Orbán Viktor: Komolyan vesszük a terrorfenyegetést

2016.04.01. 17:29

A kormány komolyan veszi a Magyarországot ért terrorfenyegetést, és megtette a szükséges intézkedéseket - mondta Washingtonban Orbán Viktor. A miniszterelnök reméli, hogy az ellenzéki pártok is támogatják a kormány terrortörvénycsomagját. 

A magyar kormány komolyan veszi a terrorfenyegetést, és megtette a szükséges intézkedéseket - mondta a washingtoni atomcsúcson részt vevő Orbán Viktor. A kormányfő arra reagálva, hogy az Iszlám Állam Magyarországot is megfenyegette, azt mondta: "nem lehet ezt nem komolyan venni".

A miniszterelnök közölte: a kormány megtette a szükséges intézkedéseketForrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor közölte, a magyar kormány megtette a szükséges intézkedéseket. A miniszterelnök reméli, hogy a kormány 15 pontos terrorellenes akciótervét az ellenzéki pártok is támogatják. A kormányfő a washingtoni csúcstalálkozón pénteken kétoldalú tárgyalásokon is részt vett.

Megegyezhetnek az ellenzékkel

A kormányfő által említett 15 pontos törvénycsomagról pénteken tartottak ötpárti egyeztetést. Mint arról az Origo is beszámolt, Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és Kovács Zoltán kormányszóvivő is konstruktívnak nevezte a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról tartott megbeszélést.

Az MSZP jelezte: ha a Belügyminisztérium tartja a szavát, valószínűleg megszavazzák a törvénycsomagot. Harangozó Tamás, a szocialisták tárgyalódelegációjának tagja azt is mondta, bár voltak "hajmeresztő" pontok a javaslatban, ezek közül többet visszavontak. 

Pintér Sándor belügyminiszter az ellenzék szerint több ponton hajlandó volt engedniFotó: Polyák Attila - Origo

Hasonlóan nyilatkozott a Jobbik is. Közölték, hogy vannak biztató jelek, mert a tárca több vitatott pontban ígért módosítást, konszenzusos megoldást. Az LMP pedig úgy értékelt, hogy korrekt egyeztetés folyt, amelyen a belügyminiszter több ellenzéki, köztük LMP-s javaslatot is befogadott.

Jelentse zöldszámon a terroristát!

Mint arról az Origo beszámolt, a Pintér-csomagként emlegetett terrorellenes kormányzati akcióterv egyik eleme például, hogy terrorbejelentő vonalon, ingyenes zöldszámon hívható majd gyanú esetén a Terrorelhárítási Központ, az állampolgárokat pedig praktikus brosúrákkal látnák el, hogy tudják, mi gyanús, amit a zöldszámon bejelenthetnek.

A Terrorelhárító Központ fegyveresei a Parlament előtt, a Kossuth térenFotó: Szabó Gábor - Origo

Fontos elem, hogy tízmilliárdokat költhetnek a titkosszolgálatok fejlesztésére, létrehoznák a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, ami ezúttal - ellentétben Pintér Sándor belügyminiszter 2011-es eredeti, ám a Fideszből megpuccsolt ötletével - nem önálló, új titkosszolgálat lenne, hanem egy olyan „fúziós központ”, ahol a szolgálatok információit fésülnék össze, elemeznék és rendszereznék. A szervezet létrehozása mellett a belügyi tárca terrorellenes javaslatcsomagja a mostaninál hatékonyabb és szélesebb körű információgyűjtési, lehallgatási protokollokat is javasol.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK