Visszaestünk a demokrácia-rangsorban

nk20160407
Nyugtalanság lett urrá több európai menekülttáborban, miután elterjedt a hír, hogy a migránsokat visszatoloncoltatná az EU Törökországba. A kép a görögországi határvárosnál, Idomeninél készült
Vágólapra másolva!
A demokratikus kormányzás minősége tovább romlott Magyarországon 2015-ben – állapította meg legfrissebb jelentésében a Freedom House. A visegrádi négyek mellett már Bulgária is megelőzi Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Magyarország demokrácia-pontszáma 2008 óta folyamatosan romlik, 3,29 pontra esett a jelentés szerint, amelyben a szervezet hét kategóriában – többek között a kormányzás demokratikus minősége, a korrupció és a sajtó állapota alapján – osztályozza az országokat.

A bevándorlásellenes retorika uralta 2015-öt Forrás: AFP/Bulent Kilic

Bevándorláspolitika

A jelentés szerint tavaly a kormánykoalíció „vehemens bevándorlásellenes kampányt folytatott, és a menekültválság, illetve a társadalomban jelenlévő látens xenofóbia politikai kiaknázásával vissza is nyerte korábbi népszerűségét, és

A Freedom Houde szerint azonban a siker ára az volt, hogy „alig maradt különbség a Fidesz és a Jobbik politikai üzenetei között a menekültválság kontextusában, és a Fidesz öles léptekkel haladt a politikai mező szélsőjobb sarka felé”.

Hozzáférés

A jelentés szerint a törvényhozás tovább szűkítette az állampolgárok közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésének jogát.

A civil szervezetekkel szembeni kormányzati retorika némileg visszafogottabbá vált 2015 során, a korábbi adminisztratív intézkedések pedig nagyrészt abbamaradtak.

A Simicska-Orbán harc

Az Orbán Viktor miniszterelnök és korábbi egyik legfontosabb bizalmasa, Simicska Lajos oligarcha közötti konfliktus

alapvetően változtatta meg mind a korrupciós struktúrákat, mind pedig a magyarországi médiapiaci környezetet

– olvasható a jelentésben.

Mennyiségi változás

„A korrupciós struktúrákban 2010-et követően beállt radikális átalakuláshoz képest a 2015-ös évet inkább mennyiségi, semmint minőségi változások jellemezték” – foglalta össze a Freedom House. A szerint

az év számos botránya nemcsak átláthatatlan és politikailag elfogult döntéshozatalt fedett fel

az állami intézmények részéről, hanem az Oroszországgal fenntartott korrupciós kötelékek egyre szorosabbá válását is.

A jelentés feleleveníti az úgynevezett brókerbotrányt és a paksi erőmű bővítését, amelyet az Európai Bizottság a közbeszerzési szabályok megsértése miatt európai uniós jogba ütközőnek minősített.

Paksi atomerőmű bővítése az EU-nak sem tetszik Forrás: Bielik István

Pontszám-változások

A kormányzás demokratikus minősége 3.75 pontról 4.00 pontra romlott, miután a kormány a menekültválságot a politikai napirend alakításában korábban domináns pozíciója visszaszerzésére, illetve nacionalista és intoleráns közhangulat keltésére használta fel.

Az ilyen jellegű politikai döntések ellentétesek a nemzetközi emberjogi normákkal, és aláássák a társadalom demokratikus működését.

  • Az igazságszolgáltatás intézményrendszere és függetlensége 2.75 pontról 3.00 pontra romlik az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival ellentétes menekültjogi szabálymódosításoknak; az Alaptörvényben rögzített rendkívüli állapot jogintézményének a „tömeges bevándorlás okozta veszélyhelyzet” kategóriájával való vélhetően alaptörvényellenes kiterjesztésének; továbbá annak köszönhetően, hogy a kormányzati hatalommal szembeni intézményes fékek és ellensúlyok megszűntek pártatlan formában működni.
  • A korrupció 3.75 pontról 4.00 pontra romlik a számtalan – és nagy értékű közbeszerzéseket is érintő – korrupciós botrány következtében, ami a korrupció mértékének mennyiségi, nem pedig minőségi, változására utal.

Mindezek eredményeképp Magyarország Demokrácia pontszáma

3.18 pontról 3.29 pontra romlik

– összegzi a jelentés.

2016-ban is a menekültválság lesz a fő téma Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Sztratisz Balaszkasz

Kitekintés 2016-ra

A jelentés szerint a kormánykoalíció kétségkívül stabilan fogja őrizni vezető pozícióját 2016-ban is. Habár sikeresen konszolidálta pozícióját és semlegesítette első számú kihívóját, a szélsőjobboldali Jobbikot, a Fidesz várhatóan tovább folytatja a jobboldali pólus irányába történő elmozdulását, mivel a párt sikere és a rendszer stabilitása egyaránt szorosan összefonódik a menekültválság tekintetében elfoglalt euroszkeptikus és bevándorlásellenes álláspontokkal.

Mivel a válság előreláthatóan 2016 során is domináns szerepet fog betölteni mind a hazai, mind pedig az európai politikában,

nem várható, hogy a kormánypárt finomítani fog bevándorlásellenes retorikáján,

különösképp, mivel más európai országokban is hasonló megoldások merültek fel a közelmúltban.

Ha azonban jelentősebb átrendeződésre kerülne sor a politikai közbeszédet illetően, jó eséllyel csökkeni fog a Fidesz-KDNP választói támogatottsága, részben a koalíció gyenge szakpolitikai teljesítményének, részben pedig az elmaradt oktatási és egészségügyi reformoknak köszönhetően.