Mégis elítélhetik a menekültek segítőit fenyegető porschést

porschés
Vágólapra másolva!
Mégsem biztos, hogy megússza a porschés férfi, hogy tavaly megfenyegette a menekültek segítőit. Bár ügyében első körben megszüntette az eljárást a rendőrség, a Legfőbb Ügyészség az eljárás folytatását rendelte el. A férfi az M7-esen vonuló menekülteket segítő kisbusz sofőrjét fenyegette meg. A férfit a terrorelhárítók fogták el, garázdaság miatt indult ellene eljárás.
Vágólapra másolva!

Az eljárás folytatására utasított a Legfőbb Ügyészség abban az ügyben, amelyben korábban a rendőrség megszüntette a nyomozást a tavaly nyáron az autópályán vonuló menekülteket segítő nőket megfenyegető Sz. Attilával szemben.

Menekülteken segítesz? Megöllek!

A férfi a híradások szerint szeptember 4-én Porschéjából kipattanva az autópályán Győr felé vonuló menekültek közül többeket segítő, felvevő kisbusz

női sofőrjéhez lépett, és káromkodva kérdőre vonta, miért segíti a menekülteket.

A történteket a 24.hu kamerája rögzítette. A felvételen jól látható, hogy a férfi ócsárolta a kisbusz sofőrjét és az általa felvett menekülteket. Később a stábnak a kisbuszban utazó két nő elmesélte: a férfi azzal fenyegetőzött, hogy megöli őket, illetve azt állította, hogy kézigránátot dob be a kocsiba.

Gyurcsányék feljelentést tettek

A Demokratikus Koalíció (DK) másnap feljelentést tett a rendőrségen. Közleményükben azt írták,

elvárják a rendőrségtől, hogy kézre kerítse a menekülteknek segítőket halálosan megfenyegető "kopasz agresszort".

A feljelentés után három nappal a rendőrség arról adott hírt, hogy elfogták Sz. Attila 40 éves biatorbágyi férfit. A Terrorelhárítási Központ emberei fogták el - ezúttal nem a Porschéjával, hanem egy szintén drága luxusautóval, egy Mercedesszel utazott éppen.

A fenti videón látható, ahogy a TEK-esek leteperik és megbilincselik a férfit. A budaörsi rendőrök azért kérték a terrorelhárítók segítségét, mert felmerült a gyanú, hogy a férfinál fegyver is lehet.

Elnézést is kért miatta

A férfit tehát tavaly szeptemberben őrizetbe vették, és garázdaság miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Aztán február elsején egy rendőrségi határozatból derült ki, hogy

azért szüntették meg ellene az eljárást, mert tette nem meríti ki a garázdaság vétségét.

A határozat rögzítette: a férfi trágár módon szidta a nőket, benyúlt az autóba, és azzal fenyegetőzött, hogy gránátot dob a kocsiba. Ez utóbbi a rendőrségi határozat szerint a bizonyítékként csatolt videófelvételen is hallható.

A TEK-esek fogták el a férfit Forrás: Origo

Ám a gyanúsítottként kihallgatott férfi ennek ellenére tagadta, hogy kézigránáttal fenyegetőzött volna. Azt viszont elismerte, hogy

mely miatt elnézést is kért".

A határozat azzal zárult, hogy "a cselekmény során Sz. Attila a sértett járművében rongálást, másnak sérülést nem okozott, így

Inkább gyűlölet-bűncselekmény?

Közben a civil szervezetek által létrehozott Gyűlölet Elleni Munkacsoport (GYEM) bírálta az enyhe minősítést, és kérte, hogy gyűlölet-bűncselekménynek, közösség tagja elleni erőszaknak minősítsék az esetet, de a rendőrség azonban nem osztotta a civilek álláspontját. A rendőrségi megszüntető határozat után

a GYEM a Legfőbb Ügyészséghez (LÜ) fordult a nyomozás megszüntetésének felülvizsgálata és a cselekmény súlyosabb minősítése érdekében.

Az LÜ a civilek panaszát a Pest Megyei Főügyészségnek továbbította, ám erre reagálva a Budaörsi Járási Ügyészség helybenhagyta a rendőrségi megszüntető határozatot.

Az LÜ az eljárás folytatására utasított Forrás: Magyar Helsinki Bizottság/Facebook

Június elején viszont az LÜ hatályon kívül helyezte az eljárást megszüntető határozatot, és az eljárás folytatására szólította fel a Pest Megyei Főügyészséget.