Börtönben és kórházban járt az ombudsman

Vágólapra másolva!
Az alapvető jogok biztosa és két helyettese a Markusovszky Kórház sürgősségi osztályán és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tájékozódott a körülményekről, valamint a gyermekbarát meghallgatás módszerével ismerkedett.
Vágólapra másolva!

Az országos átlagot meghaladó technikai felszereltséggel és felkészültséggel folyik a betegellátás a szombathelyi kórház sürgősségi osztályán az alapvető jogok biztosának tapasztalatai szerint. A kórház főigazgatója ugyanakkor arról számolt be, hogy

a nyugati határszélen egyre nagyobb gondokat okoz a orvosok és a szakképzett egészségügyi dolgozók elvándorlása,

akik a szomszédos Ausztriában az itteni bérük többszöröséért találnak maguknak munkát.

A büntetés-végrehajtási intézetben tett látogatásáról szólva Székely László úgy fogalmazott: úgy érezte, mintha nem is Magyarországon lett volna,

az átlagosnál sokkal magasabb szintű fogva tartási körülményeket tapasztalt,

ezek része a foglalkoztatás megszervezése is.

Az ombudsman a gyermekbarát meghallgatás módszerével ismerkedett. A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények esetében alkalmazott nemzetközi módszerről a jövő hónapban konferenciát rendeznek Budapesten.

Vas megyéből a hivatal fennállása óta kevés panasz érkezik hozzájuk, az ombudsmani látogatás során most is csupán 21 panasz gyűlt össze a kihelyezett gyűjtőládákban, ezek közül hét a Falco Zrt. környezetszennyezését kifogásolta.

A szombathelyi gyár ügyét régóta vizsgálja a hivatal,

2016 márciusában tették közzé jelentésüket, ebben szorgalmazzák, hogy a gyár mielőbb szerelje fel a hatóságok és a lakosság által követelt hatékonyságú szűrőberendezéseket, és a folyamatos környezetterhelési méréseket biztosító műszereket. A gyár jelentősen növelné a termelést, a környékén élők viszont már a jelenlegi működéssel járó környezetterhelést sem tartják elviselhetőnek.