Vágólapra másolva!
Jelentős változásokat mutat a pártok támogatottságában a Republikon májusi felmérése. A közvélemény-kutatás szerint a Fidesz-KDNP népszerűsége 8 százalékpontot csökkent, amiből elsősorban a baloldal kisebb pártjai tudtak érdemben profitálni, de az MSZP és a Jobbik is bővíteni tudta táborát. A választók többsége így is újabb Fidesz-kormányt látna szívesen 2018-ban.
Vágólapra másolva!

8 százalékkal csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága az elmúlt hónaphoz képest - derül ki a Republikon Intézet májusi, reprezentatív közvélemény-kutatásából. Eszerint míg a Fidesz-KDNP-t áprilisban még a pártválasztók 51 százaléka támogatta, májusra ez 43 százalékra olvadt.

Az MSZP előzi a Jobbikot

Ugyanebben, a biztos szavazó, pártot választani tudó kategóriában a megkérdezettek 20 százaléka az MSZP-t, 18 százaléka pedig a Jobbikot támogatja - ezzel mindkét párt egy-egy százalékkal növelte támogatottságát az előző hónaphoz képest.

A legnagyobb növekedést azonban a kisebb baloldali pártok érték el ebben a körben:

a Demokratikus Koalíció az áprilisi 5-ről 8 százalékra növelte népszerűségét.

Az LMP jelenleg 5, az Együtt 3 százalékon áll, és 1-1 százalékot mért a Republikon a Liberálisoknak és a PM-nek.

Fidesz-kormányt akar a többség

A Republikon azt is kutatta, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a következő választás után.

A pártválasztók csoportján belül 41 százaléknyian vannak, akik a Fidesz további kormányzását preferálják,

míg 33 százaléknyian egy baloldali és liberális pártok alkotta kormányt látnának szívesen.

A baloldali és liberális pártok ezzel nagyot léptek előre, egy hónappal korábban ugyanis a megkérdezetteknek csak 25 százaléka látta volna őket kormányzati szerepben.

Újra abszolút többség lenne

Fentieknek megfelelő következtetésre jutott nemrég elemzésében az Origo is. Megírtuk: két évvel a kormányalakítás után is várhatóan abszolút többséget szerezne a Fidesz–KDNP, ha most tartanák a választásokat. Az Origo mandátumbecslése szerint az ellenzék csupán 8 egyéni kerületben győzne.