Egyre több ország korlátozza az internet szabadságát

Informatikai szektor, adatmentés Internet research, conceptual image GLASSES LAPTOP SEARCH
Internet research, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Egyre több ország tesz lépéseket az interneten zajló információáramlás és szabad véleménynyilvánítás korlátozására - állapítja meg legfrissebb jelentésében a Freedom House.
Vágólapra másolva!

A washingtoni központú nemzetközi jogvédő szervezet szerint a vizsgált 65 ország közel felében tapasztalták az internet szabadságának csökkenését 2014 júniusa óta, s ez a tendencia immár az ötödik egymást követő évben folyatódott.

A jelentés összefoglalója szerint bár az internet-használatot legkeményebben Kínában, Szíriában és Iránban cenzúrázzák, a legnagyobb romlás ebben a tekintetben Ukrajnában, Líbiában és Franciaországban következett be. Utóbbiban a Charlie Hebdo hetilap elleni, év eleji merénylet nyomán törvényt fogadtak el a titkosszolgálatok jogköreinek megerősítésére, amelyet többen az amerikai Hazafias törvényhez (Patriotic Act) hasonlítanak.

Forrás: Origo

A helyzet a vizsgált országok közül leginkább Srí Lankán és Zambiában javult, mindkét országban kormányváltás volt nemrégiben.

A független nem kormányzati szervezet azt írta éves jelentésében, hogy a jelentésben szereplő

65 országból összesen 14-ben fogadtak el tavaly olyan jogszabályt, amely kiterjeszti a kormányzat felügyeleti jogait.

Az amerikai szenátus júniusban viszont megszavazta azt a törvénytervezetet, amely véget vet a jelhírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség azon gyakorlatának, hogy tömegesen és válogatás nélkül gyűjtse a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó metaadatokat. A jelentés készítői szerint ez nagy lépés az internet kormányzati felügyeletére vonatkozó szabályozás reformja felé.

Magyarországon szabad az internet

Az FH-lista idei tízes élbolyát Izland vezeti 6 ponttal Észtország (7), Kanada (16), Németország (18), Ausztrália (19), az Egyesült Államok (19), Japán (22), Olaszország (23), Franciaország (24) és Grúzia (24) előtt. Kelet-Közép-Európából a szervezet csak Magyarországot és Észtországot vizsgálta.

Magyarországot idén is a "szabad" országok kategóriájába sorolta a Freedom House.

A vizsgált országok között Magyarország a 11. helyen áll. Az előző besorolásban az ország a 10. helyen állt, az összesített pontszáma (24) ugyan nem változott a tavalyihoz képest, Grúzia azonban ezúttal bekerült a tízes élbolyba.

Forrás: AFP/Eva Hambach

A szervezet összesen három szempontból - hozzáférés akadályoztatása, a tartalomkorlátozás és a felhasználói jogok megsértése szempontjából - vizsgálta az internet szabadságának helyzetét az érintett országokban, a legjobb teljesítményt 0, a legrosszabbat pedig kategóriánként 25-45 ponttal értékelve.

A vizsgált országokat a felmérés 0-tól 30 pontig osztályozta a "szabad", 31-től 60-ig a "részben szabad", 61-től 100-ig pedig a "nem szabad" kategóriába.