Koncepciós pert emleget az elítélt Herényi Károly

Almássy Kornél; Dávid Ibolya; Herényi Károly
Az MDF körül történtek máig sem tisztázódtak
Vágólapra másolva!
Jogerősen bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kényszerítésben Dávid Ibolya és Herényi Károly volt MDF-es politikusokat az UD Zrt.-üggyel összefüggésben folyó büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék: mindketten megrovást kaptak. Dávid Ibolya ügyvédje csalódott, mert felmentést várt. Herényi Károly koncepciós eljárást emleget. 
Vágólapra másolva!

Dávid Ibolyát, az MDF volt elnökét és Herényi Károlyt az ügyészség kényszerítéssel vádolta. A vád szerint a két egykori MDF-es politikus egy titokban rögzített hangfelvétel nyilvánosságra hozásával fenyegette meg 2008 szeptemberében Almássy Kornélt, aki ennek hatására visszalépett attól, hogy az MDF elnökjelöltje legyen.

Dávid Ibolya és Herényi Károly a vádlottak padján Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az elsőfokú bíróság tavaly szeptemberben bűnösnek mondta ki a két politikust, és megrovásban részesítette őket. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosbításért, a védők a vádlottak felmentéséért fellebbeztek, a Fővárosi Törvényszék azonban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Herényi: túlzásba estek

Ez az ítélet nem fogja öregbíteni a magyar igazság- és jogszolgáltatás hírnevét – mondta Herényi Károly az Origónak. A volt politikus szerint ugyanis az ítélet "szégyen a bíróságra nézve is, a vádhatóságra nézve pedig még inkább". Úgy vélte,

ez egy politikailag motivált koncepciós per volt.

"Ennyire nem kellett volna megfelelni a ki nem mondott politikai elvárásoknak" – mondta Herényi az ítélet szóbeli indoklására utalva. Megjegyezte még, hogy mindenképpen a Kúriához fordul felülvizsgálatért.

A két vádlottnak 450 ezer forint helyett csak 11 ezer forint perköltséget kell fizetnie Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Elmondta azt is, hogy a vád 2–8 év közötti börtönbüntetéssel büntethető, ők mégsem büntetést, csak intézkedést, megrovást kaptak, ráadásul

a másodfokú ítélet a kettejük által fizetendő 450 ezer forint perköltség összegét is lecsökkentette 11 ezer forintra.

Az ügyvéd csalódott

Dávid Ibolya az Origo kérdésére nem kívánta kommentálni az ítéletet, hanem az ügyvédjéhez irányított. Zamecsnik Péter ügyvéd csalódott volt, mert mint mondta, nem erre számított, felmentő ítéletet várt.

– mondta, hozzátéve: fegyelmezett jogászként azonban tudomásul veszi az ítéletet, ám mérlegelik, hogy a Kúriához forduljanak felülvizsgálatért. Bírálta az ügyészi munkát, mondván: "a vád olyan volt, amilyen".