Súlyos szabálytalanságokkal működik Magyarországon a Soros-egyetem

Vágólapra másolva!
Az Origo birtokába jutott az Oktatási Hivatal vizsgálata, amiből kiderül, hogy 28 külföldi egyetem szabálytalanul, sokszor törvénytelenül működik Magyarországon. A legjellemzőbb csalás, hogy úgy adnak ki diplomát, hogy az anyaországban nincs is képzés. Pedig ez kötelező lenne. Nem kell különösebb oktatási, pedagógiai ismeretek ahhoz, hogy elég nyilvánvaló legyen: ezzel becsapják a diákokat.
Vágólapra másolva!

A problémák rendkívül szerteágazóak. Gyakori, hogy nem a magyarországi jogszabályi keretek között folytatják a képzést. Például valójában nem is működik Magyarországon, kampusza sincs. Vagy nincs magyarországi partner - papíron esetleg van, de meg sem lehet találni, azaz fiktív partner lehet. Az is előfordul, hogy a külföldi partner semmilyen programakkreditációs joggal sem rendelkezik. Például, mert nincs nálunk megfelelően kvalifikált oktató. A külföldi intézmény által kiállított okirat nem államilag elismert oklevél, ez is gond - ez persze súlyos károkat okoz később a sok pénzt kifizető, magyar hallgatóknak. Hiszen egy értéktelen diplomával elég nehéz álláshoz jutni.

Az Université Pantheon Assas Paris II-nek például egyáltalán nem a megfelelő jogi keretek között működik. De súlyos szabálytalanságok vannak a Middlesex University-nél, egyébként már vissza is kellett vonni az engedélyüket.

A CEU, a Közép-Európai Egyetem, amit a köznyelv Soros-egyetemnek is hív, szintén szabálytalanul működik. Nem rendelkeznek programakkreditációval, és közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettségüket is elmulasztották. Az pedig konkrét csalás, hogy olyan képzésekkel is foglalkoznak, amelyeket nyilvántartásba sem vettek.

Úgy tudjuk, hogy a kormány törvénnyel szigorítana. Az nyilvánvalóan kérdés, hogy a törvénymódosítás után bezár-e a Soros-egyetem. A törvénytelenül működő, külföldi egyetemek problémájára hamarosan visszatérünk.