A centrumból törnének be a parlamentbe

Vágólapra másolva!
A mögöttünk hagyott fél évben nem született olyan parlamenten kívüli erő, amely 2018-ban reális eséllyel pályázna a bejutásra. A legerősebb a Kétfarkú Kutya Párt és a Munkáspárt, mivel őket többször mérték egy százalék környékén, ami az állami támogatáshoz elegendő lenne már.
Vágólapra másolva!

2016 első felében sem született olyan parlamenten kívüli erő, amely képes lehet arra, hogy reális esélyekkel küzdjön 2018-ban a parlamenti bejutásért. Bár az első hónapokban úgy nézett ki, a tanárok mozgalma akár elvezethet ahhoz, hogy a jelenlegi pártoktól független, erős civil mozgalom szerveződjön. Ezt a reményt azonban megsemmisítette, hogy Pukli István és Sándor Mária részt vettek és fel is szólaltak Farkasházy Tivadar szárszói találkozóján.

Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója túlságosan közel került a baloldali pártokhoz Forrás: MTI/Mohai Balázs

Jelenleg egy-két parlamenten kívüli pártnak legfeljebb arra van esélye, hogy elérje az egyszázalékos küszöböt, ami után már jár állami támogatás. Ehhez egyébként 2014-ben

a Magyar Munkáspárt járt a legközelebb.

Akkor 0,57 százalékot szereztek, őket követte a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt 0,48 és Seres Mária Szövetségesei 0,45 százalékkal. Az utóbbi két alakulatról viszonylag keveset hallani, de a következő választások előtt biztosan ők is aktivizálódnak majd.

A német példa

A viccpártoknak, így a Kétfarkú Kutya Pártnak is van esélye arra, hogy a 2018-as országgyűlési választáson legalább az egyszázalékos küszöböt elérje, de az öt százalékot sem lehet teljesen kizárni – mondta Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a jelenleg parlamenten kívül lévő alakulatok arra alkalmasak, hogy a magasan képzett protestszavazókat megnyerjék. Németországban a 2014-es EP-választásokon is sikeresek voltak ezek az erők.

A Kétfarkú Kutya Pártnak van esélye arra, hogy elérje az egy százalékot Forrás: MKKP

A Munkáspártnak azért sincsen esélye arra, hogy váratlanul jó eredményt érjen el, mivel a baloldali szavazók a hasznos szavazat elve miatt nem valószínű, hogy a szimpátia mellett rájuk is szavazzanak. Bár a civil mozgalmak népszerű dolgok mellett állnak ki, de amint a pártpolitika területére tévednek,

rögtön elveszítik a támogatottságukat,

és népszerűtlenek lesznek. Éppen ezért az ő bejutási esélyeik is minimálisak 2018-ban – mondta Kiszelly Zoltán.

Újra Centrum Párt?

Egy, a 2002-es Centrum Párthoz hasonló képződmény fellépése elképzelhető a '18-as választások előtt. Ennek a körvonalai egyébként már ma is látszanak Gémesi György gödöllői, Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester, valamint Kész Zoltán független országgyűlési képviselő vezetésével. Csak egy felülről felépített médiapárt lehet sikeres, ami kikerüli a bal-jobb koalíciókötési kényszert – mondta a politológus.

Gémesi György körül jöhet létre egy új párt Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Magyarországon a választási rendszernek köszönhető, hogy

kevés az új belépő a politikába.

Az egyéni jelöltek szerepe kikerülhetetlen, mivel ők gyűjtik a pártlistára a szavazatokat, így azok a pártok, amiknek nincsen nagyon sok egyéni jelöltjük, azoknak gyakorlatilag semmi esélyük a jobb eredményre.