Koszban, hidegben tartotta hat gyerekét egy anya

Vágólapra másolva!
Emberhez méltatlan körülmények között nevelte hat gyerekét egy 29 éves kertészszigeti nő. Kilencen éltek egy egyszobás lakásban, ahol nem volt fűtés, a fürdőt nem takarították, a gyerekeknek koszos ruhákban kellett lenniük, miközben a nő a barátaival szórakozott.
Vágólapra másolva!

Egy asszony 2015 májusát megelőzően 10 éven át élettársi kapcsolatban élt, amelyből hét gyereke született. Egyet a vádlott nagyszülei nevelnek, míg a többi hatot az anyjuknak az élettársával való szakítás miatt egyedül kellett volna gondoznia egy kertészszigeti bérelt lakásban. Bár az egyszobás, komfort nélküli otthon kicsinek bizonyult a családnak, az asszony még a felnőtt húgát is befogadta, sőt, annak a barátját is, így

összesen kilencen éltek az egyszobás lakásban,

amelyben sem elektromos áram, sem gáz, sem vezetékes víz nem volt.

2015 őszétől az asszony teljesen elhanyagolta a gyerekeit és a háztartást is. Nem mosott, egyáltalán nem, vagy alig főzött, nem takarított, nem mosogatott, nem tartotta tisztán a kicsiket.

2016. január közepére áldatlan állapotok alakultak ki.

A koszos ruhában lévő gyerekek a kis alapterületű, hideg lakásban szennyes ruhakupacok, mosatlan edények, romlott ételmaradék között éltek.

Anyjuk a téli időjárás és a ház hiányos nyílászárói ellenére sem gondoskodott a megfelelő fűtésről, a gyerekeknek ezért több réteg ruhában kellett aludniuk.

A lakásban tisztítószerek és tisztálkodásra alkalmas szerek sem voltak.

A fürdőszobát, konyhát egyáltalán nem takarították és fertőtlenítették.

Az emberi ürülék és vizelet eltávolításáról sem gondoskodott. Ilyen higiéniai körülmények mellett a gyerekek rühesek lettek, de az asszony egyáltalán nem kezeltette őket.

2016 januárjában két gyerek is égési sérüléseket szerzett. Egy két és fél éves kisfiú beleesett abba a forró vizes fazékba, amelyet az asszony tett a konyha kövére tésztafőzés közben. Testén első- és másodfokú égési sérülések keletkeztek, testfelületének kb. 15%-a megégett.

Egy másik kisfiú pedig véletlenül belenyúlt a kályhán lévő, forró vízzel teli lábasba, mialatt a fázó kezeit melegítette a gőz fölött.

Az asszony nem vitte őket orvoshoz, sebeik elfertőződtek. 2016. január 19-én hívatlan látogató érkezett a családhoz, ő értesítette a mentőket, így kerültek kórházba a beteg gyerekek. A kicsiket végül kiemelték a családból, és nevelőszülőkhöz kerültek.

A kiskorúak mosdatlansága, elhanyagolt testi, egészségi állapota mellett

az asszony arra ügyelt, hogy saját magát tisztán tartsa, magának üdítőt és cigarettát is vásárolt,

és barátait is gyakran meghívta az otthonába, ahol az éjszakába nyúlóan szórakozott velük.

A Békés Megyei Főügyészség szerint az asszony súlyosan megszegte a gyerekek neveléséből, gondozásából fakadó alapvető kötelezettségeit, elhanyagoló magatartása, szülői feladatai nemteljesítése, felelőtlen életvitele súlyos mértékben veszélyeztette a hat gyerek testi fejlődését, negatív hatással volt az érzelmi, értelmi fejlődésükre is.

A Szeghalmi Járási Ügyészség a nőt hat rendbeli kiskorú veszélyeztetésével és gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolja, amiért akár hét évet is kaphat.

Az ügyészség börtönbe küldené a nőt. Emellett kezdeményezte, hogy a bíróság mellékbüntetésként tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és szüntesse meg a szülői felügyeleti jogát. A vádirat értelmében a nyomozás során felmerült több mint 150 000 Ft-os bűnügyi költséget is neki kell kifizetnie. Az eljárás a Szeghalmi Járásbíróság előtt folytatódik.