Így kapcsolódik egymáshoz Bróker Marcsika és a Jobbik

kun-mediátor marcsi dobrai sándorné
Budapest, 2016. december 13. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai kísérik Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor Kft. sikkasztás miatt keresett, egy Belize-hez tartozó szigeten elfogott és hazahozott vezetőjét a Liszt Ferenc-repülőtéren 2016. december 13-án. A 62 éves nőt az üdülőhelyen lévő lakásában fogták el. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Több szálon kapcsolódott a politikához a karibi térségben elfogott Dobrai Sándorné, a Kun-Meditáror volt ügyvezetője. Az asszonyt több tízmilliárdos csalással gyanúsítják. A háttérben felbukkan a Jobbik, de a baloldali ellenzék is.
Vágólapra másolva!

Múlt héten fogták a karibi térségbeli Belize-ben Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor ügyvezetőjét akit több tízmilliárdos csalással gyanúsítanak. Álomutazások mellett busás hozamot is ígért ügyfeleinek a karcagi Kun-Mediátor Kft. Az utazási irodának nem volt engedélye betétgyűjtésre, ettől függetlenül 15 éven keresztül forgatta a befektetők pénzét. Az ügyben 2015 áprilisában, a piramisjáték összeomlásakor indult nyomozás, ám addigra a cég tulajdonosa külföldre szökött.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai kísérik Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor Kft. sikkasztás miatt keresett, egy Belize-hez tartozó szigeten elfogott és hazahozott vezetőjét a Liszt Ferenc-repülőtéren Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Irodabérlések

A karcagiak elmondása szerint, Dobrai Sándorné egyik közeli ismerőse az a Szeivolt István volt, aki az ÉPKAR Zrt. vezérigazgatója, és amely cég a helyi és országos politikai életben sem ismeretlen. Annak ellenére, hogy az ÉPKAR cáfolta, hogy közel lenne a sikkasztó céghez,

a két cég üzleti tevékenysége több ponton is keresztezte egymást.

Azonban az ÉPKAR Zrt. honlapján feltüntetett elérhetőségi cím megegyezett a Kun-Mediátor Utazási Iroda budapesti, Egressy út 28-30. alatt található székhelyével.

Az irodaház a Szeivolt érdekeltségbe tartozó Szeivolt Zrt. tulajdonában áll, az ÉPKAR és a Kun-Mediátor is itt bérelt irodát. A két cég tulajdonosi köre ugyanakkor nem csak a fővárosi Egressy úti ingatlannál kapcsolódik, hanem Karcagon is, az ugyancsak Szeivolt érdekeltségbe tartozó karcagi Fehér Holló rendezvényközpontnál. Karcagon, a Püspökladányi út 3. alatti ingatlan is az ÉPKAR Zrt. tulajdonában áll, ahol Dobrai Sándorné Marika két lánya, Dobrai Krisztina és Dobrai Erika bérelt irodát.

A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. volt karcagi fiókja Forrás: MTI/Bugány János

Szerette a hotelt a baloldal

A Fehér Holló azonban nem csak a cégkapcsolatoknál, hanem a brókerügy politikai szálainál is főszerepet kapott.

A baloldal ugyanis 2010 előtt rendszerint és előszeretettel a Fehér Hollóban tartotta a rendezvényeit,

a helyiek csak „ellenzéki tűzfészeknek" nevezték a központot. A Fehér Hollóban Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes is tartott fórumot, de a baloldal más vezető alakjai is megfordultak a karcagi hotel- étterem- és rendezvényközpontban.

A Pesti Srácok még 2015-ben tudta meg, hogy, a 2010-es nagy baloldali választási zakók után az ÉPKAR a Jobbik szekértolójaként lett ismert Karcagon. Érdekesség, hogy 2014-ben már az a Lukács László György lett a Jobbik karcagi országgyűlési képviselőjelöltje, akinek édesapja, Lukács Szilveszter és édesanyja, Séllei Ilona is ügyvéd Karcagon, és akik ügyvédi irodájukon keresztül egy időben az ÉPKAR-ral és így Szievolt Istvánnal is kapcsolatban álltak.

Egy helyen voltak a Kun-Mediátorral

A Lukács-család ügyvédi irodája Karcagon ugyanoda, a Táncsics körút és a Horváth Ferenc utca kereszteződésében álló társasházba van bejelentve, ahol a Kun-Mediátor telephelye is volt. A Jobbik országgyűlési képviselőjének édesapja pedig 2001-ben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat közbeszerzési eljárása miatt indult jogorvoslati ügyben képviselte az ÉPKAR-t. Azt természetesen nem tudni, hogy az ÉPKAR-nak milyen szerepe volt Lukács László György politikai karrierjében, de tény, hogy 2014-ben, az Európa Parlamenti mandátumot nyert jobbikos Balczó Zoltán parlamenti helyét nem a párt országos listáján soron következő 24., és nem a 25. politikus, hanem a 26. Lukács László György vette át.

2015. áprilisában a parlamentben a Kun-Mediátor-ügy kapcsán is előkerült Lukács László György neve. Tállai András, az NGM államtitkára ugyanis arra kérte a jobbikos képviselőt, hogy

tisztázza magát a brókerügyben,

miután a cég és családjának az ügyvédi irodája is egyazon társasházban székel. Lukács válaszában rágalomnak nevezte az államtitkár szavait, mert szerinte az említett telephely egy nagy irodaház, amely a Táncsics körút 15. alatt található, és ugyanitt "találtak egy önkormányzati irodát és egy bababoltot is."

A Kun-Mediátor ügyben a Jobbik is feltűnik Forrás: MTI/Bugány János

Vona kizáratta a kérdezősködő képviselőt

„Interpellációt nyújtottam be, amely után felhívott a szegedi közgyűlés jobbikos tagja Keresztúri Farkas Csaba. Arra kért, vonjam vissza az interpellációmat. Nemet mondtam, de ő mindenképpen személyesen akart velem beszélni, és a testületi ülés előtt feljött hozzám Szegedről Csongrád megye jobbikos elnökével, Tóth Péterrel együtt. Megismételte a kérését, kiegészítve azzal, hogy

az ÉPKAR támogatta a Jobbik kampányát,

és az interpellációm nagy károkat okozhat a következő versenytárgyalások során" – írta 2012-ben Filó András. A képviselő kifejtette, természetesen elhangzott az interpelláció, amely után nem ért véget az ügy.

„Keresztúri Farkas Csaba felhívta Vona Gábort, a Jobbik elnökét. Vona Gábor a feladatot a személyes főtanácsadójának Forrai Richárdnak adta ki. Forrai Richárd is többször hívott telefonon, és végül február 22-én 10 órakor 10 tanú előtt találkoztunk a Fő tér egyik vendéglátó helyiségében. Elmondtam, sőt megmutattam neki, hogy ez a munka (ÉPKAR) nem I. osztályú, ezért véleményem szerint nem vehető át. A teljes beszélgetést nem kívánom ismertetni, de a végeredmény az lett, hogy másnap, február 23-án közölték velem, hogy Vona Gábor elnök kezdeményezésére visszahívtak a képviselőségből, és leváltottak, mint helyi elnököt, és kezdeményezték a kizárásomat a Jobbikból" – zárta magyarázó sorait Filó András.

Fazekas: A szocik után a jobbikosok jöttek

Fazekas Sándor korábban azt nyilatkozta, a mostani karcagi jobbikos csapat jelentős része korábban az akkor még szocialista Vadai Ágnest támogatta és segítette. Ebben a társaságban a sokat emlegetett ÉPKAR Zrt. és vezetője, Szeivolt István is jelentős szerepet töltött be. Nem lehet véletlen az sem, hogy a Dobrai-család vállalkozásai és maga a Kun-Mediátor is ÉPKAR-os ingatlanokon működött-működik. Szeivolték tulajdonában van a volt Fehér Holló Hotel, ahova szinte hazajárt a szocialista vezérkar. És amikor ők megbuktak, a helyüket a jobbikosok foglalták el – mondta Fazekas.