Feladja a harcot a fekete ruhás nővér, mert úgy érzi, elbukott

2016. március 15.
Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én. Kossuth tér. oktatás, tanár, iskola,Sándor Mária
2016. március 15. Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én. Kossuth tér. oktatás, tanár, iskola, Sándor Mária
Vágólapra másolva!
Abbahagyja a tiltakozó akciók, demonstrációk szervezését Sándor Mária, akit ezeken az akciókon országszerte csak a fekete ruhás nővérként ismertek. Kezdetben az egészségügy gyászos helyzetére kívánta felhívni a figyelmet, később mindenféle társadalmi igazságtalanság ellen harcolt. Belefáradt. 
Vágólapra másolva!

Egy éve demonstrált szinte mindenhol Sándor Mária, de úgy érzi, nem tudja legyőzni a hatalom közönyét és a korrupciót. Sándor Máriát fekete ruhás nővérként ismerték a legtöbben, társaival "elfoglalta" egyszer az Erzsébet hidat, és országszerte szervezett tiltakozó akciókat. Most abbahagyja, de – ha nem is az első sorban –, a jövőben is ott lesz, ahol "az igazságért állnak ki a jó emberek".

Egy év után feladja: elfáradt

Egy éve akkor ismerte meg a közvélemény az ápolónő Sándor Máriát, amikor fekete ruhában ment be dolgozni munkahelyére, a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórházba, hogy az egészségügy gyászos helyzetére felhívja a figyelmet.

A hídlezárás Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Azóta is több, főként az egészségügyi ágazatot érintő demonstráción, megmozduláson tűnt fel, országjárást rendezett, sőt tavaly szeptemberben társaival "elfoglalta" az Erzsébet hidat is. A flashmob résztvevői a híd pesti hídfőjénél gyalogosan teljes szélességében lezárták az utat. A csoport molinókat tartott, egyiken a

Magyarország! Ne engedd a nővéreidet külföldre!

felirat volt olvasható.

Sándor Mária idén március 15-én a Tüntetés az oktatás szabadságáért rendezvényen Fotó: Polyák Attila - Origo

Legutóbb a március 15-i, kockás inges pedagógusdemonstráción lépett színpadra. Akkor azt mondta, "szabadságharcot vívunk, mint 1848–49-ben". Majd levette kockás ingét, és a levegőbe tartva elkezdte énekelni Bródy János Ha én rózsa volnék című, Koncz Zsuzsa által híressé tett dalát.

Ott lesz mindenhol, de nem elöl

"Nem tartozom azok közé, akik nem tudnak visszalépni és nem tudják elismerni - megbuktam. Szégyellem, hogy egy olyan országban kell élnem, ahol az ország vezetése mindent fontosabbnak tart, mint maga az ember! Ezt a csatát bebuktam. Egy év telt el. Feladom!" – írta blogján Sándor Mária.

"Mégis megérte, mert olyan emberekkel találkoztam, akik jók. De úgy látszik, mégis mi vagyunk kevesebben. Ott leszek mindenhol, ahol az igazságért állnak ki a jó emberek.

Ott leszek mindenhol, ahol Magyarország a szabadságharcát vívja a rajta uralkodó gonosz felett

(...) de elöl menni már nem tudok. Túl sokat vesztettem." a korrupciót legyőzni nem tudom".

El akarták tüntetni szem elől

Januárban az Origo elkísérte büntetését letölteni Sándor Máriát, aki avart gyűjtött a csepeli strandon. A fekete ruhás ápolónő közérdekű munkával törlesztett, amiért társaival elfoglalták az Erzsébet hidat. A kamerákat a legszívesebben eltüntették volna a gereblyéző nővér közeléből, aki az első napon alig jutott munkához.

A fotósok csak strandon kívül fényképezhették az avart gereblyéző Sándor Máriát Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az ápoló barátainak nem kellett volna dolgozniuk, mégis tucatnyian elkísérték, hogy segítséget nyújtsanak. "Először őket is feljelentették a hídfoglalásért, de a Társaság a Szabadságjogokért közbenjárásával elértük, hogy végül már csak engem bírságoltak meg tízezer forintra. Ezt váltom most be kétszer hat órás közérdekű munkára" – mondta akkor az Origónak Sándor Mária.