Megszólalt a Jobbik az offshore-botrányban

Vona Gábor Jobbik-elnök és Novák Előd alelnök portréja néz szembe egymással egy képen.
Vona Gábor Jobbik-elnök és Novák Előd alelnök portréja néz szembe egymással egy képen.
Vágólapra másolva!
Egyre inkább belekavarodik saját offshore-botrányába a Jobbik. Bár azt senki sem állította, hogy a D-D Consulting Kft. offshore cég lenne, az ellenzéki párt mégis amiatt magyarázkodik, hogy a cég, amelyikhez amúgy állításuk szerint semmi közük sincs, itthon van bejegyezve, tehát nem offshore. Ugyanakkor a Panda Investments Ltd.-t még csak meg sem említették mai közleményükben.
Vágólapra másolva!

A TV2 Tények című hírműsora tudta meg, hogy a D-D Consulting adószakértő cég, amelyet a Jobbikhoz, sőt, Vona Gábor pártelnökhöz személyesen kötődő Forrai Richárd üzletember a barátjával, Debreczeni Zoltánnal közösen alapított, elkerüli az adózást Magyarországon.

Információik szerint a vállalkozás kézbesítési megbízottja egy dominikai adóparadicsomban bejegyzett offshore cégnek,

a Panda Investments Ltd.-nek,

amelynek magyarországi tulajdonában volta Global Homes Group Kft is. Ennek a vállalkozásnak is Debreczeni Zoltán az ügyvezetője. Debreczeninek és Forrainak egyébként több közös cége volt már. Az egyikkel például szlovák rendszámokat árultak olyanoknak, akik nem akarták Magyarországon befizetni az adót.

Arra, hogy a Jobbik mögött Forrai cégcsoportja állhat, Novák Előd jobbikos képviselő kiszivárgott levele a bizonyíték. Ahogy azt az Origo is megírta, Novák szerint a Jobbik nem egyszemélyes kft., bár ilyenre is van példa. Levelében felidézte, hogy

Forrai Richárd a Tények szerint a közös adóelkerülési akciók mellett többmilliós tanulmányokat rendelt barátaitól.

Az európai radikális trend című tanulmányt például a White Heaven Kft. írta 2012-ben a Jobbiknak. A munkáért 2,62 millió forintot fizetett a párt. A 2010-ben alapított cég nem politikai kutatással foglalkozik. Főtevékenysége 2013-ig a biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység volt, aztán a közúti áruszállítás lett. Amúgy rakománykezeléssel, ital-, élelmiszer- és dohánykereskedelemmel, piac- és közvélemény-kutatással is szerepel a tevékenységi körükben – írta meg a 444.hu.

A csomádi cég tulajdonosa pedig az a Pataky Róbert Péter, aki 2012. július 30-ig a D-D Consulting 2000 Kft.-ben is tulajdonos volt. Az üzletrészét éppen Forrai Richárdtól, az Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézet tulajdonosától vette meg. Az egyik legnagyobb összeg Debreczeni Zoltánhoz, annak testvéréhez és sógorához került.

Novák Előd és Vona Gábor Forrás: Origo

Szerettük volna erről Vona Gábort, a párt elnökét megkérdezni, de nem reagált megkeresésünkre. Délben viszont egy közlemény jelent meg a párt honlapján, amelyben azt magyarázzák, hogy nincs közük a D-D Consulting nevű céghez.

„A D-D Consulting Kft.-vel a Jobbik nem állt és nem áll szerződéses viszonyban. A nyilvános cégadatokból az is kiderül, hogy Forrai Richárd 2011 óta nem tulajdonosa ennek a kft.-nek. Sőt, az is nyilvános, hogy a céget Magyarországon jegyezték be, tevékenységét itthon végzi, tulajdonosi szerkezete átlátható (egy fő magánszemély), a nyilvános mérlegbeszámolókból pedig az is kitűnik, hogy adófizetési kötelezettségét szintén Magyarországon teljesíti. Röviden: az offshore egyik ismérvének sem felel meg” – írta a Jobbik, amely a közlemény szerint nem kívánja befolyásolni, hogy magánszemélyek magánvállalkozásai kivel és milyen jogszerű szerződéses viszonyban állnak.

Azt is írják, hogy az offshore-botrányról író médiumokat be fogják perelni. Arról viszont

semmit sem mondanak,

hogy az offshore-ként megnevezett Panda Investments Ltd. milyen kapcsolatban áll Forrai érdekeltségeivel.

Cikkünk megjelenése után a Jobbik egy e-mailt küldött, ebben ezt írják: "Mivel a Jobbik nem állt és nem áll semmilyen kapcsolatban a D-D Consulting Kft.-vel (amelyből Forrai Richárd 2011-ben kiszállt, így ez már régóta nem az ő érdekeltsége), így nem tudjuk és piacpárti politikai erőként nem is vagyunk kíváncsiak rá, hogy ez a magánvállalkozás áll-e, és ha igen, akkor milyen polgári jogi viszonyban áll a gazdaság más szereplőivel". Azt is írják, hogy a D-D Consulting Kft. interneten is elérhető éves beszámolóiban feltüntette, mennyi az adófizetési kötelezettsége, tehát nem kerülte el az adózást Magyarországon.

Nem sokkal később Forrai Richárd is küldött egy közleményt. Ebben az áll: soha, semmilyen offshore cégben-céggel nem volt és jelenleg sincs kapcsolata. Azt is írja: "Az említett könyvelő cég tulajdoni hányadát 2011-ben értékesítettem. Ebben az időszakban ennek a cégnek sem – ahogy a többi vállalkozásomnak sem – volt semmiféle tulajdonosi kapcsolata offshore cégekkel."

Ezután Debreczeni Zoltán is küldött egy közleményt. Ebben azt írja: "Cégeim törvényesen működő és adózó vállalkozások, melyeknek nincs köze semmilyen offshore céghez." Azt is írja, a könyvelőirodája "kizárólag kézbesítési megbízotti szerepet töltött be az említett vállalkozásnál, és semmilyen egyéb tisztség nem kapcsolódik" hozzá. A közlemény szerint a "kézbesítési megbízotti jogállás kizárólag a vállalkozás nevére érkező küldemények átvételére jogosítanak, így az irodának nincs beleszólása a cég gazdasági döntéseibe, üzletvitelébe, és osztalékra sem jogosít."