DNS-minta alapján azonosították, majd fogták el a Teréz körúti robbantót

teréz körúti robbantó
Keszthely, 2016. október 19. A Terrorelhárítási Központ (TEK) civil nyomozói egy autót vizsgálnak át a keszthelyi Borbás Vince sétányon 2016. október 19-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A Teréz körúti robbantót fogták el a TEK emberei egy Zala megyei településen, egy „csellel szerzett” DNS-minta vezette a nyomára a nyomozókat – tudta meg az Origo. Értesüléseink szerint a férfi otthonában házkutatást tartottak, és még az éjszaka Budapestre hozták. Az elfogott férfi nem együttműködő. Az apja korábban független polgármester volt Zala megye egyik kistelepülésén. Rendkívüli sajtótájékoztatót tart délelőtt az ügyben a nyomozó főügyészség és a TEK.
Vágólapra másolva!

Valóban a Teréz körúti robbantással gyanúsítható, csaknem egy hónapja nagy erőkkel keresett férfit fogták el a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei egy Zala megyei kistelepülésen, abban a házban, ahol él – tudta meg az Origo megbízható forrásból származó, ellenőrzött információkból.

A Teréz körúti robbantóról készült biztonságikamera-felvétel Forrás: Központi Nyomozó Főügyészség

Az otthonában házkutatást tartottak,

a robbantással gyanúsítható férfi nem működik együtt a hatóságokkal, nem mond semmit

– értesült az Origo. A Hír TV arról számolt be, hogy a gyanúsítottat még az éjszaka Budapestre hozták.

Az Origo úgy tudja, a férfi elvált szülők gyereke: édesanyja Budapesten él, édesapja pedig 2011-ben, hét hónapon át egy szintén Zala megyei település független polgármestere volt.

Az Origo megbízható forrásból származó értesülései szerint a férfit egy „csellel” sikerült azonosítani, majd elfogni:

az édesanyjától egy szondáztatás során szerzett DNS-mintát vetették össze a robbantás helyszínén talált hátizsákon rögzített DNS-nyommal, ami egyezett.

Az Origo forrásai megerősítették, hogy a bombához használt alkatrészeket, részegységeket valóban külföldről szerezte be a férfi, aki egyébként vélhetően jogi értelemben beszámítható, ám egyértelműen megszállott, „őrült”.

A férfit egyébként nem lakossági bejelentés alapján fogták el, hanem a rendőrség az általa elkövetett hibák láncolatából kiindulva jutott a nyomára:

a nyomozást ők végezték, az elfogást pedig már a TEK.

A mozgása is megváltozott

Szeptember 24-én éjjel robbantottak a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél,

két rendőr megsérült, egyikük életveszélyesen.

A Központi Nyomozó Főügyészség előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folytat eljárást.

A férfi még a robbantás előtt betért egy élelmiszerboltba Forrás: Origo

Mint arról az Origo is beszámolt, profi diverzáns is lehet a Teréz körúton 19 napja két rendőrt felrobbantó férfi. A merénylet utáni hosszú gyaloglásáról készült felvételeken nemcsak az látszik, hogy átöltözött, de a mozgása is megváltozott. Eddig egy olyan kép sincs, amelyen a kamerába nézne.

Egy fegyverkereskedő felismerte

A Teréz körúti robbantót volt rendőrök között is keresték: a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai sorra keresték fel azokat a volt zsarukat, akiknek fegyelmi vagy más konfliktus miatt szűnt meg a munkaviszonyuk.

A Privátkopó arról írt, jelentkezett náluk egy volt fegyverkereskedő, aki felismerte a közreadott videókról a merénylőt. Az informátor szerint a robbantó egy szerb származású, magyarul jól beszélő, „„rendőrségközelinek” számító férfi volt.