MSZP: Elfogadhatatlan, hogy a nők kevesebb fizetést kapnak

Vágólapra másolva!
Egy kutatás szerint kéthavi bér a különbség évente egy ugyanolyan munkát végző férfi fizetéséhez képest.
Vágólapra másolva!

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy ugyanazért a munkáért kevesebb fizetést kapnak a nők, mint a férfiak. Gúr Nándor, az ellenzéki párt alelnöke fel hívta a figyelmet, hogy

a kutatások szerint a nők ugyanazért a munkáért két hónappal kevesebb fizetést kapnak egy évben.

Elmondta, az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága nem vette tárgysorozatba a frakciótársával, Korózs Lajossal benyújtott, a nemek közötti bérszakadék mérsékléséről szóló határozati javaslatot.

Kezdeményezték, hogy a kormány év végig legalább azt mérje fel, mi állhat a bérkülönbség hátterében.

Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozatának elnöke közölte: nem hagyják, hogy Magyarországon elhallgassák a férfiak és nők fizetése között meglévő 21,1 százalékos különbséget. Az 55 ezer tagot képviselő szervezet elnöke hozzátette, azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy egy ledolgozott élet után a nők kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak.

Fidesz: 2010 óta folyamatosan nőnek a bérek

"Azok a szocialisták papolnak most nőkről, béremelésről és adócsökkentésről, akik kormányzásuk alatt minden családi kedvezményt elvettek, elszegényítették a dolgozókat, megduplázták a munkanélküliséget, adóemelést és bércsökkentést hajtottak végre" - reagált közleményében a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt szerint 2010 óta folyamatosan csökkennek az adók és nőnek a bérek. A Fidesz kormányzása óta 12-ről 4,9 százalékra mérséklődött a munkanélküliség, kevesebb mint felére csökkent a személyi jövedelemadó, évről évre bővül a családi adókedvezmény, emellett béremelés indult a katonáknak, a rendőröknek, a pedagógusoknak, az egészségügyi, a szociális, a felsőoktatási, az adóhatósági, valamint a kormányhivatali dolgozóknak - áll a közleményben.