44 csalót ítéltek el Székesfehérváron

fogyasztói csoportok, vásárlói csoport rendszerek, BAR-listásoknak és nyugdíjasoknak is, újsághirdetés
Vágólapra másolva!
44 embert ítéltek el Székesfehérváron csalás miatt. A csalók fogyasztói csoportokat szerveztek, de az ügyfeleikkel nem közölték, hogy az igényelt pénzhez csak évek múlva juthatnak hozzá. Az első- és a másodrendű vádlott két év felfüggesztett börtönt kapott. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

A Székesfehérvári Járásbíróság 44 vádlott bűnösségét állapította meg pénteki elsőfokú, nem jogerős ítéletében egy olyan csalássorozat ügyében, amelyben a fogyasztói csoportokat működtető vádlottak mintegy

3300 embert károsítottak meg.

Fogyasztói csoportokat szerveztek Fotó: Mudra László [origo]

A Székesfehérvári Városi Ügyészség a fogyasztói csoport működtetésére létrejött cég tényleges irányítói, az üzletkötők oktatásában, irányításában, felügyeletében résztvevők, továbbá az üzletkötők ellen emelt vádat.

Két év felfüggesztetett kaptak

A bíróság a 2005 óta tartó eljárás végén az elsőrendű vádlott felelősségét felbujtóként elkövetett,

1219 rendbeli csalás bűntettében,

illetve vétségében, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettében állapította meg. A másodrendű vádlottat bűnösnek mondta ki 1217 rendbeli csalásban, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettében, szintén felbujtóként.

Mindkét vádlottat két év - öt év próbaidőre felfüggesztett - börtönre ítélte.

A többi vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, próbára bocsátásra ítélték vagy megrovásban részesítették. A vádlottakkal szemben

több mint 20 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el,

továbbá több mint 2 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték őket.

Az országos hálózatot szerveztek

A bíróság kétszáz tárgyalási napot tartott az ügyben. Csak a nyomozás során keletkezett iratanyag több mint tízezer oldalt tett ki, ezt egészítették ki a tárgyalási, a tanúkihallgatási jegyzőkönyvek és az egyéb iratokból álló, több ezer oldalas írásos anyag.

A vád szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott 1999-ben és 2002-ben is céget alapított.

A cégek fő tevékenysége a cégbejegyzés szerint üzletviteli tanácsadás, ténylegesen azonban fogyasztói csoportok szervezése és működtetése volt.

Az ország egész területén fiókirodákat nyitottak, üzletkötőket vettek fel, különböző helyi és regionális sajtótermékekben hirdetéseket adtak fel.

Hitelt kínáltak

A vád szerint a vádlottak hitelt kínáltak a sértetteknek, akik azonban nem kaptak teljes körű, korrekt tájékoztatást a szerződéskötés előtt.

Elhallgatták előlük, hogy a cég vásárlói csoport szervezésével foglalkozik,

és hogy az igényelt összeghez csak 1-5-10 év múlva jutnak hozzá, ha a közgyűlésen kiválasztják őket, és nincs is erre elegendő pénzük.

A vádlottak jogtalan haszonszerzés végett megtévesztették a sértetteket, akiktől nyugta ellenében "szerződéskötési, megbízási díjat, törlesztőrészleteket" vettek át, és ezzel kárt okoztak nekik.