Varga Mihály elmondta, mi lesz, ha kilépnek a britek

Varga Mihály pénzügyminiszter
Varga Mihály
Vágólapra másolva!
Közel fél százalékpontos növekedési lassulást okozhat Magyarországnak, ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból – mondta az Origo kérdésére Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint mindenki léphet előre a 2017-es évben a hétfőn elfogadott költségvetés alapján.
Vágólapra másolva!

A brit kilépés esetére a gazdasági tárcánál készült egy számítás – mondta az Origo kérdésére Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a közvetlen hatás magyar–brit és uniós vonatkozásban érinthet bennünket. A tárcánál azzal számolnak,

hogy 0,3-0,4 százalékos negatív hatása lenne a gazdasági növekedésre

a kilépésnek, de nyilván vannak olyan tényezők, amik tekintetében teljesen pontos számításokat nem lehet készíteni. Varga szerint a kilépés érintheti az uniós támogatási politikát is, mivel Nagy-Britannia jelenleg nettó befizetője az EU-nak.

Varga Mihály: Csökkenhet a gazdasági növekedés, ha bekövetkezik a brexit Fotó: M. Schmidt János - Origo

Új távlat

A korai időpontban elfogadott büdzsé oka, hogy a gazdaság szereplői fel tudjanak készülni a következő évre – mondta Varga Mihály a 2017-es költségvetés elfogadása után a Parlamentben. Olyan büdzsét fogadott el a parlament, hogy minden magyar állampolgár egy kis lépést tegyen előre. Ez a kormány számára azt jelenti, hogy a reformok eredménye a hétköznapokban is érezhető lesz – mondta a miniszter.

Szerinte az otthonteremtés és az adócsökkentés költségvetése a 2017-es, amiben persze

szerepel minden idők legnagyobb otthonteremtési támogatása.

„Olyan gazdasági környezettel számolunk, amiben kiszámítható a növekedés, rekordot dönt a foglalkoztatottság, folyamatosan csökken az adósság és nő a minimálbér” – fogalmazott Varga Mihály, aki szerint új távlat nyílik a gazdaságpolitikában.

Ennyivel jut több

A nemzetgazdasági miniszter szerint mindenki időben láthatja majd a jövő év lehetőségeit. A kormány 3,1 százalékos növekedéssel számol, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal – mondta Varga Mihály. A másik cél, hogy a jövő évben csak a fejlesztések és beruházások vonatkozásában mutathat hiányt – tette hozzá.

„A 2240 milliárd forintos uniós forrásfelhasználáson kívül - hazai forrásból - további 1640 milliárd forint juthat a fejlesztések támogatására. 225,7 milliárd forinttal több jut majd jövőre bérintézkedésekre, mint 2016-ban."

Az oktatásra az ideihez képest 271 milliárddal, az egészségügyre 171 milliárddal, jóléti szférára 155 milliárd forinttal költ többet majd a kormány – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter.

2017-ben folytatódik az áfacsökkentés,

amitől a kereskedelmi forgalom növekedését várja a kormány.

Nyugdíj

Varga Mihály arról is beszélt, hogy gyerekenként 15 ezer forintra nő a havi adókedvezmény összege 2017-ben. Otthonteremtési programra 211 milliárd forintot költ majd a kormány. A miniszter várakozása szerint az otthonteremtést segíti majd az építőipari áfacsökkentés is. 225,7 milliárd forinttal több jut majd jövőre bérintézkedésekre, mint 2016-ban.

Varga Mihály: A korábbi években jelentősen nőtt a nyugdíjak reálértéke Fotó: M. Schmidt János - Origo

A nyugdíjak reálértéke megmarad 2017-ben, ha az infláció mértéke magasabb lesz, akkor pedig kamatos kamattal számolva novemberben megkapják az idősek a különbözetet. Varga azt is elmondta, hogy

2011–15 között a nyugdíjak reálértéke 8,8 százalékkal nőtt.

Piac is kell

A nemzeti buszgyártásról azt mondta, hogy a kormány véglegesítette a stratégiát, így a kormány hat hazai cégre építi föl az ágazat jövőjét. Létre fog jönni egy nemzeti autóbusz-beszerzési társaság, ami a legfontosabb döntéseket hozza majd meg – mondta Varga Mihály. A cél, hogy három év múlva 1000-nél több buszt gyártson Magyarország, de megfelelő piaci garancia is kell ehhez – tette hozzá. A kormány komoly szerepet szán Budapestnek, így a beszerzési tanácsban is lesz egy fővárosi küldött.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy erőteljesebb növekedést kell kialakítani Magyarországon, hogy

gyorsuljon a felzárkózás, és csökkenjen az államadósság.

A gazdasági tárca továbbra is olyan javaslatokat támogat, amik erősítik a bővítést, és ezeken dolgozik a tárca. A kormány nem tervez a jövőben devizakötvény-kibocsátást – mondta a miniszter.