Elemzők Orbán Viktor évértékelőjéről

Orbán Viktor évértékelője 2017 február 10-én a Várkert Bazárban
Vágólapra másolva!
A miniszterelnöknek jó kisugárzása volt, és nagyon erősnek tűnt az idei évértékelőjén – mondták elemzők. Orbán Viktor felvázolta a politikai ellenfeleit, de azok most nem a magyar belpolitikában vannak, hanem külső szereplők. Szakemberek a miniszterelnök merész, divatos eleganciáját is dicsérik.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kül- és belpolitikai helyzetképet adott, megjelölte az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseit, és cselekvési tervet vázolt a következő évekre vonatkozóan – foglalta össze a kormányfő péntek délutáni évértékelőjét az M1-nek nyilatkozva a Nézőpont Intézet vezetője.

Mráz Ágoston Sámuel szerint egy dinamikus, jó kisugárzású, ereje teljében levő miniszterelnököt hallhatott a közönség. "Ennek nagyobb a jelentősége talán a kimondott szavaknál is" – emelte ki.

Orbán Viktor évértékelője 2017. február 10-én a Várkert Bazárban Fotó: Mudra László - Origo

Sokak szerint ez megnyilvánult egyébként Orbán Viktor öltözetében is, ami elegánsan divatos, ugyanakkor merész is volt. Ez is a sikert árasztotta.

Az elmaradhatatlan sötét öltöny és fehér ing mellé választott feltűnőbb színű nyakkendő egy bátrabb választás, mint amit megszokhattunk – mondta Schiffer Miklós a Lokálnak. A stílustanácsadó úgy fogalmazott:

A tanácsadó szerint a miniszterelnök egyébként nem a divatozó, hanem a klasszikusan öltöző politikusok közé tartozik, aki nem feltűnő, hanem inkább korrekt akar lenni.

Mráz Ágoston azt mondta, hogy a miniszterelnöki beszédben jól jelent meg a stratégiai vízió és a programalkotás kombinációja. Orbán Viktor egy komplett kül- és belpolitikai helyzetképet vázolt fel. Mráz Ágoston úgy értékelt, hogy látott már ennél aggódóbb kormányfői beszédet is, Magyarország helyzete azonban jelenleg biztosabb, mint korábban.

A szakértő felidézte Orbán Viktor azon gondolatát, amely szerint a világtörténelem legbizarrabb koalíciója jött létre az embercsempészek, a jogvédő aktivisták és az európai csúcspolitikusok között azért, hogy migránsok millióit szállítsák tervezetten Európába. Azt mondta, a miniszterelnök gondolatának lényege, hogy a brüsszeli elit úgy véli: a néppel van a baj, ezért a lakosságot kell "lecserélni". Mráz Ágoston Sámuel szerint javul Magyarország és Közép-Európa imázsa, így a régió vonzóvá válhat a kontinens más részein élőknek. "Stabil pont lehet, ha nyugatabbra tartós válság alakul ki" – fűzte hozzá.

Orbán Viktor 2017. február 10-én a Várkert Bazárban, Balog Zoltánnal Fotó: Mudra László - Origo

Lánczi Tamás az Inforádiónak azt mondta a beszéd kapcsán, hogy az nagyon erős volt. A Századvég vezető elemzője kifejtette, hogy a miniszterelnök idei évértékelője klasszikus kormányzati beszéd volt. Azt is elmondta, hogy egy magabiztos, erős kormányfőt látott, akinek az erejét az eddigi eredményei adják. "Ma ő talán a legerősebb kormányfő Európában" – jegyezte meg.

Lánczi Tamás szerint Orbán Viktor talán a legerősebb Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lánczi szerint érthető, hogy Orbán – egy Gyurcsány Ferencnek történő odaszólás kivételével – nem is foglalkozott az ellenzékkel, mert a kormánypártok előnye a biztos pártválasztók körében jelentős, 50 százalék körüli. Ráadásul az ellenzék megosztott. A miniszterelnök ugyanakkor kijelölte a politikai ellenfeleit, de azok nem a belpolitikában keresendők, hanem külső ellenségek. "Brüsszel, amellyel a kormány régóta harcol, illetve felzárkóztak a Soros György által működtetett szervezetek is" – hívta fel a figyelmet.

A kormányfő utalt rá, hogy a Brüsszel elleni harc erőteljesebb lehet, mert az EU olyan szakpolitikai cselekvéseket jelölt meg, amelyek a magyar kormány mozgásterét szűkítenék, és amelyek Orbán Viktor megítélése szerint a választók anyagi helyzetére és az országéra is negatív hatást gyakorolhatnak.