Gyurcsány: Ezért én már lámpavason lógnék

Gyurcsány Ferenc DK alaptörvény ellenni tüntetés budai vár
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc nem tökéletes. Már nem csak a fiatal ápolók mennek külföldre. Magyarországon nem lehet tisztességgel egyet nem érteni. Az önkény zsarnokságba csapott már át. Viharos szél és viharos érzelmek a Demokratikus Koalíció tüntetésén a Sándor-palotánál. 
Vágólapra másolva!

„Hát, legalább tiltakozzunk” – mondta egy bajuszos, baseballsapkát és edzőcipőt viselő ősz férfi a Sándor-palota előtt. A kitűzője szerint a DK pártfogója. Ő maga nem hisz abban, hogy a Fideszt 2018-ban a választásokon le lehet győzni. „Persze mindenképpen demokratikusan akarjuk elvenni tőlük a hatalmat, nem akarunk lázítani” – mondja, de elismeri, hogy a „Vesszen a zsarnok” cím talán mást sugall.

Áder álmára vigyáznak

Ezzel a címmel hirdetett ugyanis tüntetést a Demokratikus Koalíció. Hétfő délután van. Ma reggel ünnepelte a kormány az alaptörvény ötödik születésnapját, és ez az apropója a délutáni rendezvénynek is, ahol maga Gyurcsány Ferenc is színpadra lép.

Sokan jöttek táblákkal Fotó: Polyák Attila - Origo

„Egy angol megkérdezte, mi ez a sok rendőr” – meséli egy hölgy a barátnőinek. A Sándor-palota felé tartanak a macskaköves úton. „Megmondtam neki, hogy Áder álmára vigyáznak. Meg, hogy ez egy rendőrállam.” A színpad közelében nagyjából egy tucat rendőr álldogál fél órával a kezdés előtt, no meg úgy 200 ember, de a felükön látszik, hogy csak turisták.

Korai a dolgozó embernek

A másik felük viszont a rendezvényre érkezett. Vannak közöttük fiatalok is, de a társaság nagy része elmúlt már ötven. Az esemény Facebook-oldalán valaki meg is jegyezte, hogy a délután négyes kezdés korai a dolgozó embereknek.

Jó volt a hangulat Fotó: Polyák Attila - Origo

Hideg van, és megtépi a szél a színpad mögötti ponyvát – meg a ruhát az embereken –, de azért jó a várakozók hangulata. Eldumálgatnak. „Nagyon akart jönni. Tényleg. De hát fizikoterápiára kellett mennie.” „Továbbmegyek mesterképzésre.” „Hoztam sütit.” „A legutóbbi tüntetésre menet volt nálam tábla is. Odajött egy nő. Elolvasta. Azután azt mondta: Bunkó. Mondom neki, köszönöm, hogy bemutatkozott.” „Hahaha!” „A forintosítás kész átverés.”

Valaki a Várba költözik, valaki elmegy, mert nem tud megélni

A színpadról hangos zene bömböl („Hej, a magyar viharban is felnő”). Hideg van, a szél sem csillapodik, néhányan aggodalmasan nézegetik a felhőket. Egyre többen jönnek, és egyre több embernél van tábla. („Gyurcsány a nyerő!” „Nemzeti lámpavasra Orbánnal”) meg DK-s kitűző, DK-s zászló és DK-s lufi. EU-s zászlókat is látunk.

Tapsvihar és ováció fogadja Gyurcsány Ferencet, aki valóságos rocksztárként veti magát az első sor elé.

Kezeket ráz, és puszikat osztogat az első sorokban állóknak. Lassan négyet üt az óra. Úgy saccoljuk, hogy egy-kétezer ember gyűlhetett össze.

Sándor Mária szerint már nem csak a fiatal ápolók mennek külföldre Fotó: Polyák Attila - Origo

Tóth Zoltán választási szakértő az alkotmányjogról mesél, Törőcsik Zita expedagógus az oktatás problémáit sorolja fel, Zsófi Claudia egyetemi hallgató pedig a fiatalok rossz kilátásairól beszél. Az első néhány előadás nem hozza annyira lázba a közönséget.

Egyedül akkor zúdulnak fel hangosan, amikor Tóth Zoltán a nyugdíjakat hozza szóba.

A közönséget először Sándor Mária rázza fel igazán. A fekete ruhás ápolónő azzal kezdi, hogy ő most „nem pártrendezvényen van itt, hanem azért, hogy mindenkinek joga legyen emberséges egészségügyi ellátáshoz”.

Most már nemcsak a fiatal ápolók mennek el itthonról, hanem az idősebbek is, mert nem tudnak megélni

– tudjuk meg tőle. „Valaki a Várba költözik, mert nem jó neki ott, ahol van. Mert mindenre van pénze.

Csizmák, kapcák, bűnözők!

Gyurcsány Ferencet a Magyar Köztársaság miniszterelnökeként konferálják fel.

Ováció fogadja.

„Ma reggel a kormánypárti többség ünnepelt, de mi ide gyászolni jöttünk” – kezdi. Szerinte

a Magyar Köztársaságot először megbecstelenítették, azután megölték.

Gyurcsány Ferenc gyászolt Fotó: Polyák Attila - Origo

A DK elnöke csapongó beszédet tart. „Szabadságban fogantunk, és a szabadságot mifelénk a köztársaság testesíti meg.” „Épp tíz éve, hogy Orbán Viktor azt mondta, hogy a nemzet az a test, a köztársaság pedig a ruha. Ezt a ruhát úgy vetették le magukról, ahogy nagyszüleink a csizmás lábukról a kapcát.” „Emelkedik az ország? Igen. Emelkedik a nyomor!” „A jegybank elnöke bűnös, bűnöző.”

„Börtönbe! Börtönbe” – skandálja a tömeg.

Nem lehet tisztességgel egyet nem érteni

Gyurcsány Ferenc szerint az a legnagyobb baj, hogy olyan országban élünk, ahol nem lehet tisztességgel egyet nem érteni. A kritikákat megfogalmazókra egyből rásütik, hogy valakinek az ügynökei. „Ez nem lehet csak a ti országotok!” – mondja az exminiszterelnök, aki szerint

az erkölcseire büszke jobboldal mára a bűn szinonimája lett.

„Maffia! Maffia!” – skandálja a tömeg.

Gyurcsány nem tökéletes

Gyurcsány szerint, ha ő annak idején miniszterelnökként csak a töredékét teszi meg annak, amit most Orbán Viktor, akkor lámpavason lógna. „Sok baj volt a köztársasággal, én elismerem” – mondja Gyurcsány. „Nem vagyok tökéletes. Adtunk okot a kritikára.

– mondja az exminiszterelnök, majd elkezdi kifejteni is, mire gondolt az előbb. A lényeg, hogy bár az ő miniszterelnöksége alatt, ha a bűn elérte a politikát, akkor azt ők bűnnek tekintették, míg ma a bűn a rendszer működésének szerves része lett.

Önkényből zsarnokságba

Gyurcsány Ferenc szerint a mostani ellenzéknek hátra kellene hagynia a régi sérelmeket, és összefognia, mert fontosabb a köztársaság újrateremtése. Mert most ott tartunk, hogy az állampolgári jogokat fizikai erőszakkal akadályozzák, ezzel pedig az önkény átcsapott zsarnokságba.

„Maffia” – skandálták Fotó: Polyák Attila - Origo

A beszéd végén a DK jelen levő tagjai felmennek a színpadra, megfogják egymás kezét, és csendben várnak. Megszólal a Coldplaytől a Paradise, majd 15 másodperc múlva lekeverik. Utána megszólal a Himnusz. A tömeg együtt énekel Gyurcsányékkal.