Felháborította a tanárokat az Orbán-kormány volt államtitkárának kockás inges nyilatkozata, ezért flashmobbal tiltakoztak Klinghammer István szavai ellen - mondta az Origónak a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. Több kollégája is ott volt a pedagógustüntetésen - erről nem is akarta lebeszélni őket.

Mindannyian kockás inget vettek, és így álltak össze egy csoportképhez a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai, hogy így üzenjenek az Orbán-kormány volt felsőoktatási államtitkárának - szúrta ki a Facebookon a 444.hu.

Csoportkép kockás ingbenForrás: Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium/Facebook

Klinghammer István ugyanis a pedagógustüntetésre reagálva nemrég azt mondta, a tüntetések úgy általában "a világon semmit nem oldanak meg" (...),ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kockás inges tanári kar grasszál".

A kockás inges csoportkép alá a tanárok azt írták. "KIikHammernek szeretettel!:)"

Jogos a felháborodás

"Nekem tanárom volt Klinghammer István, és úgy érzem, nyilatkozatával mélyen megsértette a tanárokat, úgyhogy az ez elleni jogos felháborodás egy helyes formájának, egyfajta flashmobnak tartom a tantestület reakcióját, a csoportképet" - mondta az Origo kérdésére az iskola igazgatója.

Patkó Lajos annyit azért megjegyzett, hogy szerinte Klinghammer nevével nem kellett volna viccelni, hiszen nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy a tantestületet képviselő pedagógusok - akik "mindannyian kiváló tanárok, kedves és nyitott kollégák" - megmutassák: nem olyanok, ahogy Klinghammer István vagy mások lefestik őket.

Az igazgató szerint az általa vezetett iskola amúgy egy hagyománytisztelő, értékmegőrző, és ebből a szempontból konzervatív intézmény, egy vidám, összetartó tantestülettel. Kérdésünkre azt is elmondta, eszébe sem jutott volna lebeszélni azokat a tanárokat, akik részt vettek a pedagógustüntetésen.

Mint mondta, neki a teljes tantestület melletti kiállás a feladata, ezért személyes meggyőződéséről nem kívánt beszélni. Így arról sem, hogy ő maga részt venne-e egy esetleges pedagógussztrájkban. Annyit mondott: bízik a tárgyalásos út sikerében, de ha sztrájk lesz, ő ugyanúgy kiáll azon kollégák mellett, akik részt kívánnak venni a munkabeszüntetésben, és azok mellett is, akik nem. 

Sztrájkra készülnek

Nemcsak üzennek a tanárok, hanem sztrájkra is készülnek. Az Origo írta meg elsőként, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné közölte a szervezet elnökségének hétfői döntését, miszerintmegkezdik az országos pedagógussztrájk szervezését.

Előzőleg a parlament tavaszi ülésszakának első ülésén Orbán Viktor kormányfő napirend előtti felszólalásban visszautasította azokat az állításokat, miszerint kevesebb pénz jutna az oktatásra, mint korábban, és elmondta, az elmúlt hat évben emelkedtek a pedagógusbérek.