszteletbeli konzulátus"

Mint az a Facebookra kitett fotón is jól látszik, Pajer Kristóf angliai lakhelyén nem hivatalos, baráti "tiszteletbeli konzulátust" is üzemeltet.

Pajer Kristóf a tiszteletbeli konzulátusként is működő angliai otthona előtt Forrás: Facebook

Azt mondja, meglepően nagy érdeklődés mellett működik a "konzulátus", sok barátot szerezve Magyarországnak.

Bérelhető- az egész falu

Mint arról korábban az Origo beszámolt, Megyer teljesen kibérelhető. Azzal a szöveggel hirdették a turisztikai attrakciót, hogy "Bérelj egy egész falut egy hétvégére! Sümegtől 10 km-re, Megyeren 7 teljesen felújított és berendezett falusi házban lakhattok, de tiétek lehet a kultúr, a pajta is".

Ráadásul aki szeretne a közügyekbe is beleszólni két napig, abból akár alpolgármester is lehet, így szabadon megváltoztathatja az utcák, terek nevét - szólt a hirdetés.