Így lelkendezett az olimpiáért Botka László - most már mást mond, mint régen

olimpia
Vágólapra másolva!
Budapest ezen nem veszíthet – így érvelt Demszky Gábor volt liberális főpolgármester a nyári játékok mellett, ráadásul az SZDSZ volt elnöke még a 2008-as világgazdasági válság tetőpontján sem ellenezte az olimpia megrendezését. Hasonlóan kiállt az olimpia rendezése mellett Botka László és a Simicska hírtelevíziójába azóta átszerződött, az ATV-ben megbukott Kálmán Olga is. Horváth Csaba MSZP-s budapesti vezető korábban azt mondta, az olimpia segíthet abban, hogy egy jobb nemzet legyünk, és egy sikeres olimpia megrendezése után jelentős nemzetközi elismerést szerezhet Magyarország. Összegyűjtöttük, hogy a pálfordulást végrehajtó baloldali politikusok korábban hogyan vélekedtek a hazai rendezésű olimpiáról.
Vágólapra másolva!

Óriási fordulatot hajtott végre a balliberális ellenzék az elmúlt hetekben a budapesti olimpiarendezés ügyében. A magyar pályázatot korábban az LMP-t leszámítva

mindegyik jelentős ellenzéki párt támogatta,

a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos többsége, míg a parlament 80 százaléka sorakozott föl a 2024-es pályázat mögé. Összeggyűjtöttük, hogy ki és mikor mit mondott az olimpiáról.

Botka: Az olimpia nem pénz kérdése

Kezdjük az MSZP legújabb csodafegyverével, Botka Lászlóval, aki 2015. június 26-án a következőt mondta: az ötkarikás játékok olyan más sporteseménnyel össze nem hasonlítható atmoszférát, izgalmat és presztízst hoznak hazánkba, amelyet csak az élhet át valójában, aki már személyesen is részt vett ilyen eseményen. A jelenlegi elképzelésnek külön erőssége, hogy Budapest mellett több vidéki város – köztük Szeged is – bekapcsolódhatna a versenyek rendezésébe, ezáltal az egész ország bekerülhet a gazdasági-infrastrukturális fejlődés mellett az olimpiai játékok hihetetlenül izgalmas légkörébe – tette hozzá.

Botka László nagyon jó ötletnek tartotta az olimpiát Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A szegedi polgármester arról is beszélt, hogy hiszünk abban, hogy a nemes versengés nem pénz kérdése, és hogy

az olimpia rendezése nem gazdag országok nagyvárosainak kiváltsága,

hanem erőfeszítés, küzdelem – fejtette ki a politikus, akit egyelőre eddig az MSZP-n kívül senki sem támogat a miniszterelnöki posztra. Botka tehát Szegedre is akarta vinni az olimpiát, de a véleményét gyakran váltogató MSZP-s politikus most már Pesten sem akarna.

„Budapest Európa élvonalában maradhat”

Demszky Gábor, Budapest volt SZDSZ-es főpolgármestere - akinek az utóbbi hetekben az ő felelősségéről szóló, korrupciós, a 4-es metrót érintő OLAF-jelentés miatt kellett magyarázkodnia - is egyértelműen kiállt a rendezés mellett. A liberális politikus korábban például így fogalmazott: egy évszázadban egyszer van esélyünk arra, hogy az olimpia segítségével hét éven keresztül magunkra irányítsuk a világ figyelmét, és végrehajtsuk azokat a beruházásokat, amelyek révén Budapest Európa élvonalában maradhat, és amelyeknek a 90 százaléka az olimpia nélkül is szükséges, sőt elengedhetetlen ahhoz, hogy Budapest élhetőbb, komfortosabb lakóhely legyen.

Demszky Gábor volt főpolgármester is nagyon szeretett volna olimpiát Forrás: MTI/Kovács Tamás

Budapest tehát a nevét kívánja adni a pályázathoz, de az egész nemzet erőfeszítéséről, győzni akarásáról állítunk ki bizonyítványt akkor,

Ha az olimpiai felkészítés jegyében elindítjuk ezeket a programokat, ezzel a város nyer, hiszen ezek a beruházások megvalósulnak, és itt maradnak akkor is, hogyha az olimpiai pályázat nem lesz sikeres – mondta a volt főpolgármester.

Demszky: Képesek vagyunk olimpiát rendezni

Demszky egyébként éveken keresztül támogatta a budapesti olimpiát. Magyarország képes olimpiát rendezni, és ebben a magántőke már kivette a részét a civil mozgalom révén – mondta a liberális politikus 2007. június 28-án. Aktívan részt kívánunk venni a Budapesti Olimpiai Mozgalom által javasolt olimpiai törvény kidolgozásában és az olimpiai játékokhoz szükséges területfejlesztési törekvéseiben, hiszen

tette hozzá. Demszky szerint az olimpiai pályázat hatalmas lehetőség és felelősség is egyben. Lehetőség a régióban való kiemelkedésre, ugyanakkor felelősség, hiszen felelősen kell felhasználni az olimpiára fordítandó ezer milliárdokat.

A liberális városvezetőt nem zavarta a válság

Demszky 2008. december 18-án a világgazdasági válság magyarországi begyűrűzésének a csúcspontján azt mondta, legalább két lépéssel közelebb kerültünk egy nagy közös álom, az olimpia megrendezéséhez. A Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy javasolják a parlamentnek az olimpiai törvénytervezet megvitatását.

Demszky: Óriási kiugrási lehetőség az olimpia Fotó: Szabó Gábor - Origo

Reményeik szerint a javaslatot támogatja az Országgyűlés is. Egy biztos: az olimpia ugyanolyan esélyt jelent a városnak 2013 után, mint az Európai Unió támogatásai 2013-ig. Budapest fejlettsége miatt a következő uniós fejlesztési ciklusban jóval kevesebb pénzre számíthatunk,

az olimpiai felkészülés ugyanakkor a fejlődés újabb katalizátora lehet.

Nagyon sokan megkérdezik tőlünk, hogy miért van szükség olimpiára, amikor javában dúl már a pénzügyi válság nyomán a gazdasági válság, és kisebb beruházásokra sincs elegendő pénz. Szeretném leszögezni, hogy a 2020-as nyári olimpiai játékok megrendezése nem kényszer, óriási kiugrási lehetőség lehet az országnak. Ezért fogjuk javasolni, hogy a főváros támogassa a törvényterveztet, ezért készítettük elő a BOM-mal együtt annak szövegét – mondta Demszky.

Így örült az MSZP

A budapesti olimpia összekötheti az embereket. Az olimpia egy nagyon erős katalizátora lehet a gazdaságunknak és a hitünknek. Kell, ami újra optimistává teszi a magyarokat, ami nem pártpolitikai kérdés. A sport a nemzeti minimum lehet, így az olimpia ügye is ezt szolgálja, ne utáljuk, hanem szeressük egymást – mindezt Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke mondta még 2015. júniusában.

Horváth Csaba és Kunhalmi Ágnes is megszavazta, hogy legyen olimpia Budapesten Forrás: MTI/Soós Lajos

Párttársa Horváth Csaba szerint

2015-ben még Karácsony Gergely, Zugló polgármestere is olimpiapárti volt. Meg vagyok győződve, hogy ennek a koncepciónak a megvalósulása jót tenne Budapestnek, és jót tenne az országnak. Ezért szavaztam igennel – mondta.

Kálmán Olga és a Klubrádió

Egyébként az olimpiáról a baloldalon rendkívül népszerű Kálmán Olga is azt mondta: nem szeretem a tétlenséget. Nem szeretem, ha valamire azt mondjuk: ezt úgysem tudom megcsinálni. Mi most megtettük az első lépést. Összefogtunk – mondta Simicska Lajos tévéjének új szerzeménye. Szintén az olimpia mellett kampányolt Gémesi György, Gödöllő polgármestere, Hunvald György, Erzsébetváros sokáig előzetes letartóztatásban tartott, volt szocialista vezetője, az RTL Klub, a 168 óra, a Népszava, az Index és a Klubrádió is.

Kálmán Olga is kiállt a budapesti nyári játékok mellett Forrás: ATV

2008-ban és 2009-ben megszavazta a 2020-as pályázatot Demszky Gábor (SZDSZ), Gajda Péter (MSZP), Gy. Németh Erzsébet (MSZP), Horváth Csaba (MSZP), Szaniszló Sándor (MSZP). 2015-ben megszavazta az olimpiai pályázatot a teljes MSZP- és Jobbik-frakció. 2017-ben nem szavazta meg, hogy Budapest vonja vissza a pályázatot, Karácsony Gergely (P), Tóth József (MSZP), Horváth Csaba (MSZP), Gajda Péter (MSZP), Hajdu László (DK), Tokody Marcell (Jobbik).