Újabb vita a Városligetben

Városliget, Ligetvédők, Liget Projekt, Hungexpo telek, bontási munkálatok 2016.07.12.
Városliget, Ligetvédők, Liget Projekt, Hungexpo telek, bontási munkálatok 2016.07.12.
Vágólapra másolva!
Újra összcsaptak a Ligetvédők a Liget Budapest projekt biztonsági őreivel. Igaz most csak szóban. A vita alapja az, hogy a Ligetvédők eltorlaszolták az építkezés egyik bejáratát.
Vágólapra másolva!

Újabb vita alakult ki a Ligetvédők és Liget Budapest projekt biztonsági emberei között azután, hogy előbbiek eltorlaszolták az építkezés egyik kijáratát. A biztonsági őrök szerint viszont az a vészkijárat.

Fotó: Csanádi Márton - Origo


A Ligetvédők azt mondják, hogy több bejáratot maguk a biztonsági őrök zártak le már korábban. Ráadásul a most lezárt kapu a tüntetésre kijelölt területen van, a főbejáratot pedig – ami jóval nagyobb, és ahol a munkagépek is bejárnak – szabadon hagyták.

Fotó: Csanádi Márton


A biztonsági szolgálat jogásza, miután elmondta az álláspontját a tüntetőknek, az Origónak azt mondta, azért nem veszik el a néhány fadobozból álló torlaszt, mert szerinte a tüntetők pont ezt akarják, illetve azt, hogy ezután újabb dulakodás legyen. Szerinte ez egész egyszerűen provokáció, aminek nem akarnak felülni.

Fotó: Csanádi Márton

Mikó István azt is mondta, később a rendőrök segítségével tolják majd ki a torlaszt a tüntetők területére. Ebből adódóan persze a tüntetők és a biztonsági szakember álláspontja eltér arról, hogy ki hol dolgozhat, illetve tüntethet.

Fotó: Csanádi Márton


Közben a tüntetők azt is kifogásolják, hogy azon a területen, ahol jelenleg az építkezés folyik, és ahol korábban még tüntettek, több dolguk is bennmaradt. Így egy - elmondásuk szerint értékes - napkollektor, asztalok, székek, de még ruhák is. A tárgyaik egy részét ugyan visszakapták, de egy másik jelentős részét szerintük szándékosan összetörték, ráléptek, vagy egész egyszerűen nem adják vissza.

Fotó: Csanádi Márton - Origo


Az elmúlt napokban, ahogy azt az Origó is megírta, többször összecsaptak a tüntetők illetve a biztonsági szolgálat emberei. Ezután kerestük meg a biztonsági szolgálat vezetőjét, Tóth Csabát, aki úgy reagált, hogy valótlanok ezek az állítások. Ahogy azt is tagadta, hogy komoly politikai kapcsolatai lennének a Fidesszel, mivel, ahogy fogalmazott az MSZP kormányzása alatt is részt vettek focimeccsek biztosításában. Korábban azonban több újság is arról írt, hogy a Tóth vezette szolgálat emberei direkt vertek meg embereket, sőt volt olyan lap, amely azt is állította, hogy a biztonsági őrök a tüntetők mellett a rendőröket is gázspray-vel fújták le, illetve utasításokat adtak a rendőröknek.

Fotó: Csanádi Márton - Origo


Ahogy arról korábban írtunk, július 6-án reggel kezdték el bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítették a területet, miután az illetékes jegyző hatósági eljárást kezdeményezett a Liget Budapest projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadására. Miután több tiltakozó ellenállt, a rendőrök hatvanhárom emberrel szemben intézkedtek, közülük tizenkettőt előállítottak, egyiküket hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Azóta több nagyobb tüntetés volt az építkezés előtt.