Főként külföldiek tüntettek a Soros-egyetem mellett

CEU tüntetés tiltakozás Central European University
Vágólapra másolva!
Közel ötezren igazolták vissza azt a tegnapi Facebook-eseményt, amely a Soros-féle egyetem melletti kiállásra hívta a szimpatizánsokat. A tüntetők neveit bogarászva feltűnik, hogy nagy részük külföldi állampolgár lehet. Ez persze érhető, hiszen a CEU mintegy kétezer diákja jellemzően a nemzetközi térből verbuválódik.
Vágólapra másolva!

Tegnap délután élőláncot vontak a szimpatizánsok a CEU Nádor utcai épülete köré, ezzel üzenve, hogy megvédik az egyetemet a felsőoktatási törvény módosításától. Az Origónak a tüntetés résztvevői közül néhányan arról beszéltek, hogy feltűnt nekik, milyen sok külföldi jelent meg a megmozduláson. Úgy becsülték, hogy a "tömeg kétharmada nem magyar volt".

Tüntetők a CEU körül Forrás: Csudai Sándor - Origo

Érthető a külföldiek fokozott aránya, hiszen a Soros György milliárdos által alapított CEU hallgatóinak többsége nem magyar.

Az egyetem diákjai 117 országból érkeznek Budapestre, jelenleg összesen 1600-an folytatják tanulmányaikat az intézményben. A hírek szerint a legnagyobb nemzetiségi csoport még így is a magyar, azonban az ő arányuk is bőven 20 százalék alatt marad.

Ezt alapul véve megállapítható, hogy az egyetemre durván 1200 külföldi hallgató járhat.

Az élőláncot a Facebookon hirdették meg a szervezők, az ebből a célból létrehozott eseményen lehetett jelezni a részvételi szándékot. Nyilván volt olyan, aki bár nem "regisztrált", mégis elment a tüntetésre, azonban ez a kör az összehasonlítás szempontjából nem fajsúlyos. A beszámolók szerint tegnap délután végül 4-5 ezren vonulhattak fel az egyetem körül, ez a szám nagyjából megfelel a Facebookon adott visszaigazolásoknak: ott 4544-en böktek rá a "részt veszek" fülre.