Országszerte sok gondot okozott a viharos szél vasárnap. A tűzoltóknak csak az ország nyugati felében több mint hetven helyszínre kellett kivonulniuk. A Balatonból egy vitorlást kellett kimenteni.

Fákat csavart ki, háztetőket rongált meg az erős, néhol viharos szél vasárnap az ország több megyéjében és a fővárosban. A katasztrófavédelem munkatársainak, elsősorban az ország nyugati felében, több mint 70 helyszínre kellett kivonulniuk.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy a lezuhant faágak több helyen is akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat,  illetve áramvezetékeket téptek le. Nem sérült meg senki.

Kidőlt fa okozott gondot

A katasztrófavédelem korábban azt közölte, hogy Budafokon, a Tőke utcában egy tizenöt méter magas fa dőlt egy villanyoszlopra.  A vezetéket áramtalanítani kellett, amíg a tűzoltók leemelték a fát az oszlopról.

Zuglóban, a Rákospatak utcában egy hasonló méretű fa kettéhasadt és kidőlt. A fát a fővárosi tűzoltók a zuglói önkéntes tűzoltók segítségével távolították el.

Az erős szél Óbudán, a Kiscelli utca egyik buszmegállójában meglazította egy korlát fémborítását, amelyet a tűzoltóknak kellett rögzíteniük.

Keszthelyről jött a legtöbb bejelentés

Szentendrén egy fa ágai a magasfeszültségű vezetékhez értek a Petőfi sétány közelében. Mivel a vezeték szikrázott, a 11-es út forgalmát korlátozni kellett,  csak egy sávban haladhattak az autók, amíg az áramszolgáltató szakemberei meg nem oldották a problémát.

A zalai tűzoltóknak vasárnap hajnaltól délig 13 helyszínen kellett beavatkozniuk a szélvihar okozta károk elhárításában, a legtöbb bejelentést Keszthelyről és térségéből kapták. A keszthelyi Vásártéren egy autóra és azzal együtt villanyvezetékre dőlt fát távolítottak el, egy kilencemeletes lakóépület tetejéről a szél által megbontott bádoglemezt is le kellett hozniuk.

Az Erzsébet királyné útján garázsra dőlt egy fa, amelyet a villanyvezeték tartott meg, a Szendrey Júlia utcában pedig lakóház tetejét rongálta meg egy nagyobb méretű letört faág. A Zsidi úton egy üzlet bevásárlókocsi-tárolójának tetejét bontotta meg a vihar.

Termetes kidőlt fák okoztak forgalmi akadályt Alsópáhoknál, Somogysimonyi és Zalakaros között, illetve a Nagylengyelt Gellénházával összekötő úton, esetenként teljes lezárást okozva. Zalakaroson a Csalogány utcában dőlt ki és zárta el az utat egy fa, Zalaegerszegen egy villanyoszlopot döntött meg, a Jánka-hegyen pedig áramvezetékre dőlt fát kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Baranyában húsz helyre riasztották a tűzoltókat

Baranyában főként kidőlt fák akadályozták a közúti közlekedést, leszakadt tartórúd, kitört ablaküveg, továbbá veszélyesen lógó lemezdarabok jelentettek veszélyt a közlekedőkre. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint vasárnap reggeltől délig mintegy

húsz esetben kellett beavatkozniuk a baranyai tűzoltóknak. A pécsi Tüskésréti úton egy nagyméretű fa dőlt egy személyautóra. Az Athinay úton is kidőlt fa tett kárt két autóban, az Építők útján egy gyökerestől kifordult platánfa dőlt egy garázssorra.

A megyeszékhelyen a Bartók Béla úton, a Szilágyi Dezső utcában, illetve a 6-os főúton a Hullámfürdőnél, valamint Pellérd és Pécs között, továbbá Ladon is egy-egy kidőlt fa okozott fennakadást a közúti közlekedésben.

Pécsett, a Laskó utcában és a megyeszékhellyel szomszédos Keszü településen is megdőlt fa szakította le az elektromos vezetéket. A Dózsa György utcában telefonkábelt szakított le az erős szél, egy belvárosi társasházról veszélyesen lógó bádoglemezdarabokat távolítottak el a tűzoltók.

Pécs keleti határában egy leszakadt hirdetőzászló és tartórúd veszélyeztette a közúti és a gyalogos közlekedést, egy Munkácsy Mihály utcai épület több ablaka is kitört, az üvegszilánkok a járdára hullottak.

A vízimentőknek is volt dolguk

Szentlőrincen, a vasútállomáson és a nyílt vasúti pályán is egy-egy kidőlt fa okozott gondot: az utóbbi helyszínen egy tízméteres nyárfa dőlt a vasúti töltésre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírkarászon a szél megbontotta a művelődési ház tetőzetét.

A viharos erejű szél miatt délelőtt leállították a balatoni kompot, de azóta újra a kiadott menetrend szerint közlekedik Szántód és Tihany között. A Balatoni Hajózási Zrt. a menetrend szerinti hajójáratai, valamint a társaság sétahajói azonban nem közlekednek.

A Balatonból egy törött kormánnyal hánykolódó vitorlást kellett kimenteni. 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának központjára kora délután futott be a riasztás. A vízimentők ügyeletes mentőcsapata a Rupert mentőhajóval indult a megjelölt helyszínre, ahol rövid kutatás után rátaláltak az irányíthatatlanná vált hajóra és a fedélzetén levő négy emberre.

A hajót rövid idő alatt az anyakikötőjébe vontatták, az esetben senki sem sérült meg.