Gyengül, emiatt veszélyesebb az Iszlám Állam

Horizontal An image grab taken from a video released by Islamic State group's official Al-Raqqa site via YouTube on September 23, 2014, allegedly shows Islamic State (IS) group recruits riding in armed trucks in an unknown location. The US-led coalition l
Az Iszlám Állam harcosai egy korábbi felvételen
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban a korábbiaknál nagyságrendekkel kevesebb európai csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez, emiatt és más tényezők miatt az minden kétséget kizáróan gyengül - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az állami tévében. 
Vágólapra másolva!

A szakértő elmondása szerint emiatt kényszerül arra a terrorszervezet, hogy idősek és gyerekek közül is toborozzon. Ez ugyanakkor veszélyesebbé is teszi az Iszlám Államot, mert mostantól olyan rétegekre is oda kell figyelni, akikre eddig nem kellett, emellett egy gyermekkel szembeni fellépéskor erősebb gátlások léphetnek fel.

Gyengül az Iszlám Állam, emiatt toboroznak gyerekeket és időseket Forrás: AFP

Katonailag a szövetségesek azt a stratégiát követik, hogy bombázásokkal tervezik annyira meggyengíteni a szervezetet, hogy a helyi szövetséges erők képesek legyenek elfoglalni a területet. Ez a stratégia Irakban eredményes, Szíriában azonban a szíriai kormány és az oroszok még mindig inkább a szíriai mérsékelt ellenzéket támadják, mintsem az Iszlám Államot - mondta Gyarmati István.

Hozzátette: a célban ugyan mindenki egyetért, csakhogy

az orosz taktika szerint meg kell erősíteni a szír államot, majd az visszafoglalja a területeket.

Ebben van logika, csak az a kérdés, hogy milyen áron - mondta még a szakértő.