Megerőszakoltalak, de itt egy csokor virág. Megbocsátasz?

Kiss László RTL
Vágólapra másolva!
A jó asszony köténye mindent eltakar – tartja a mondás, és valóban: a mai napig sokan várják el a bántalmazott és megerőszakolt nőktől, hogy ha bocsánatot kérnek tőlük, legyenek könyörületesek. Ennek azonban egyáltalán nem kellene így lennie: ha nem akar, ezt senkitől nem lehet elvárni. Szakértők szerint ahhoz, hogy valaki feldolgozzon egy ekkora traumát, leginkább azt kell elfogadnia, hogy nem az ő hibája, ami történt. 
Vágólapra másolva!

Mit tehet egy megerőszakolt nő, amikor évtizedekkel később a támadója elnézést kér tőle egy csokor virággal a kezében? Valóban meg lehet bocsátani annak, aki életre szóló traumát okozott? És tényleg segítheti a gyógyulást a gesztus?

Kiss László virággal kért bocsánatot egykori áldozatától Forrás: RTL Klub

Felkavaró érzések

Amikor Takáts Zsuzsanna az RTL Klub kamerái előtt az őt 55 évvel ezelőtt – társaival együtt – megerőszakoló Kiss László szemébe nézett, sokaknak hasonló érzések kavarogtak a fejében. Volt, aki nem értette, az asszony egyáltalán miért engedte meg, hogy felkeresse őt egykori támadója, más azon csodálkozott,

hogyan volt képes megbocsátani neki.

Az RTL Klub első, felkavaró riportjában Takáts Zsuzsanna még azt állította, hogy 55 év elteltével sem volt képes megbocsátani egykori támadóinak. Egy héttel később mégis ennek ellenkezőjéről döntött, és a virágot is elfogadta, amit az úszók lemondott szövetségi kapitánya hozott neki. A dolog azonban még a szakértők szerint sem ilyen egyszerű.

Nem kell megbocsátani

Spronz Júlia, a Patent Egyesület jogásza például úgy látja, Takáts Zsuzsanna egyrészről példát mutatott a megerőszakolt nőknek, másrészről nagy felelősség is hárult rá azzal, hogy a nyilvánosság elé állt. Azzal, hogy megbocsátott Kissnek, most a hozzá hasonló nők úgy érezhetik, nekik is ezt kell tenniük, pedig ez egyáltalán nem így van.

– mondta a szakértő.

Takáts Zsuzsanna mellett rengetegen kiálltak az országban Fotó: Polyák Attila - Origo

Sok megerőszakolt nő ugyanis hiába bocsát meg, hamar kiderül, hogy attól még nem tud továbblépni. Spronz Júlia szerint a gyógyulás útján a legfontosabb lépés az, ha az áldozat belátja,

semmilyen felelősség nem terheli

azért, ami történt.

„Az áldozatokra nagyon jellemző, hogy magukban kezdik el keresni a hibát, éppen ezért fontos belátniuk, hogy a felelősség száz százalékig az erőszaktevőé” – tért vissza az áldozathibáztatás problémájára a szakember.

Jó asszony nem haragszik

Spronz szerint Kiss László ügye ráadásul tipikus abból a szempontból, hogy előbb-utóbb minden erőszaktevő előhúzza a bocsánatkérés kártyát, a társadalom pedig gyakran el is várja az áldozatoktól, hogy gyakorolják a gesztust.

– sorolta az általános véleményeket a szakértő, aki nem zárja ki, hogy ha nem kamerák előtt zajlik Kiss László bocsánatkérése, és nem kell improvizálnia, Takáts Zsuzsanna is máshogy reagált volna.

A legfontosabb, hogy az áldozat felismerje: nem az ő hibája, ami történt Forrás: AFP / PhotoAlto / Frédéric Cirou

Nem az ő hibája

Az, hogy ki hogyan jut túl egy ekkora traumán, egyéni, és nagyon sok dologtól – az erőszak milyenségétől, életkortól, személyiségtől, és még a támogatóktól is – függ. Ambrózi Kata, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene csoport pszichológusa szerint éppen ezért az a fontos, hogy mindenki a maga ütemében haladjon, és önmagára figyeljen, ne külső nyomásra akarjon gyógyulni.

„Az egyik legfontosabb lépés, hogy az áldozat elfogadja és megértse: ez nem az ő hibája” – mondta a szakértő, aki szerint a felépülés hosszú idő, évekbe is telhet.

A szexuális erőszak sajátossága, hogy a kontroll az elkövető kezében van, az áldozat pedig kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

A gyógyulás felé vezető úton ezt a kontrollt kell visszakapni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a felépülés után minden visszaáll a régi kerékvágásba, és minden elfelejtődik, mintha mi sem történt volna. Az áldozatoknak a gyógyuláskor stabilizálódnak az érzelmeik, új célokat találnak, amiért érdemes élni, ami már nem csak a túlélésről szól, hanem a minőségi hétköznapokról, a boldog pillanatokról. Kulcsfontosságú, hogy az áldozat meg akarjon gyógyulni, és segíthet az is, hogy beszélünk róla olyan embernek, aki meghallgat és elfogad.

Kiss László nevét a százhalombattai uszodáról is leverték Fotó: Polyák Attila - Origo

Fontos, de nem a kulcs

Azt Ambrózi Kata is elismeri, hogy a megbocsátás fontos mozzanat lehet a gyógyulásban, de nem feltétlenül szükséges. Ennél ugyanis fontosabb az elfogadás és a feldolgozás.

más pedig vagy másképp fogalmaz, vagy másképp dolgozza fel. Mindenkinek saját joga eldönteni, hogyan tesz” – tette hozzá.

A szakértő ugyanakkor úgy véli, ha valaki kiáll a nyilvánosság elé, az segíthet a hasonló helyzetben lévőknek, példát mutathat, ez pedig teret adhat társadalmi vitáknak is.

„Akivel hasonló dolog történt, az érezheti, hogy nincs egyedül. Erőt kaphat, hogy ő is segítséget kérjen. Erőt kaphat, hogy kilépjen egy hasonló kapcsolatból, merjen feljelentést tenni a rendőrségen” – mondta a pszichológus.