A római-parti fákért vonultak

Budapest, 2016. október 9. A római-parti fákért tüntető civilek Budapesten 2016. október 9-én. A civilek azt követelik a döntéshozóktól, hogy a természeti értékek, a fák és föveny megtartása mellett újítsák meg a Római-partot. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A római parti mobilgát ellen, a fák és a kavicsos part védelmében tüntettek civilek Budapesten. 
Vágólapra másolva!

A szervezők a közösségi médiában hívták tiltakozni az embereket. Szerintük a Fővárosi Önkormányzat által tervezett mobil árvízvédelmi fal nem védené meg a területet, viszont a gátépítésnek áldozatául esne a fás, kavicsos part, megszűnne a város és a Duna utolsó élő, természetes kapcsolata.

A római-parti fákért tüntető civilek Budapesten Forrás: MTI/Mohai Balázs

A résztvevők egyebek mellett azt követelték, épüljön meg az évtizedek óta halogatott árvízvédelmi fővédvonal a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon és a természeti értékek, a fák és föveny megtartása mellett újuljon meg a Római-part.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Flórián Péter, a Maradjanak a fák a Rómain elnevezésű csoport aktivistája elmondta: szeretnének gátat, csak nem "eszetlen pusztítás" árán és az érintettekkel egyeztetve, ésszerűbb helyen, a Nánási úton.

Beleznay Éva, Budapest korábbi főépítésze azt mondta: soha nem volt ekkora szakadék a felülről jövő fejlesztések és az alulról jövő kezdeményezések között. A városfejlesztésből hiányolta az integrált szemléletet is, mint mondta, nem került szóba az egész terület jövője, csak az adott védmű megépítése. Úgy fogalmazott: a tervezett mobilgát nem is kaphatna engedélyt, mert a többi között a kerületi önkormányzati szabályozás is kimondja, hogy a part menti fás ligeteket, erdős területeket meg kell óvni.

Keleti Péter helyi lakos hangsúlyozta: ott építsék meg a gátat, ahol a lakosságot védi, ne az üdülőterületet védjék, az nem az állami kötelesség.

Ébert Ágoston, a Rómaifürdő Telepegyesület aktivistája arról beszélt, hogy a mobilgát nagyon sérülékeny szerkezet, tíz méteres körzetében "egy fűszál se lehet, nem hogy fa", ezért akarnak szavai szerint ezerhatszáz fát kivágni, ami a Városliget fáinak mintegy negyede.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A demonstráció résztvevői "Állj fel a Rómaiért!" feliratú molinó mögött vonultak az Északi összekötő vasúti híd budai oldalától a Római-parton a régi Postás-üdülőig. A szervezők kis kék és zöld zászlókat osztogattak "Fák a Rómain, gát a Nánásin!" felirattal. Vonulás közben többen énekeltek, doboltak, sokan jöttek kisgyermekkel, kutyával, és kerékpárosokat is lehetett látni a tömegben, amely megtöltötte a volt Postás-üdülő előtti területet. A demonstráció zárásaként a résztvevők leültek, majd felálltak, az esemény mottója szerint "a Rómaiért". A tüntetéshez csatlakoztak a Ligetvédők és a CivilZugló Egyesület is.

A mobilgát tervei tavasszal készültek el, májusban a főpolgármester azt mondta, hogy "fákat mindenképpen ki kell vágni, e nélkül a védműépítés nem úszható meg". A beruházást a tervek szerint 2018 végére fejeznék be.