Áder: Legyünk büszkék magyarságunkra

Áder János
Budapest, 2016. augusztus 20. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtisztjelöltjei eskütételén az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren 2016. augusztus 20-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Honvédtiszteket avattak a nemzeti ünnepen a Kossuth téren, ahol Áder János államfő is beszédet mondott. A köztársasági elnök azt mondta, hősiesnek lenni nemcsak a történelmi cselekedetek révén lehet, hanem becsületes munkával, kitartó szorgalommal, tiszteletreméltó teljesítménnyel is.
Vágólapra másolva!

Áder János köztársasági elnök arra intette az augusztus 20-ai katonai tisztavatás részvevőit, hogy legyenek büszkék magyarságukra, a magyarok eredményeire. Az államfő az esküt tett katonákhoz is szólva úgy fogalmazott, "mi ma is Szent István népe vagyunk, egy sokszínű nemzet, amely oly sokszor a maga erejéből forgatta a történelem kerekét".

- mondta Áder János az Országház előtti Kossuth téren.

Áder János beszél a Nemzeti Közszolgálati Egyetem végzett honvédtisztjelöltjei eskütételén Forrás: MTI/Marjai János

Kiemelte, a "hazaszeretetet nem temettük el a múlt nagyjaival együtt súlyos márványtömbök alá, és a hősiesség nincs szobrokba dermesztve", mert hősiesnek lenni nemcsak a történelmi cselekedetek révén lehet, hanem becsületes munkával, kitartó szorgalommal, tiszteletreméltó teljesítménnyel is.

- jegyezte meg az államfő, hozzátéve, ha a magyarok tudnak örülni egymás sikerének és a nehéz időkben is kitartanak egymás mellett, akkor az "összetartozás élménye velünk marad: az ünnep után a hétköznapokban, a győzelmek után a megpróbáltatások idején, az elbukás után az újrakezdéskor".

Az újonnan végzett honvédtisztek vonulnak díszmenetben az eskütétel után a Kossuth téren Forrás: MTI/Marjai János

Az államfő elmondta, az olimpia alatt többször is meg lehetett tapasztalni, hogy a "nemzeti érzés nemcsak felemel, hanem visz, repít is magával".

Áder János azt kérte a magyaroktól, hogy legyenek büszkék sportolóikra, és érezzék az együvé tartozást, amikor a dobogó tetején magyarok állnak.

A köztársasági elnök emellett az esküt tett honvédoknak olyan erényeket is kívánt, mint amilyeneket Hunyadi János és Kapisztrán Szent János is tanúsított Nándorfehérvár 560 évvel ezelőtti védelmekor: bátorságot és merészséget, türelmet és szent hevületet, hidegvért és buzgó odaadást.