Újabb jobbikost ítéltek el holokauszttagadás miatt

2016.04.25. 15:51

Holokauszttagadó írás miatt ítélték el első fokon a Jobbik üllési alapszervezetének elnökét: Dobi Zsolt a helyi Árpád Népe című lap főszerkesztője volt, amikor az újság a népirtást tagadó cikket közölte. A Jobbik-vezető szerint alaptalanul vádolták, és fellebbezni fog az ítélet ellen.

Száz óra jóvátételi munkára ítélte első fokon a Szegedi Járásbíróság Dobi Zsoltot a "nemzeti szocialista rendszer által elkövetett népirtás tagadása" miatt. Egyúttal is arra is kötelezték a Jobbik üllési alapszervezetének elnökét, hogy látogassa meg a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot, és a látottakról beszámolót írjon pártfogójának.

Vérengzős mítoszról írtak

Az üllési Jobbik-elnököt egy öt évvel ezelőtt megjelent cikk miatt ítélték el nem jogerősen – Dobi Zsolt 2011-ben az Árpád Népe lap főszerkesztője volt.

Dobi Zsolt fellebbezni fog a nem jogerős ítélet ellenForrás: Origo

Az 1200-as példányszámban megjelenő helyi újság 2011 májusában olyan cikket közölt Holokauszt-kirakó játék címmel, ami a zsidó népirtás egészét kérdőjelezi meg, többek között

vérengzős mítosznak nevezi a genocídiumot.

Az első fokú ítéletről elsőként a Tett és Védelem Alapítvány számolt be – az a szervezet, ami 2013-ban feljelentést tett a törvénysértőnek tartott Árpád Népe-cikk miatt.

Fellebbez, mert nem ő volt

Felhívtuk Dobi Zsoltot, aki tagadta bűnösségét. Mint mondta, a bíróság is elismerte, hogy nem ő írta a holokauszttagadó részletet. "Egy, az internetről forrásmegjelöléssel átvett cikkről van szó, ami nem az én szellemi termékem"– mondta a Jobbik üllési elnöke.

Hozzátette, fellebbeztek az első fokú ítélet ellen, és ügyvédjével teljes felmentést kérnek – pártja pedig a pereskedés ellenére is mellette áll. "Engem választottak meg a Csongrád megyei Jobbik sajtófőnökének, nem tették volna, ha nem bíznak bennem

– mondta az Origónak Dobi Zsolt.

Sokba került a szóvicc

Alig egy hónappal ezelőtt egy debreceni jobbikos képviselőt ítéltek el másodfokon is "nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása" miatt. Ágoston Tibor önkormányzati képviselő a holokauszt szóval viccelődött egy 2014-es megemlékezésen,

hollókasztot, holokamut emlegetett.

A szóferdítésekért 750 ezer forintot kell fizetnie, de a Debreceni Törvényszék 50 ezer forintos havi részletfizetést engedélyezett neki kedvezményként.

Szalonképes marad?

A napokban megjelent hírek szerint

Vona Gábor le akar számolni a párt radikális vonalával,

és saját hatáskörben nevezi majd ki a Jobbik új alelnökeit. a pártelnök április 22-én az Origónak nyilatkozva figyelmeztette a keményvonalasnak tartott Novák Elődöt, Szávay Istvánt és Apáti Istvánt: élni fog vétójogával, ha nyáron ismét elindulnak valamelyik alelnöki posztért.

A múlt: Vona Gábor egy képen Novák Előddel és Szávay IstvánnalForrás: MTI/Mészáros János

A hivatalos álláspont szerint azért van szükség új pártvezetőkre, mert a Jobbik már a kormányváltásra készül, ehhez pedig új emberek kellenek. Sokan azonban azt sejtik a háttérben, hogy
Vona Gábor nem akart teret engedni a néppártosodással kapcsolatos kritikáknak.

A Jobbik 2013 óta ugyanis azon dolgozik, hogy lemossa magáról a szélsőjobboldali címkét, mert pusztán a radikális szavazók begyűjtésével már nem tudták növelni szavazótáborukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK