Hátrányos helyzetű diákokon segít az MNB alapítványa

kémcső, kémiai óra
Pécs, 2014. szeptember 26. Kísérlethez előkészített kémcsövek a Kutatók éjszakáján a Pécsi Tudományegyetem Szervetlen Kémia Tanszékének laboratóriumában 2014. szeptember 26-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
45 hátrányos helyzetű településen élő egyetemistát támogat a 2015/16-os tanév második felében a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány. Az MNB által alapított szervezet havi 35-50 ezer forintos ösztöndíjjal segíti a diákokat.
Vágólapra másolva!

Hat Tisza-menti, hátrányos helyzetben lévő településen támogatja a hazai felsőoktatásban tanuló hallgatókat a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA). A Magyar Nemzeti Bank által alapított szervezet a 2015/2016-os tanév második félévében 45 diák számára folyósítja – tanulmányi eredménytől függően

havi 35-50 ezer forint között –

a számukra megítélt ösztöndíjakat.

Korábban is támogattak

Az ösztöndíj folyósításának legfontosabb feltétele – az aktív hallgatói jogviszonyon kívül – az, hogy a pályázó Tiszaroffon, vagy az öt környékbeli településen, Tiszaburán, Tiszagyendán, Kőtelken, Tiszasülyön, Tiszabőn éljen. Az ösztöndíj-program legfontosabb célja ugyanis az, hogy a kistérség diákjai számára megkönnyítse a tanulást, a boldogulást és egyúttal enyhítsen az érintett családok terhein.

Egyetemistákat támogat a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa Forrás: MTI/Sóki Tamás

A PADA és a Szolnoki Főiskola által működtetett Merkating Nonprofit Kft. már a 2015/2016-os tanév első félévében is támogatásban részesített 45 hallgatót, ugyanakkor az ebben az időszakban folyósított ösztöndíj összege még egységesen havi 50 ezer forint volt. Most, a második félévben változtak a feltételek.

A PADA támogatása egyúttal

a jobb tanulmányi eredmény elérését is ösztönzi,

ennek érdekében sávos rendszer lépett életbe. Ennek lényege, hogy az ösztöndíj alapösszege havi 35 ezer forintra változott, ami négyes, vagy efölötti tanulmányi átlag esetén emelkedik 40 ezer, 45 ezer, vagy 50 ezer forintra.

Tárgyalnak a középiskolásokkal

A PADA és a Merkating Kft. hosszú távon tervezik az ösztöndíjrendszer működtetését. Ennek érdekében már felvették a hat településen a kapcsolatot azokkal a végzős középiskolás diákokkal is, akik valamelyik hazai felsőoktatási intézményben kívánják folytatni a tanulmányaikat, tehát a jövőben megfelelhetnek a pályázat alapvető kritériumainak. Az érintett családok egy része már azon az egyeztetésen is részt vett, amit a Magyar Nemzeti Bank Oktatási Igazgatósága tartott február 6-án a Szolnoki Főiskolán.

A PADA már középiskolásokkal is felvette a kapcsolatot Forrás: MTI/Beliczay László

A program alapvető célja a második félévre szóló pályázat feltételeinek ismertetése volt. Ugyanakkor a hat településről érkező érdeklődők több, első félévben ösztöndíjat nyert hallgató beszámolóját is meghallgatták. Ezek mindegyikében szó esett arról, hogy

a PADA támogatása révén több idő jut a tanulmányokra,

hiszen az ösztöndíjnak köszönhetően nem kell a hallgatónak munkát vállalniuk, és emellett a támogatás érdemben enyhít az érintett családok terhein is.