Kidőlt fák és víz maradt a vihar nyomában

Villám villámlás zivatar vihar
Hosszúrét, XI. ker Budaörs felé nézve
Vágólapra másolva!
Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak és a felgyülemlő esővíz, de egy helyen villámcsapás miatt is riasztották a tűzoltókat az országon átvonuló vihar miatt - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdu Márton.
Vágólapra másolva!

Hajdu Márton szerint június 20-a, hétfő estétől kedd hajnalig országszerte elszórtan érkeztek a hívások. Kedd reggelig harmincöt helyre riasztották a tűzoltókat, a legtöbb esetben kidőlt fa, leszakadt faág miatt.

Víz, jég, villámcsapás

Számos helyen okozott gondot a hirtelen lezúduló eső miatt felgyülemlő víz pincékben és házakban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több helyen a jégeső rongált meg háztetőket. Egy Hajdú-Bihar megyei településen, Szentpéterszegen villám csapott egy ház kéményébe,

egy embert kórházba vittek a mentők

- tette hozzá az OKF szóvivője.

Hajdu Márton a közmédia műsorában azt mondta, teniszlabda méretű jég is esett néhol Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, három településen több mint száz épület rongálódott meg, a kárfelmérés még tart.

Öt megyében másodfokú riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggeli veszélyjelzése szerint öt keleti megyében - Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg - továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben a heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt.

Az érintett területeken készülni kell olyan heves zivatarokra, amelyet viharos szél kísér, és nagy méretű jég is eshet.

Emellett rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A meteorológiai szolgálat azt írta: délelőttig a zivatarokat felhőszakadás (akár 30-50 milliméternyi eső) kísérheti, heves zivatarok környezetében helyenként 90 kilométer/óra feletti széllökés és jégeső (kétcentisnél nagyobb jégdarabok hullhatnak) is előfordulhat.

Délutánra megjön a nap

Az előrejelzés szerint délután csökken a csapadék esélye, és egyre hosszabb időre süt ki a nap. Az ország középső és nyugati részén csak elvétve fordulhat elő záporeső. A legmagasabb hőmérséklet 24–30 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 16–24 fok közé hűl le a levegő.