Zöld lámpát kapott a Római-parti mobilgát

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés felkérte Tarlós Istvánt az árvízvédelmi mobilgát engedélyezési eljárásának megindítására, döntöttek a Blaha Lujza tér felújításáról, és egyhangúlag támogatták az M3-as zajvédő falat a XV. kerületben.
Vágólapra másolva!

A testület erről 18 igennel, 4 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett döntött a mobilgátról. A főpolgármester kiemelte: a védmű ügyében már 5-6 szakvélemény készült, és már

mielőbbi megoldásra van szükség.

Az új védvonal 8169 méter hosszú lesz, amely a Pünkösdfürdői-töltés déli végétől halad a Duna partján az Aranyhegyi-patak bal parti töltéséig. Bizonyos helyeken területet 30-40 centiméterrel fel kell tölteni, 1 métert meghaladó feltöltésre csak a szakasz északi végén van szükség.

A mobilfal magassága 2,8 méter. A tervezők figyelembe vették a környék fáit és természeti értékeit, a korábbi

600-900 fa helyett 480 fát vágnának ki,

közülük sok beteg és korhadt.

Felújítják a Blahát

A tervek szerint az 1,8 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukció a

jövő év végén kezdődhet majd meg és 2019 végére fejeződhet be.

Évtizedek óta várják már a felújítást a környéken élők. A tér megújulása a Nagykörút és a Rákóczi út forgalmas közlekedési csomópontjának gyalogosfelületi rendezését, továbbá a környező utcák, városrészek forgalomtechnikai felülvizsgálatát foglalja magában. A rekonstrukció a Rákóczi úton a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca vonalától az Osváth utca vonaláig terjed a tervek szerint.

Rendezik a zöldfelületeket, korszerűsítik a közvilágítást és szökőkutat is építenek.

Megszüntetik a tér központi részén lévő és a Corvin áruház előtt található parkolókat.

A Rákóczi út mentén a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca vonalától az Osváth utca vonaláig a teljes járdafelületet átépítik, gyalogátkelőket festenek fel a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca között, valamint a Blaha Lujza téren a Nagykörúttal párhuzamosan.

Zajvédő fal épül a XV. kerületben

Megépül a zajvédő fal az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán, a XV. kerületben. A testület egyhangúlag támogatta a 360 millió forintos beruházást, építkezni várhatóan júliusban kezdenek. A falat a Wesselényi utcai gyalogos-felüljáró és a Szentmihályi út közötti szakaszon húzzák fel, 4 méter magasan. Az alsó része cementkötésű faapríték anyagú zajárnyékoló elemekből, míg a felső két méter magas átlátszó elemekből készül majd.