Új eljárás indul 33 cigarettacsempész ellen

dohányzás nemdohányzó FOTÓ FOTÓTÉMA gyár illegális cigarettagyár tárgyfotó Vecsés, 2015. február 2.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által 2015. február 10-én közreadott képen cigaretták a Vecsésen felszámolt illegális cigarettagyárban. A telep
Vecsés, 2015. február 2. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által 2015. február 10-én közreadott képen cigaretták a Vecsésen felszámolt illegális cigarettagyárban. A telephelyen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Mindebből másfél millió doboz cigarettát lehetett volna előállítani. Az eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott, az angol piacon ismert Golden Mount márkájú cigaretta az angol piacon két és félmilliárd forintot ér. MTI Fotó: NAV
Vágólapra másolva!
Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására utasította a Nyíregyházi Törvényszéket egy 33 tagú cigarettacsempész bűnszervezet ügyében kedden a Debreceni Ítélőtábla Ficsór Gabriella vezette tanácsa. Az ítélőtábla megszüntette az ügy 11 vádlottjának előzetes letartóztatását.
Vágólapra másolva!

Az elsőfokú bíróság orgazdaságért és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetésért ítélte el 2015 júliusában a per elsőrendű vádlottját nyolc, a másodrendűt tíz, a harmadrendűt ugyancsak nyolc év fegyházbüntetésre. Huszonöten, akik között a csempészeket segítő határrendészek is voltak, két év hat hónaptól nyolc év hat hónapig tartó büntetést kaptak, öt emberre bűnsegédi részvételért felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

Profin működött a banda

A csoport tagjai 2009-2010-ben csaknem 800 ezer doboz, több mint 426 millió forint értékű, ukrán adó- és zárjeggyel ellátott cigaretta illegális behozatalában vettek részt. A bűnszervezet a tagjait mobiltelefonokkal és adóvevő-készülékekkel látta el, valamint a csempészett cigaretta szállításához külföldről vásárolt autókat, amelyekben aztán rejtekhelyeket alakítottak ki. A csoportba a magyar-ukrán határ közelében lévő települések lakosai közül többet bevontak, ők a szállítmányok útját segítették, figyelték a rendőrök és a határrendészek mozgását, és jelezték, mikor szabad az út. A figyelők alkalmanként 15-20 ezer forintot kaptak.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Nav

Egyenruhások is voltak köztük

A bűnszervezetet hét határrendész is segítette, ők közreműködtek a cigaretta magyar területre hozásában, a határkörzetből kijuttatásában. Tevékenységükért esetenként 300-500 ezer forintot kaptak a csempészbanda vezetőitől.

Meg kell ismételni az eljárást

A Debreceni Ítélőtábla a több tízezer oldalas iratból nem tudta megállapítani, hogy a konkrét tényállásokat mely bizonyítékok alapján állapította meg az elsőfokú bíróság. A törvényszék egyenként, egymás után értékelte a bizonyítékokat anélkül, hogy egymással is összevetette volna őket. "Mindez pedig elengedhetetlen a megalapozott tényállás, a büntetőjogi felelősség és a minősítés megállapításához. A törvényszék nem tett eleget indokolási kötelezettségének és nem tartotta be a kiemelt jelentőségű ügyek tárgyalására vonatkozó szabályokat sem. Az elsőfokú bíróság ítélete alkalmatlan a másodfokon való érdemi felülbírálatra" - állapította meg a Debreceni Ítélőtábla. A táblabíróság ítélete szerint a megismételt eljárást a Nyíregyházi Törvényszék egy másik tanácsának kell lefolytatnia.