Nem jött össze a kritikus tömeg a Soros-egyetem ügyében

CEU tüntetés KOssuth Tér
Vágólapra másolva!
Újabb tüntetést tartottak az egyetem ügyében, a tiltakozók a Várkertbazártól vonultak a Lánchídon át a Parlamentig. Áder János köztársasági elnököt kérték arra, hogy küldje az Alkotmánybírósághoz a felsőoktatási törvény módosítását. A Ripost úgy értesült, hiába a szervezett utazások, repülőjegyek, Facebook-akciók, csalódottak a szervezők.
Vágólapra másolva!

A tüntetést a Facebookon szervezte az Oktatási Szabadságot csoport – ők szervezték a két korábbi, az egyetem melletti tüntetést is.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A tüntetők fél ötkor kezdtek gyülekezni, majd többen beszédet tartottak, Áder Jánost győzködték, hogy ne írja alá a módosítást. Ezután indultak el

a Lánchídon át a CEU Nádor utcai épületének érintésével a Kossuth térre.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendezvény kezdetén a tiltakozók nagyrészt megtöltötték a Duna-part Várkertbazár előtti szakaszát, a Lánchídtól az Erzsébet hídig.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A demonstrálók közül volt, aki nemzeti színű, illetve uniós zászlókat lobogtatott, mások molinókat, táblákat tartottak a magasba. Egy nagyobb molinón a "Civil vagyok, magyar vagyok, szabad vagyok" felirat volt olvasható, és több kisebb lapon is ez a szöveg állt. A tüntetők közül sokan „A CEU-val vagyok" kitűzőt viseltek, szintén sokan érkeztek kék ruhában, ahogy a szervezők kérték. A menet a "Miért féltek az oktatástól?" feliratú molinó mögött indult el.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Kossuth téren az egyik szónok arról beszélt, hogy az akadémiai szabadság közös érték, és minden egyes CEU-s publikáció viszi Magyarország jó hírét. Egy másik a civil szervezetekről szóló törvényt kritizálta. A beszédek után a szervezők befejezettnek nyilvánították a tüntetést.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az emberek egy része azonban maradt: skandáltak, farkasszemet néztek a rendőrökkel.

A rendőrség közleménye szerint "a Kossuth téren maradt tömegből kivált hangadók az Országgyűlés épületét védő rendőröket üveggel, fémtárgyakkal, műanyag palackokkal dobálták meg". Senki sem sérült meg.

Egy csoport átment a szomszédos Szalay utcába, az Emmi épületéhez. Onnan elindultak a körúton - motoros rendőrök kísérik őket, a keresztutcákat lezárták.

A rendőrség fél tíz után közleményt adott ki, amely szerint a Kossuth tér kiürült, a tüntetők egy része a Nagykörúton vonul. A rendőrség a villamosforgalmat időszakosan továbbra is korlátozza, a be nem jelentett rendezvényt biztosítja – írják.

A tüntetők az Andrássy úton vonultak tovább a Fidesz-székház felé. Az utat lezárták.

A Lendvay utcába bejutottak, de ott rohamrendőrök állták útjukat, a Fidesz-székházhoz nem mehettek.

Ezután a Hősök terére indultak.

Meggondolták magukat, és visszatértek az Oktogonra, ahol leültek a földre, skandáltak és énekeltek. Azt mondták akkor, reggelig maradnak.

Előzmények

A kedden elfogadott törvénymódosítás után az egyetem a közleményében azt írta, hogy a CEU 2004 óta, a Magyar Köztársaság akkori miniszterelnökének és New York állam kormányzójának közös nyilatkozata alapján törvényesen működik, az új törvény pedig szerintük sérti az alaptörvénynek a tudományos kutatás szabadságát óvó rendelkezéseit. Azt is írták, hogy

jogi lépéseket terveznek.

A törvény ellen külföldön is többen tiltakoztak, tudósok és egyetemek mellett többek között az amerikai külügyminisztérium és az Európai Néppárt is.

Utóbbi frakcióvezetőjének Orbán Viktor levélben azt írta, hogy a napokban több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett,

Azt is írta, hogy az ilyen téves információk az egyetemet alapító „Soros Györgyhöz tartozó szervezetektől, illetve személyektől” származnak.

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy az egyetem ügyében „politikai hisztéria” zajlik, mert a kormány nem lehetetlenítette el a Közép-európai Egyetem működését, a szuverenitása megmarad. Az Emmi közleménye szerint a parlament által elfogadott törvénymódosítás nem érinti a Közép-európai Egyetemet, a CEU pedig tovább működhet,

amint a két ország ezt elvi szinten nemzetközi megállapodásban támogatja.

A Országgyűlés kedden fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, eszerint a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.