Szijjártó: Lehet véleményünk az amerikai elnökválasztásról

Vágólapra másolva!
A külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint az amerikai elnökválasztás az amerikaiak dolga, "mi nem avatkozunk és szólunk bele semmilyen módon", de jogunk van kifejezetten külpolitikai jellegű kérdésekben véleményt mondani - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, más témában tartott sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva, kifejtette: az amerikai elnökválasztási kampány érdekes fázisa zajlik most a pártok konvencióival, és világossá vált, ki mit gondol külpolitikáról, bevándorlásról.

"Jól látható, hogy amit a demokraták gondolnak a bevándorlás kérdéséről, az a mi érdekeinkkel teljes mértékben ellentétes, és az is jól látható, hogy

amit a republikánus elnökjelölt gondol a bevándorlásról, az meg egybevág a mi koncepciónkkal

- mondta.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország a NATO elkötelezett tagja, és világos vállalásokat tett, hogy a tagsággal járó kötelezettségeit teljesítse. Európában nagyon kevesen fordítanak annyit a védelmi kiadásokra, amennyiben megállapodtak a szövetség tagjai, és Magyarország sem felel meg ennek a kitételnek, de menetrendet fogadtak el arról, hogy az ország fokozatosan eléri a kívánatos szintet - emlékeztetett. A miniszter szerint Donald Trump republikánus elnökjelölt azt szorgalmazza, hogy az európai szövetségesek teljesítsék kötelezettségeiket, és "ezzel mi is teljesen azonosulni tudunk", ehhez van menetrend.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az amerikai elnökválasztással kapcsolatban "nem támogatunk senkit, nem vagyunk amerikai állampolgárok, teljesen irreleváns lenne, ha mi egyáltalán támogatnánk bárkit is, senkit nem támogatunk, mert semmi közünk hozzá".

Ugyancsak kérdésre a külügyminiszter kitért arra, hogy a múlt pénteki müncheni támadás magyar szempontból volt mérföldkő, mert

eddig még nem volt magyar halálos áldozata az "új európai terrorhullámnak".