Konstruktívnak nevezte a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról a Belügyminisztériumban tartott ötpárti egyeztetést Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és Kovács Zoltán kormányszóvivő is. Az MSZP jelezte: ha a BM tartja a szavát, valószínűleg megszavazzák a törvénycsomagot. Hasonlóan nyilatkozott a Jobbik és az LMP is. 

Gulyás Gergely a mintegy kétórás egyeztetésről távozva azt mondta: szakmai kérdésekben voltak vitás pontok, de a célokban egyetértettek a pártok képviselői. A Belügyminisztérium várja az ellenzéktől érkező akár szövegszerű javaslatokat. A kormány hétfői ülésén tárgyalja a javaslatcsomagot, a Honvédelmi Minisztériumban a tárcához tartozó pontokban pedig a jövő  héten folytatódnak az egyeztetések.

Gulyás  közölte: jó esélye van annak, hogy a kormány olyan javaslatcsomagot terjesszen az Országgyűlés elé, amelyet az ellenzék is támogat.

Gulyás Gergely bízik a megállapodásbanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy nyilatkozott: alapvető szakmai nézeteltérés nem volt, körvonalazódik az egyetértés lehetősége. Kontrát Károly, a BM parlamenti államtitkára a részletekről azt mondta: fontos része volt a tárgyalásnak a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központtal (TIBEK) kapcsolatos kérdések megvitatása. 

Júliustól működne a TIBEK

A tervek szerint az intézmény – amely a nemzetbiztonsági szolgálatok által begyűjtött adatokat összegezné és elemezné – július 1-jén jönne létre, és mintegy 130 ember tartozna a személyi állományába. 

A lehallgatásokkal kapcsolatos szabályozásról azt mondta, az a cél, hogy senki ne kerülhesse ki a törvényeket az új technikai lehetőségek segítségével. 

Az államtitkár azt mondta, az ötpárti egyeztetésen megjelent parlamenti pártok képviselői szakmai módon, felelősen álltak a Pintér Sándor belügyminiszter által előterjesztett tervezethez. 

Kovács Zoltán kormányszóvivő is lát esélyt az egyezségreForrás: MTI/Marjai János

A múlt héten jelentették be 

Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a kormány.  Akkor Pintér Sándor azt mondta: áprilisra szeretnék elkészíteni a törvényjavaslatot, amelyhez a parlament soron kívüli eljárását kérik majd. Módosítanák az alaptörvényt és több kétharmados jogszabályt is. 

Honvédelmi területen az alaptörvényt érinti módosítás, emellett a nemzetbiztonsági törvényt, a rendőrségi törvényt és a büntető törvénykönyvet is módosítanák, ez utóbbi esetében bizonyos szankciókat akarnak megemelni. 

23 törvényt módosítanának

Lázár János még csütörtökön, a Kormányinfón beszélt arról, hogy a kormány terrorellenes akcióterve egy 23 törvényt módosító javaslatcsomag, amely alapján eszközöket kapna a rendőrség terrorcselekmények elhárításához, megakadályozásához, felderítéséhez. Mint mondta, csak olyan eszközökről van szó, amelyek más európai uniós országokban a hatóságok rendelkezésére állnak.  A pénteki egyeztetésen minden parlamenti frakcióval rendelkező párt képviseltette magát, így a Fidesz mellett a KDNP, az MSZP, a Jobbik és a LMP. 

MSZP: Úgy tűnik, megszavazzák

Az MSZP szerint előremutató volt a megbeszélés. Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke szerint több eredményt is elértek. Mint mondta, bár voltak „hajmeresztő” pontok a Belügyminisztérium javaslatában, ezek közül többet visszavontak. 

Az MSZP-s Harangozó Tamás és Molnár Zsolt érkezik az ötpárti egyeztetésreForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A BM azt is megígérte, hogy az MSZP egy korábbi terrorellenes javaslatát, az LMP hasonló tárgykörű módosításával együtt megvizsgálja, és a kormány elé terjesztik. Harangozó szerint „ha a BM tartja a szavát”, és egyes vitatott kérdéseket még tisztáznak,  akkor a terrorellenes intézkedéseket tartalmazó javaslatot várhatóan támogatni tudják. 

A Jobbiknak felemásak az érzései

A jobbikos Mirkóczki Ádám a tárgyalás után azt mondta: vannak biztató jelek, mert a BM több vitatott pontban ígért módosítást, konszenzusos megoldást. Hozzátette: felemás érzéseik vannak, hogy az ellenzéki kritikákat mennyire ültetik át a végső szövegbe. 

A jobbikos Mirkóczki Ádám és szakértő kollégája érkezik a megbeszélésreForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A képviselő arról is beszélt, várják, hogy a titkosított kommunikációról szóló rész hogyan módosul. Ha a védelmi beszerzésekről szóló passzus és a tömegrendezvények korlátozásáról szóló,„önkényes visszaélésekre” lehetőséget adó pont kikerül a javaslatból, akkor jó eséllyel megegyezhetnek – jelezte. 

Az LMP alapvetően elégedett

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint tárgyszerű, higgadt, a részletekre is kiterjedő volt az egyeztetés, a belügyminiszter több ellenzéki, köztük LMP-s javaslatot is befogadott.  A vitatott pontok közül Schiffer András a mobilapplikációk titkosításának büntethetőségét emelte ki, és bírálta, hogy a javaslatcsomag védelmi célú beszerzéseket is érint, mert ez szerinte „ipari méretű lopást” legalizálna. 

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője érkezik az egyeztetésreForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A frakcióvezető azt mondta: ha a védelmi beszerzésekről szóló passzust kiveszik a javaslatcsomagból, akkor jó esélyt lát rá, hogy megegyezzenek a terrorellenes törvényszövegről.