Az ombudsman döntött, az otthon szülést is támogatni kell

újszülött
Vágólapra másolva!
Az alapvető jogok biztosa szerint nem teljesíti az állam a várandós nők önrendelkezési jogának védelmével összefüggő kötelezettségeit akkor, amikor a kórházi szülést teljes mértékben, az otthon szülést viszont egyáltalán nem finanszírozza a társadalombiztosítás. Székely László ombudsman szerint a valós választás védelmében a szabályozás kiegészítésére, a méltányos módon történő támogatás megteremtésére van szükség, a jelenlegi gyakorlatban ugyanis sok az indokolatlan akadály, a jogi bizonytalanság.
Vágólapra másolva!

Az alapvető jogok biztosához forduló civil szervezet beadványa szerint az intézményen kívüli szülést szabályozó joganyag rendelkezései diszkriminatívak, a gyakorlat pedig emberi méltóságot sértő helyzeteket eredményez. A panaszos szervezet kifogásolta, hogy

a társadalombiztosítás nem támogatja az otthon szülést, így csak a jómódú családok tudnak élni a törvény adta lehetőséggel.

Azt is sérelmezte, hogy az otthon szülés választásakor akadályba ütközik a szükséges anti-D vakcina térítésmentes felírása és kiváltása. Székely László ombudsman átfogó vizsgálatot indított, és az emberi erőforrások miniszterétől kért részletes tájékoztatást, írja közleményében az alapvető jogok biztosának hivatala.

Nemcsak elvi, gyakorlati lehetőség is kell

Biztos tényként állapította meg azt, hogy a társadalombiztosítás egyáltalán nem támogatja az otthon szülést, pedig annak kiadásai megközelítik a kórházban kísért szülés költségeit.

A szülő nő orvosi értelemben nem beteg, a szülés folyamata az egyik legtermészetesebb élettani mechanizmus. Az ombudsman ezzel együtt leszögezte, hogy az állam számára intézményi oldalról elsődleges feladat a nő méltóságára, önrendelkezésére tekintettel lévő szülés egészségügyi és más, személyes körülményeinek biztosítása. A választás lehetősége ezen belül értékelendő.

A jogszabály a társadalmi igényt elismerve ugyan a kórházi szülések mellett választási lehetőséget kívánt engedni, de diszfunkcionális, ha a létrejött elvi lehetőség nem valódi alternatíva.

A rendelet ugyanis külön deklarálja, hogy a társadalombiztosítás nem támogatja az otthon szülést,

és ez sok szülőt megfoszthatott a választás konkrét lehetőségétől akkor is, amikor ennek egyébként az anya vagy a születendő magzat egészsége, biztonsága szempontjából nem lenne kockázata.

Meg kell adni a választás lehetőségét

Az alapjogi biztos hangsúlyozta, hogy a magánélet szabadságából és az emberi méltósághoz való jogból az következik, hogy az anyának joga van olyan jogi, illetve intézményi környezethez, amely a választását ténylegesen is lehetővé teszi. Idézte az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését, mely szerint a szabadság fogalma bizonyos mértékű választási lehetőséget feltételez annak gyakorlását illetően.

Az államnak meg kell teremtenie a várandós nő számára az érdemi választás lehetőségét,

ahhoz jogilag biztonságos környezetet, valódi alternatívát kell nyújtania, és nem tántoríthatja el indokolatlan, adminisztratív és pénzügyi akadályokkal.

Az ombudsman szerint nemcsak az elvi, a gyakorlati lehetőséget is meg kell adni az otthonszülésre Forrás: --

A szülésznő nem írhatja fel az anti-D-t

Az anti-D ellenanyag beszerzése, költségének megtérítése kapcsán a jelentés kitér arra, hogy kizárólag szülésznő végzettségű szakemberek hoztak létre otthon szülést kísérő egészségügyi szolgáltatókat, ám őket a jogszabály nem jogosította fel vény kiállítására. Így kialakult az a gyakorlat, hogy a várandósság alatt a várandós nő feladata és költsége a recept felíratása, illetve az ellenanyag kiváltása – vagyis „kerülő" módszerhez kell folyamodnia önmaga és gyermeke egészségének érdekében. Az ombudsman szerint ez a gyakorlat az önrendelkezési jog mellett a jogbiztonság követelményét is sérti:

az otthon szülés elvi lehetőségének megteremtése ellenére az érintetteket jogszabálykerülésre ösztönözheti,

másokat pedig az otthon szülés választásától e bizonytalanság eleve eltántoríthat.

Változtatni kell

Az ombudsman felkérte az emberi erőforrások miniszterét, tekintse át a rendelet szabályait, és fontolja meg, hogy a várandós nők számára méltányos társadalombiztosítási finanszírozás megteremtésével az otthon szülés valódi alternatívaként lehessen választható. Kérte, hogy a miniszter gondolja át a jogi szabályozás felülvizsgálatának szükségességét, és intézkedjen az anti-D ellenanyag felírását érintő aggályos gyakorlat megszüntetése érdekében, vagyis tegye lehetővé, hogy a várandós nők – a választott szülési módozattól függetlenül – teljes társadalombiztosítási térítés mellett juthassanak hozzá az anti-D ellenanyaghoz.