Tényleg el lehet látni Akarattyától Keszthelyig az új kilátóból

Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere
Vágólapra másolva!
Hatalmas vihar volt péntek délután a Balaton északi partján, Veszprém megyében. Az óriási viharfelhőket legjobban a balatonföldvári új kilátóból lehetett látni – vészjóslóan közeledtek a viharfelhők a déli part felé is, de aztán ott mégsem volt se eső, se jég, se tornádó. Most azt mondom: szerencsére. Mert pénteken nyitották meg a furcsa, hajó alakú, 25 méter magas kilátót.   
Vágólapra másolva!

De nemcsak azért érdekes ez, mert a Balatonhoz közel épített kilátók közül a legmagasabb, hanem azért is, mert a hajótestben – ami a kilátó része - interaktív hajózási kiállítást is berendeztek. Nézze meg a videót, hogy milyen volt a túlparton a vihar, és hogyan lehet vitorlást vezetni egy szimulátoron!

Balatonföldvár polgármestere, Holovits Huba az átadó után adott interjút az Origónak.

Mikor találták ki, hogy ilyen furcsa kilátót építenek?

Először 2012-ben gondoltuk úgy, hogy a város idegenforgalmi szempontból kevésbé kihasznált részére, a balatonföldvári magas partra egy olyan turisztikai attrakciót kellene építeni, ami nemcsak nyáron, hanem télen is vonzaná a turistákat. A magas part egyébként egy 50 méter magas löszfal tetején van, jó természeti adottságai vannak – és üresen állt. Aztán megszületett az ötlet, hogy legyen egy kilátó, de ne csak a panoráma látványát nyújtsa, hanem a kilátóban rendezzünk be egy hajózási kiállítást is – modern, interaktív elemekkel. Mára elkészült, és mi itt Balatonföldváron azt mondjuk, hogy itt a legszebb a balatoni panoráma, hiszen Balatonakarattyától szinte Keszthelyig el lehet látni- de azt tanácsolom, mindenki győződjön meg erről személyesen. A kiállítást pedig több mint 1000 négyzetméteren, három szinten rendeztük be.

Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere Forrás: Talán Csaba

Lehet azt mondani, hogy ez a Balatonhoz legközelebb épített legmagasabb kilátó?

Igen, a löszfal 50 méter magas, a kilátó pedig 25 méter, vagyis 75 méter magasról lehet megnézni a panorámát. Nyilán a Balaton környéki hegyekre épített kilátók valószínűleg szélesebb panorámát kínálnak, de az biztos, hogy a földvári kilátó egyedülálló, mert a vízhez ez van a legközelebb, és ez a legmagasabb.

A turisztikai szakemberek egyre többször beszélnek arról, hogy ne csak a nyári szezon idején legyenek programok a Balatonnál – vagy tolják ki a szezont őszig, vagy legyen őszi-, téli- és tavaszi szezon is. Ez a kilátó egész évben nyitva lesz?

Igen. Egész évben várja a vendégeket. A cél egyébként az is volt, hogy ha a Balatonnál rossz az idő, esik az eső, hideg a víz – akár nyáron is -, itt legalább egy délelőttöt el tud tölteni egy család. Vannak gyerekeknek szóló szimulátorok, amelyeken kipróbálhatják, hogyan kell vezetni egy vitorlást, de megismerhetik azt is egy szélgép segítségével, hogy milyen szélerősségnél kapcsolják be a Balatonnál a viharjelzést. Tanulni is lehet, és szórakozni is a kiállításon – kulturált környezetben. A kilátó második emeletén pedig kávézó várja a turistákat.

Balatonföldvári kilátó Forrás: Talán Csaba

Menyibe került a kilátó?

474 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert a város erre a projektre. Balatonföldvár pedig további 50 millió forintot adott hozzá.

Ahhoz, hogy több program legyen a városban, más beruházásokon is gondolkodnak?

Balatonföldvár egy 2300 fős kisváros. Azt gondolom, hogy egyelőre ez a hatalmas kilátó elegendő. De a pályázati forrásokat igyekszünk a maximálisan kihasználni. Tervezzük még a szabadtéri színpadunk teljes felújítását, hogy a már most is színvonalasan működő Kult Kikötő még több – a kultúrát szerető – vendéget csábítson ide.

Nyáron mennyivel több ember van a városban?

Közel tízszer annyian vannak itt a nyári szezonban, mint télen – vagyis körülbelül 22-23 ezer ember.