Balog Zoltán: Hatékonyabbá vált a magyar felsőoktatás

Balog Zoltán
Pécs, 2016. szeptember 1. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Pécsi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségén pécsi Kodály Központban 2016. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Az emberi erőforrások minisztere szerint a Fokozatváltás a felsőoktatásban elnevezésű, másfél éve indult stratégia nyomán a korábbiakhoz képest hatékonyabban működő, strukturáltabb felsőoktatási rendszer jött létre Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén csütörtökön úgy fogalmazott: "az elmúlt másfél évben azon dolgoztunk, hogy egy biztos anyagi és jogi alapokon nyugvó, állami és közösségi forrásokból egyaránt táplálkozó, a magyar és a nemzetközi munkaerőpiaci igényekhez alkalmazkodó és a nemzetstratégiai céloknak megfelelő felsőoktatási rendszert teremtsünk".

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Forrás: MTI/Sóki Tamás

Átalakult az ország képzési szerkezete, intézményhálózata - emelte ki a miniszter, aki az értékalapú tudás és a versenyképesség fontosságát hangsúlyozta a közneveléssel és a felsőoktatással kapcsolatban.

Emlékeztetett arra, hogy szeptembertől számos főiskola az alkalmazott tudományok egyetemévé vált, illetve látványosan bővültek a duális képzés lehetőségei. Kiemelte, hogy a doktoranduszhallgatók egy 2+2 éves rendszerben kezdhetik meg képzésüket.

"Most már kimondhatjuk, hogy az egyetemi kancellárok belépése változtatott a korábbi rossz működési modelleken",

az intézmények gazdasági-pénzügyi tevékenysége átláthatóbbá vált

- hangoztatta Balog Zoltán.

Kevesebb diplomás munkanélküli

Szólt arról is, hogy a 2010 első negyedévében 3,7 százalékos diplomás munkanélküliségi rátát az idei év hasonló időszakára 2,7 százalékra sikerült mérsékelni. A diplomások foglalkoztatásában jelenleg Magyarország áll a legjobban Európában - jelentette ki.

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a diákok felsőoktatás iránti bizalma újra erősödik: idén öt százalékkal nőtt az intézményekbe jelentkezők száma, amely meghaladja a 111 ezret. Jövőre és 2018-ban is folytatódik a felsőoktatási dolgozók idén kezdődött béremelése - jelezte a politikus.

A pedagógus-életpályamodellre térve örömtelinek nevezte, hogy az előző évekhez képest idén 30 százalékkal többen jelentkeztek tanári pályára.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Zeller Gyula, az egyetem rektorhelyettese, valamint Páva Zsolt polgármester és Lovász István jegyző az egyetem tanévnyitó ünnepségén Forrás: MTI/Sóki Tamás

Több pénz a 650 éves PTE-nek

A miniszter az eseményen javaslatot tett arra, hogy a jövőre alapításának 650. évfordulóját ünneplő pécsi egyetem jubileumi eseményeinek állami támogatása a jelenlegi 565 millió forintos összegről 650 millió forintra emelkedjen.

Mint felidézte, a kormány a Modern városok program keretében 24 milliárd forinttal támogatja az intézmény fejlesztését, amelynek egyik fő célkitűzése a városban tanuló külföldi diákok számának 2020-ig történő megduplázása. Felhívta a figyelmet, hogy a PTE hallgatóinak 15 százaléka külföldi, a magyar felsőoktatási intézményekben ez az arány átlagosan 10 százalék. Kitért arra is, hogy a Pécsre érkező fejlesztési forrásból "komoly összeg" jut majd a külföldön dolgozó tudósok hazacsábítására.

Egyre több külföldi hallgató

Bódis József, a PTE rektora a megfogalmazása szerint a 2017-es alapítási jubileum "főpróbáját" jelentő eseményen bejelentette: szeptembertől meghaladta a háromezret a városban tanuló külföldi hallgatók száma, "úgy, hogy ehhez a felajánlott forrásból még egyetlen fillért sem használtunk fel".

Az orvosprofesszor felelevenítette, hogy másfél éve, a vállalás idején kétezer külföldi hallgatója volt az egyetemnek. A jubileumi év programjainak tartalommal való megtöltésének fontosságát is hangsúlyozta a rektor, aki hozzátette: az egyetemnek minden lehetősége megvan arra, hogy nemzetközi mércével mérve is fejlődjön, és méltó legyen az alapítókhoz.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az ünnepi szenátusi ülésen Balog Zoltán és Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Trefort Ágoston-díjat adományozott Kovács Bélának, a PTE jogi karának dékáni hivatalvezetőjének, Lehocki Balog Andreának, a Szegedi Tudományegyetem külföldi orvostanhallgatói számára létrehozott oktatási központ vezetőjének, Nagy Rezsőnek, az Óbudai Egyetem műszaki karának főiskolai docensének, Pupus Tibornak, a Pannon Egyetem Georgikon karának professzorának, valamint a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának nyugalmazott főiskolai tanárának, Fülöp Lászlónak.

Jancskárné Anweiler Ildikó, a PTE műszaki és informatikai karának főiskolai docense, Kránicz János, a pécsi egészségtudományi kar professor emeritusa és Pajor László, a PTE orvoskarának egyetemi tanára Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet vehetett át a politikusoktól.

Balog Zoltán a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöki kinevezését Csépe Valériának, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levező tagjának, az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának professzora részére adta át. A bizottság tagságára szóló megbízatást Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke vehette át.