Vágólapra másolva!
Búzának, kukoricának, napraforgónak, dinnyének egyaránt odavágott az ítéletidő. Százmilliós lehet a kár.
Vágólapra másolva!

A kárfelmérés még tart, de az látszik, hogy jelentős károk keletkeztek Békés megyében a hét eleji hirtelen nagy esőzések és jégeső miatt.

Elfeküdt a búza, nem lehet aratni

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatóságának elsődleges információi szerint Békésen, Battonyán, Bélmegyeren és a sarkadi járásban a jég a napraforgóban és a kukoricában tett kárt, megszaggatta a leveleket. A vasárnap esti és hétfői jégeső és a szél több helyen a földre fektette a búzát, amelyet így nem lehet learatni, ezért terméskiesés várható.

Volt, ahol a termés fele károsodott

Dombegyházon rövid idő alatt 92 milliméter csapadék hullott, 800 hektáron pusztított a jég, elverte a dinnyét, a csemegekukoricát és a napraforgót is. A kukorica 20-40, a búza 30-50, a repce 50-60 százaléka károsodott.

Elverte a jég békési dinnyét Forrás: MTI/Rosta Tibor

Okány mezőgazdasági területeinek felét, Zsadányénak a 30 százalékát pusztította a vihar és a jég. A napraforgó és a kukorica levelei szárig lecsupaszodtak, a gabona egy része földre dőlt, ám a térségben a legnagyobb gondot a belvíz okozza.

Vizesek a földek, támad a gomba

Tíz belvízvédelmi szakaszból nyolcon kellett elrendelni készültséget Békés megyében. Hat szakaszon elsőfokú, két szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A belvizes foltok a 29 ezer hektáron vetett őszi árpa betakarítását is késleltetik.

Ha tartósan marad a csapadékos idő, akkor az őszi búza aratásával is gondok adódhatnak.

Komoly problémát okoz, hogy már a korábbi időszak csapadékos időjárása is kedvezett a gombafertőzések (fuzárium) megjelenésének, ami az utóbbi napok esőzései és a magas páratartalom miatt még kiterjedtebben jelentkezhet. Az őszi árpánál a korompenész is megjelent már, ami akár tömegesen elterjedhet. A késői vetésű kukorica és a napraforgó gyomosodik, mert a gazdák nem tudnak rámenni a földekre.

Medgyesegyházát, ahol a hatezer hektáros magyarországi dinnye-termőterület csaknem fele található, elkerülte a jégeső, a sok csapadék azonban hátráltatja a terméskötések kialakulását, emiatt a szokásosnál később érik be a dinnye.