Milliós bírság a Kiss-ítélet kiadása miatt

2016.06.23. 10:15

Az adatvédelmi hatóság 3 millió forintra bírságolta meg a levéltárat, amiért kiadták a sajtónak az úszókapitány ítéletét. A hatóság szerint ugyanis a fővárosi levéltár jogellenesen adta ki egy újságírónak a Kiss László úszószövetségi kapitány lemondásához vezető botrányt kirobbantó nemi erőszak ügyében hozott 1962-es ítéletet. 

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint Budapest Főváros Levéltára jogellenesen adta ki egy újságírónak a Kiss László – az úszók volt szövetségi kapitánya – és társai által elkövetett bűncselekmény ügyében 1962-ben meghozott ítéletet.

Hárommilliós bírság jár érte

A hatóság ezért hárommillió forint adatvédelmi bírságot szabott ki. Közölték, hogy a dokumentum bűnügyi személyes adatokat tartalmaz, amelynek megismerésére a törvény szerint akkor van lehetőség, ha az ítélet érintettje írásban hozzájárul ehhez, vagy teljesülnek a törvényben meghatározott feltételek. 

Kiss László bocsánatot kért egykori áldozatátólForrás: RTL Klub

A jogszabályok alapján három esetben lehetséges az ilyen levéltári anyag megismerése, ezek közül a levéltár arra hivatkozott, hogy anonimizált másolattal biztosít hozzáférést a személyes adatot tartalmazó levéltári anyaghoz. 

A levéltárnak fel kellett volna ismernie, hogy az újságíró az anonimizálás mellett is összefüggésbe tudja hozni az ítéletet a kérőlapon megjelölt természetes személyekkel,  így egyáltalán nem lett volna alkalmazható a levéltári törvény anonimizálásra vonatkozó rendelkezése – emelte ki a hatóság. 

Áprilisban robbant a hír

Mint arról az Origo is beszámolt, Kiss Lászlóról áprilisban a Privátkopó.hu írta meg, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért később három év börtönre ítélték. 

A botrány főbb állomásai 

  • Áprilisban került nyilvánosságra az az irat, amely bizonyítja, hogy Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya 1961-ben két társával megerőszakolt egy nőt, és emiatt börtönben is ült. 
  • A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) az elnökségi ülésén úgy döntött, hogy Kiss Lászlónak nem kell távoznia a szövetségi kapitányi posztról. Az edzők külön közleményben álltak ki mellette
  • Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke azt mondta: „Mindenki tudott róla, de senki sem beszélt.” Úgy vélte, erkölcsileg sohasem évül el, amit Kiss tett, de „nem lehet valakit kétszer elítélni”. 
  • Lázár János miniszter azt mondta, nincs napirenden, hogy kezdeményezzék Kiss László állami kitüntetéseinek visszavonását. Szerinte „tíz olimpiai aranyérem elég súlyos dolog”. 
  • Kiss László lemondott százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesteri tisztségéről, de egyelőre díszpolgári címétől nem fosztották meg, és a helyi uszoda továbbra is az ő nevét viseli.
  • Közben aláírásgyűjtés indult Kiss lemondásáért. 
  • Kiss László bejelentette lemondását a szövetségi kapitányi posztról, de azt állította: „koholt vádak alapján” ítélték el, miközben „az ítéletben foglalt cselekményt nem követtem el”. 
  • Megszólalt a halottnak hitt áldozat, Takáts Zsuzsanna, és mindent elmesélt az 55 évvel ezelőtt történtekről. Állítása szerint erőszak történt, és nem bocsátott meg Kisséknek. 
  • Az interjú után Kiss virágcsokorral kért bocsánatot egykori áldozatától, majd lemondott százhalombattai díszpolgári címéről, és kérte, hogy a nevét viselő helyi uszodát is nevezzék át. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK