Vona Gábor náci barátai és a "néppártosodás"

Magyar Gárda, Gyöngyöspata, cigány, roma, Betyársereg, polgárőr
Magyar Gárda, Gyöngyöspata, cigány, roma, Betyársereg, polgárőr 2011.03.12.
Vágólapra másolva!
A Jobbikban lezárult a néppártosodás folyamata, ezt mondta sajtótájékoztatóján a Jobbik elnöke, Vona Gábor, helyettesei között azonban továbbra is vannak szélsőséges politikusok. Egyikük például a kilencvenes évek elején egy szkinhed csoportot vezetett. Maga Vona pedig korábban azt is elismerte, hogy vannak náci barátai.
Vágólapra másolva!

„Ne hagyjuk szó nélkül” – ezt írja az állatkínzással kapcsolatban egyik legújabb bejegyzésében a közösségi oldalán Vona Gábor a Jobbik elnöke. Az elmúlt hónapokban sokszor foglalkozott hasonló témákkal és az elemzők szerint erre a „cukiság kampányra” lehet számítani tőle és pártjától a következő hónapokban is.

Vona Gábor pártja majálisán fényképezkedik Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Vona arról beszélt, hogy pártja egy másik irányt képvisel majd, ő ezt néppártosodásnak nevezte. Ennek jegyében sokan úgy értelmezték Novák Előd és több más alelnök-jelölt megvétózását, hogy Vona szabadulni akar a radikális politikusoktól. A sajtótájékoztatón egyébként arról is beszélt, hogy ha a kvótareferendum sikertelen lesz, akkor szerinte a miniszterelnöknek le kellene mondania.

A Betyársereg 2011-ben Gyöngyöspatán "razziázott" Fotó: Hajdu D. András - Origo

Az azonban láthatóan nem igaz, hogy szabadulni akar a radikálisoktól. Azt egyébként korábban maga Vona Gábor is elismerte, hogy vannak náci barátai. "A Betyársereggel kapcsolatban nincsenek olyan belső információim, hogy az ő tevékenységüket napi szinten megítéljem. Én Tyirityán Zsoltot személyesen ismerem – ez ugye a sajtóban többször megjelent -, és én tőle azt az információt kaptam, hogy ők, a Betyársereget egy küzdősport egyesületként képzelik el a jövőben" - ezt válaszolta az Index kérdésére azzal kapcsolatban, hogy mi köze van a szélsőséges szervezethez. Azt is mondta, nem tud olyanról, hogy a Betyársereg tagjai maszkot húzva vonulnának romák lakta településeken.

Ekkor arról a szervezetről beszélt, amelynek vezetője korábban mosolyogva mondta, hogy

hozzájuk sem cigányok, sem zsidók nem léphetnek be.

Az Index újságírója ekkor idézte Tyirityán Zsoltot, aki korábban azt mondta, Vona Gábor a barátja. Ahogy Tyirityán azt is mondta magáról, hogy ő náci. Ezek után pedig azt a kérdést tette fel Vonának, hogy akkor vannak-e náci barátai? Erre Vona kényszeredett mosollyal azt válaszolta, hogy:

Azt is mondta, hogy nem az a barátságuk alapja, hogy Tyirityán Zsolt náci vagy sem. Illetve, hogy vannak szocialista érzelmű, fideszes és hitgyülekezetes barátai is.

Árpád-sávos szájkosár Fotó: Hajdu D. András - Origo

A szélsőséges Betyársereggel kapcsolatban a Jobbik alelnöke, Sneider Tamás úgy fogalmazott egy szekszárdi fórumon, hogy: „azért jó, hogy van egy Betyársereg, mert ők megtehetik azt, amit én nem tehetek meg bent a parlamentben, mert nekem arra kell figyelnem, hogy az egyszerű helyi polgár is, akiben mondjuk semmi nemzeti érzés nincsen, mégis azt mondja, hogy szimpatikus ez a Jobbik, rá fogok szavazni. Nem könnyű dolog."

Sneider a kilencvenes évek elején vezetője volt az egyik szkinhed csoportnak, ezt ő sem tagadja. Sneider korábban az Origónak azt mondta: „a szkinhedség egy szubkultúra, és nem veti meg ma sem azokat, akik bőrfejűnek vallják magukat”.

De hogy a radikalizmusból nem enged Vona, azt az is jól jelzi, hogy az egyik új alelnök az a Toroczkai László lett, aki 2012-ben egy szélsőjobboldali tüntetésen genetikai hulladéknak nevezte a cigányokat, és lehetséges példának nevezte, hogy dögkutakba dobják őket, vagy akasztófán végzik, ahogy az szerinte az arab országokban történik. Később több felszólaló is

a cigányság kiirtását nevezte meg célként,

amit ő mosollyal nyugtázott.

Toroczkait egy hónapja a bíróság elítélte azért, mert egy demonstráción legalább száz ember élén behatolt a Bank Center Szabadság téri épületébe. Arra próbált kényszeríteni két biztonsági őrt, hogy hívják oda az IMF valamelyik vezetőjét, hogy átadhassa petícióját, mert ellenkező esetben megismétlődhetnek a tévészékház 2006-os ostrománál történtek. Az aulában ezalatt több petárdát robbantottak.

Toroczkai László és egy maszkos ember zászlót lenget Forrás: MTI/Földi Imre

Toroczkai László a 2006 szeptemberében történtekre utalt, amikor a tévészékháznál követelte egy petíció beolvasását, ám az MTV vezetői ezt nem engedték. Ezután a tömeg összecsapott a rendőrökkel, több tucat ember sérült meg és jelentős kárt okoztak a székházban.